Miercuri,
28.09.2022
Parțial Noros
Acum
18°C

Portret: Alesia și Ovidiu Sas, profesorii celor mai mici juni. “Dansul e o matemtică”

Portret: Alesia și Ovidiu Sas, profesorii celor mai mici juni. “Dansul e o matemtică”

Dansatori profesioniști în cadrul Ansamblului Folcloric Profesionist ”Cindrelul-Junii Sibiului”, soții Alesia și Ovidiu Sas duc mai departe dansul popular românesc atât prin talentul artistic, cât și prin activitatea didactică pe care o desfășoară. Sunt coordonatori ai Ansamblului ”Mărginimii” din Săliște și ai Ansamblului  ”Comorile Arpașului” din Arpașu de Jos, dar și profesori de dansuri populare la Ceata Junilor Juniori.

Pregătirea jocurilor populare

Pe Alesia si Ovidiu Sas, pasiunea pentru dansul popular i-a adus împreună, nu doar pe scenă, ca parteneri de joc, ci și în viața personală. Alesia Sas este originară din Republica Moldova, unde a studiat coregrafia la Institul de Arte de la Chișinău.  În Sibiu a venit pentru a învăța folclorul ardelenesc. Colaborarea cu Junii Sibiului a început în anul 2003. Pentru Ovidiu Sas, întâlnirea cu acest ansamblu profesionsit a avut loc  mai devreme,  în 1994.  ”Ca profesor de dans popular, la Ceata Junilor Juniori, m-am ocupat  în primul rând de clasic, de pregătirea pentru dans, de ținută, dar și de dansurile minorităților. De un an de zile, eu și soțul meu instruim cea mai tânără generație a Cetei Junilor. Aceștia sunt de fapt copiii veniți de la Palatul Copiilor, de la Ansamblul Cibinului. Eu mai colaborez cu doamna Silvia Macrea, managerul Anasamblului Folcloric Profesionist ”Cindrelul-Junii Sibiului și la Ceata mare a Junilor, care aparține de Casa Armatei și de Primăria municipiului Sibiu. Ceata mare a Junilor este  de fapt o pepinieră pentru Ansamblului Folcloric Profesionist ”Cindrelul-Junii Sibiului ”, povestește cu drag despre elevii săi, Alesia Sas. Micii dansatori, atât fetele, cât și băieții au în jur de 13-14 ani. ”Avem peste 20 de eleve. Fetele întotdeauna sunt mai multe decât băieții. Avem însă 12 perechi stabile, mai aels că aici în Ardeal, dansurile se joacă mai mult în doi”, explică instructorul de coregrafie,  Ovidiu Sas.

Muncă titanică

Soții Sas lucrează foarte mult cu elevii la ținută, ceea ce înseamnă poziția capului, a brațelor, le explică cum să aibă privirea dreaptă, corectă, cum să poarte cu mândrie si respect costumul popular românesc. ”Noi respectăm tradiția. Jocurile le preluăm de la sat, de la bătrâni.  Eu, însă,  merg pe ideea că pe scenă suntem artiști în adevăratul sens al cuvântului și asta îi învăț pe copii. Le explic că noi nu jucăm pe scenă, ci dansăm, pentru că la bază avem o coregrafie.  O muncă titanică este la aliniere și la sincronizare, pentru că sunt 12 perechi, care trebuie să arate perfect pe scenă. Cele trei minute care sunt prezentate în scenă, noi poate le lucrăm și un an de zile. Prin ei noi ne vedem rezultatul muncii noastre”, spune Alesia Sas.

Alesia si Ovidiu Sas, Junii Sibiului

”Dansul este o matematică ușoară în mișcare”

Un alt lucru important în dans, după spusele soților Sas, este orientarea în spațiu. Pentru că se lucrează foarte mult într-o sală, copilul se obișnuiește cu acea sală. Și nu doar ei, chiar și dansatorii mari. ”Când intrăm în scenă și nu mai e sala în care ai repetat, ai impresia că s-a schimbat totul. Și astfel trebuie să îi învățăm pe copii să gândească în timpul dansului, care e dreapta și care e stânga, să știe din care parte a scenei intră. Dansul înseamnă foarte multă transpirație, este o gândire în mișcare. Îmi place să spun că este o matematică ușoară în mișcare. Dansul este elganță, finețe, frumusețe”, povestește cu pasiune Alesia Sas.

Suite din toate zonele țării

Ca jocuri populare, copiii de la Ceata Junilor Juniori învață atât dansurile specifice zonei Ardealului, cât și pe cele din celelate regiuni ale țării, dar și dansuri ale minorităților. ”De exemplu, din Moldova, îi instruim pe copii, dansurile horă, sârbă, corăghească, țărănească, bătută.  Dintre cele din Oltenia, îi învățăm pe micii noștri dansatori horă, sârbă, rustem, trei păzește, glumboaca, brâu, fecioresc. De la noi din Ardeal facem învârtită, purtată, bătăile de cizmă si încheiem cu hațegana, toatea aceastea fiind o suită de jocuri populare de pe Valea Hârtibaciului. Acestea sunt doar câteva exemple, dar noi îi învățăm pe copii multe alte jocuri”, povestesc profesorii Alesia și Ovidiu Sas.

Foto: facebook

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Claudia Buidan

de Claudia Buidan

Social
Telefon:
0766.811.789.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus