În întreg județul Sibiu sunt 349 de unități de învățământ. Din totalul unităților de învățământ preuniversitar, 51 sunt asigurate cu pază (cu pază proprie, prin societăți specializate sau cu pază mixtă), dintre care 47 în mediul urban și patru în mediul rural.
”Dintre unitățile care au pază, 37 au pază proprie (35 în mediul urban și două în mediul rural) și unsprezece au societăți de pază (dintre acestea nouă sunt în mediul urban și două în mediul rural). Avem și trei cazuri în județ, în care există pază mixtă”, spune Livia Crețulescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Sibiu. În concluzie, din totalul de 349 de unități de învățământ, doar 14,61% au paza asigurată, restul se bazează pentru vigilența elevului de serviciu, care teoretic nu ar trebui să lase persoane străine în incinta școlii.
Grădinițele sunt, poate, cele mai sigure, pentru că au de obicei ușile încuiate, iar accesul se face pe bază de cartelă, din cauza faptului că fiind așa mici, copiii pot să fugă într-o clipă de neatenție a educatoarelor și să ajungă în stradă. Nici cu camere de luat vederi nu prea sunt dotate școlile, potrivit Inspectoratului Școlar Județean Sibiu. Astfel, doar 168 de unități de învățământ din județ dispun de camere, respectiv 48,13% dintre școlile din județ.
Paza bună trece primejdia rea?
Orice persoană străină poate întra în majoritatea școlilor, în condițiile în care și în cazul în care există un paznic, prezența acestuia poate să nu fie suficientă pentru evitarea unei situații neplăcute sau chiar periculoase. Un exemplu în acest sens rămâne cazul de la Școala Gimnazială ”Regina Maria”, unde la începutul lunii mai, fratele de 22 de ani al unui elev de clasa a VI-a a intrat în școală și l-a bătut pe un coleg cu care fratele mai mic avusese o altercație. Doi elevi de la Școala ”Regina Maria”, una dintre cele mai bune din oraș, s-au certat în curtea școlii. Unul dintre băieți i-a tras colegului o palmă peste cap, fără să știe că acesta suferise o operație pe creier. Elevul lovit și-a sunat imediat fratele, în vârstă de 22 de ani, angajat la o bancă cu sediul în clădirea învecinată. În doar câteva minute, fratele mai mare a venit la școală, a intrat fără probleme, în condițiile în care școala nu are paznic și l-a bătut pe copilul de 12 ani. Elevul a ajuns la spital cu un traumatism cranio-facial prin agresiune.
Lipsa fondurilor pentru angajarea unei firme de pază îi face pe directori să ridice din umeri la întrebarea: ”Când estimați că vă veți permite angajarea unui paznic?”. Aceștia rămân să se bazeze pe polițiștii sibieni, care în timpul școlii își intensifică patrulele în zonele unităților de învățământ preuniversitar. Poliția are prevăzut un plan de acțiune care cuprinde trei activități: prevenirea prin acțiuni educative, verificarea modului de supraveghere, pază și acces în unitățile școlare și acordarea sprijinului de specialitate. De asemenea, echipajele de poliție rutieră acționează, când este cazul, pentru ”fluidizarea traficului pe principalele drumuri care converg către unitățile de învățământ și prevenirea accidentelor de circulație”.
Reprezentanții Primăriei Municipiului Sibiu spun că în 2015 s-au făcut investiții în școli pentru sporirea siguranței elevilor, iar unitățile aflate în administrarea Primăriei au fost dotate cu sisteme de alarmă şi antiefracţie, iar bugetul pe anul viitor prevede, pentru o parte dintre ele, sisteme de supraveghere video.
„Precizăm că toate cele 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar administrate de municipalitate au fost dotate cu sisteme de alarmă şi antiefracţie, prin grijă serviciului public abilitat şi cu finanţare din bugetul local. De asemenea, 43 din cele 50 de unităţi sunt echipate deja cu sisteme de supraveghere video, pentru restul de 7 fiind prevăzut bugetul pe lista de investiţii a anului viitor.
În ceea ce priveşte personalul de pază, stabilirea organigramelor şi bugetarea posturilor de paznic se face de către unităţile şcolare în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean”, potrivit reprezentanților Primăriei Sibiu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Școala Gimnazială , Livia Crețulescu , Regina Maria , Primăriei Sibiu , Inspectoratul Şcolar Judeţean , paza in scoli
Vizualizari: 2078
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Semeon
Acum 4 ore
Nicolae Săliștean
Acum 6 ore
Un cititor
Acum 6 ore
Adina
Acum 13 ore
Vlad