Duminică,
27.11.2022
Partial Noros
Acum
4°C

Opt vaccinuri vor fi obligatorii pentru înscrierea copiilor la şcoală. Medicii sibieni: ”Este o lege foarte bună, care protejează copiii”

Opt vaccinuri vor fi obligatorii pentru înscrierea copiilor la şcoală. Medicii sibieni: ”Este o lege foarte bună, care protejează copiii”

În România urmează să devină obligatorii opt vaccinuri administrate împotriva unor boli care pot produce complicaţii grave la copii sau chiar moartea, potrivit proiectului legii vaccinării, consultat de HotNews. Proiectul, care urmează să fie pus în dezbatere publică, apare pe fondul scăderii acoperirii vaccinale.

În România vor deveni obligatorii opt vaccinuri administrate la copii împotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului şi rubeolei. Proiectul de lege propus de grupul de lucru alcătuit la iniţiativa Ministerului Sănătăţii şi format din specialişti în domeniu menţionează că “pentru vaccinările obligatorii, informarea părintelui este obligatorie iar consimţământul este prezumat”. Adică părintele va trebuie să semneze o declaraţie prin care refuză să-şi vaccineze copilul, în caz contrar considerându-se din oficiu că este de acord cu vaccinarea.

”Aceste vaccinuri îşi au rostul lor şi părinţii nu au competenţă pentru a decide utilitatea lor”

Medicii sibieni sunt de părere că legea ”era necesară pentru protejarea copiilor”, iar părinţii se lasă dezinformaţi de lucruri citite pe internet ”şi ajung să pună în pericol nu doar viaţă propriului copil, ci şi pe a altor copii”.

”Legea e binevenită pentru că e normal ca aceşti copii să fie vaccinaţi. Părinţii în general înţeleg importanța vaccinării, dar mai sunt şi care au auzit de la o vecină sau au citi pe net că nu ştiu ce copil a rămas cu o problem de la un vaccin. Nu este adevărat. Astfel de cazuri, dacă se întâmplă, se întâmplă extrem de rar. E normal să fie protejat copilul prin vaccinare şi noi am fost vaccinaţi când am fost mici şi scopul este de a proteja copilul de nişte boli, care fără vaccin i-ar pune viaţa în pericol. Nu e normal ca din cauza dezinformării, părinţii să ia decizii care ajung să le pună viaţă copilului în pericol şi chiar să afecteze alţi copii din comunitate, căci părinții nu au cunoștințe medicale pentru a lua asemenea decizii”, spune medicul sibian, Ramona Ileana Frumulescu.

Crize similare ale vaccinării au apărut şi în Ucraina, Franţa, Spania sau Germania, unde au murit copii din cauza unor boli 100% prevenibile prin vaccinare.

Copiii nevaccinati nu sunt primiţi la şcoală

Înscrierea copiilor în grădiniţe şi şcoli se va putea face doar după prezentarea de către părinţi a dovezii vaccinării copilului cu vaccinurile obligatorii. Dacă la înscrierea la grădiniţă/şcoală părintele nu va putea prezenţa dovadă vaccinării complete, atunci va trebui să aducă de la Comisia Judeţeană de Vaccinare un document în care să fie precizate clar datele de recuperare în următorul an a vaccinării. Dacă nici după un an vaccinarea nu va fi completă, grădiniţa/şcoala nu-l mai poate înscrie pe copil, iar directorul grădiniţei/şcolii are obligaţia prin lege de a aduce cazul în atenţia comisiei judeţene de vaccinare.

”Motivul invocat de mame este că le e teamă să nu rămână copilul cu o problemă de sănătate după vaccin. Din păcate aceasta este o mare problemă, faptul că mamele cu copiii cu anumite probleme nu pot să accepte de multe ori că aşa s-a născut copilul şi dau vina pe cineva. Nu e nici vină lor, nici a medicilor, din păcate sunt copii care se nasc cu malformaţii şi alte probleme. Dar plecând de la ideea de neacceptare a situatiei de către mamă se ajunge la alte lucruri. Și așa mamele ajung să refuze proceduri medicale simple, ca vaccinarea şi care, în timp, dacă nu sunt făcute, pot dăuna grav copilului”, mai spune medicul sibian.

Amenzi de la 5.000 la 10.000 lei

Potrivit legii, grădiniţele şi şcolile care acceptă înscrierea copiilor fără adeverinţă din partea medicului care să ateste vaccinarea corespunzătoare vor fi amendat cu sume cuprinse între 5.000-10.000 lei. Amenzi de la 1000 la 2500 de lei primesc şcolile care încalcă legea menţinând în colectivitate copiii în continuare nevaccinati la un an de la stabilirea calendarului de recuperare a vaccinării.

Datorită vaccinurilor în fiecare an se evita 2,5 milioane de decese la copiii sub cinci ani. Atunci când apar, efectele adverse sunt extrem de rare, în medie de unu la un milion.

În 1988, aproximativ 1000 de copii paralizau zilnic din cauza poliomielitei. Ultimul caz de poliomielită s-a înregistrat în România în 2002, în judeţul Tulcea. Astăzi poliomielita este considerată eradicată din regiunea europeană, dar ţări precum Ucraina, România, Grecia şi Bosnia sunt considerate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ţări de „risc mare” pentru apariţia cazurilor de poliomielită cu un virus provenit din alte ţări unde această boală nu a fost încă eradicată, potrivit HotNews.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

3 comentarii

...

Acum 7 ani

In '88 nu te intreba nimeni daca vrei sau nu sa-ti vaccinezi copilul si totusi ziceti voi ca erau paralizii cauzate de polio (zilnic?). Vaccinul polio e folosit de prin anii 60-70 parca. Si cumva brusc in perioada de dupa '89, sa inteleg ca am eradicat-o. Chiar si cu refuzuri de vaccinare... In ce priveste pericolul cauzat de cei nevaccinati in societate nu prea inteleg la ce va referiti. Singurul pericol real este ca pot convinge direct sau indirect pe altii sa nu se vaccineze. Insa atata vreme cat majoritatea e vaccinata nu vad de ce va temeti de cei care aleg altfel.
Raspunde

:::

Acum 7 ani

Vezi, aici e problema ta: nu înțelegi!
Raspunde

Zorro

Acum 7 ani

Cei nevaccinati sunt o problema daca se imbolnavesc nu numai c-ar contamina pe altii si ar imprastia boala. Sunt o problema pentru cei cu un sistem imunitar slab, pentru gravide, copii ar caror sistem imunitar nu functioneaza inca bine. Aprob si sunt de acord cu obligativitatea vaccinarii. Cunosc cazul unei fetite de 9ani care a murit de tetanus in chinuri groaznice fiindca parintii nu au vrut s-o vaccineze. Parintii au fost pedepsiti cu o amenda, eu le-as fi dat un tetanus.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus