Vineri,
02.12.2022
Parțial Noros
Acum
6°C

(P) Astra Film Festival 2015 a debutat luni seară cu o premieră

(P) Astra Film Festival 2015 a debutat luni seară cu o premieră

Cea de-a XXII-a ediție a Astra Film Festival a debutat luni seară, de la ora 18:00, la Sala Thalia, cu spectacolul de teatru documentar Double Bind, de Kincses Réka şi Alina Nelega al Teatrului Național din Târgu Mureș.

Double Bind este un spectacol cu 11 actori români și maghiari despre minoritate și majoritate în Târgu Mureș. Teatrul realizat cu tehnicile specifice filmului documentar este un teatru în care butaforia și ficțiunea lipsesc cu desăvârșire făcând loc realității care performează cu forța unui bisturiu în mentalul tuturor celor prezenți.

”De-a lungul celor 22 de ani de existență, Astra Film Sibiu a devenit un festival mondial de referință unde anual, timp de 7 zile, doar prin vizionarea filmelor din selecție publicul se poate conecta la realități din toată lumea. Programul festivalului din acest an gravitează în jurul preocupării constante a documentariștilor și nu numai: realitatea și modalitățile de a o transpune în filmul documentar, dar și în cel de ficțiune, teatru și desen. În acest sens, prin intermediul filmelor din competiție și din programele tematice, masterclass-urilor și sesiunilor de discuție, se deschid 350 de ferestre către lume și oameni pentru a explora realitatea care ne înconjoară”, spun organizatorii festivalului.
Ca în fiecare an, filmele din cele 4 secțiuni competiționale vor fi evaluate de un juriu de prestigiu format din regizori și experți în domeniu: John Appel, regizor, trainer și membru al juriului la festivaluri ca IDFA, Karlovy Vary și Visions du REEL; Manuela Cernat, critic de film; Géza Csákvári, critic de film și director artistic Cinefest; Roberto Cueto, programator la Festivalul San Sebastian și Documenta Madrid; Christine Dollhofer, director fondator al festivalului de film Crossing Europe din Linz; Thierry Garrel, fost director al departamentului de film documentar la ARTE Franța; Cíntia Gil, director Doclisboa; Virgiliu Mărgineanu, directorul festivalului de film documentar Cronograf din Chișinău; Vintilă Mihăilescu, profesor de antropologie și directorul Departamentului de Sociologie de la SNSPA; Cristi Puiu, regizor român; Tania Rakhmanova, regizoare distinsă cu premiul Emmy; René Wolf, director de achiziții și programe la EYE Film Institute din Amsterdam.

Astra Film Sibiu va găzdui o serie de programe speciale: Neorealism și New Realism, o colecție de 9 filme clasice de referință care reflectă modul în care regizori de geniu precum Luchino Visconti, Vittorio De Sica, Teresa Villaverde sau Ritwik Ghatak au încercat să transpună realitatea în filmul de ficțiune. Din culise prezintă making-of-ul unuia dintre cele mai premiate filme românești - Moartea domnului Lăzărescu, urmat de o discuție la care vor participa Cristi Puiu, Andreea Păduraru și Oana Giurgiu. Sub standardul de înălțime se focusează pe câteva aspecte mai puțin cunoscute din comunitatea piticilor: cum se adaptează la infrastructura societății de azi, exploatarea lor în spectacole de teatru și de circ în China și povestea a 7 frați pitici din Maramureș care au ajuns cobai în regimul nazist pentru experimentele doctorului Mengele.

Programul AFF 2015 include și discuții panel: Politica comunicării: desenul, artistul Dan Perjovschi va vorbi despre rolul caricaturii în comunicarea politică. Viața în comunism încearcă să răspundă la 2 întrebări: Cum se trăia cu adevărat în regimul ceaușist? – vor fi expuse documente vizuale semnate de Slavomir Popovici și Ioan Agapi și comentate de fiicele lor – și cum a luat sfârșit regimul comunist? – va fi proiectat filmului 1989 urmat de o discuție cu Judith Urban, Consul al Republicii Federale Germane la Sibiu, martor direct al evenimentelor redate de film. Programul complet îl găsiți aici.

O noutate a ediției din 2015 este că seară de seară, trupe renumite vor susține concerte care vor întregi atmosfera de sărbătoare din săptămâna 5 – 11 octombrie. Roots Revival, Blue Nipple Boy, Surorile Oșoianu, Tiptil, Taraful din Clejani, Fanfara Transilvania, HolddalaNap, Fanfara 10 Prăjini, Trei Parale, Peste Pădure au pregătit spectacole live pentru toate gusturile, mozaicul de genuri muzicale potrivindu-se perfect cu diversitatea programului AFF.

Detalii despre bilete și săli de proiecție găsiți aici.

Zece invitații ”full-pass” scoase la concurs

Astra Film Fest și Turnul Sfatului îți oferă posibilitatea de a câștiga una din cele zece invitații ”full-pass” la cea de-a douăsprezecea ediție a festivalului de film documentar, care a început de azi la Sibiu. Pentru a câștiga o astfel de invitație, intră pe pagina de Facebook a Turnul Sfatului și lasă un comentariu la postarea ”Concursului-fulger”. Primii zece comentatori vor fi declarați câștigători.

Pentru a ajunge la concursul de pe Facebook, urmăriți linkul de mai jos:

 
Concurs FULGER: Astra Film Fest și Turnul Sfatului îți oferă posibilitatea de a câștiga una din cele zece invitații ”...

Posted by Turnul Sfatului on Monday, October 5, 2015

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Maria

Acum 7 ani

Cer o parere!Oare este normal la inceput de festival de film sa avem o piesa de teatru care trateaza o problema despre minoritati si majoritati in care se folosesc cuvinte jignitoare la adresa romanilor????
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus