Vineri,
13.12.2024
Ninsori Usoare
Acum
-4°C

Veniți de investiți în producție la Sibiu: ”Vă reducem impozitele”

Veniți de investiți în producție la Sibiu: ”Vă reducem impozitele”

De anul viitor, marile companii cu spații de producție în Sibiu vor avea de plătit un impozit mai mic către bugetul local. Spre exemplu, o companie care funcționează pe un teren de 22 de ha în Zona Industrială Vest va plăti cu 33.000 de euro mai puțin.

Cum noul Cod Fiscal face diferențierea între clădiri rezidențiale și cele nerezidențiale (cum ar fi spațiile de producție, de exemplu), administrațiile locale au posibilitatea de a impozita diferit agenții economici care produc, față de celelalte categorii, cum ar fi firmele de dezvoltare imobiliară. În acest context, propunerea administrației locale este de a reduce valoarea totală a impozitelor plătite de companiile care derulează activități de producție la Sibiu. Reducerea, în procente, nu pare foarte mare: de la 1,8% la 1,7% din valoarea impozabilă. Calculele arată că pentru o companie mai mare, această reducere se traduce în echivalentul a câtorva zeci de mii de euro.

Cota maximă, dar majorări mai mici

Noul Cod Fiscal prevede că imobilele nerezidențiale deținute de persoanele juridice pot fi impozitate cu o cotă cuprinsă între 0,2 și 1,3% din valoarea impozabilă a clădirii, la care administrațiile locale mai pot adăuga o majorare de maxim 50%. Reprezentanții Primăriei Sibiu propun ca, de anul viitor, companiile să plătească pentru imobilele nerezidențiale cota maximă, de 1,3%, majorată cu 31%, astfel încât, în final, să rezulte un impozit de 1,7% din valoarea impozabilă a clădirilor. ”În 2015, noi am avut cota de impozitare de 1,8%, iar acum am propus reducerea cotei la 1,7 tocmai din motivul pentru care am redus impozitul și la persoanele fizice: faptul că de acum este impozitat și terenul de sub construcție. Și să nu îi împovărăm”, a explicat primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor.

”Sper că apreciază această reducere”

Primarul interimar a și prezentat o situație ”aleatorie” din Zona Industrială Vest: cea a unei companii întinsă pe 22 de ha, din care pe 33.500 de mp sunt construite spații de producție, evaluate la 160 de milioane de lei. Pentru anul în curs, respectiva companie a plătit către bugetul local un impozit total de 2,95 milioane de lei, din care 2,88 milioane de lei pentru clădiri și restul de 0,074 milioane de lei, pentru teren. Pentru anul viitor, aplicarea cotei și a majorării maxime, ar fi dus la un impozit maxim de 3,26 de milioane de lei. Cum însă majorarea propusă este de 31, față de 50% și se ajunge la o cotă de impozit de 1,7%, rezultă că aceeași companie va avea de plătit către bugetul local 2,8 milioane de lei (2,72 de milioane de lei pentru clădire și restul de 0,08 milioane de lei, pentru teren). În calcule mai exacte, impozitul este cu 146.593 de lei mai mic. ”Sună foarte puțin reducerea cotei de impozitare cu 0,1%. Dar la așa suprafețe mari, pentru un investitor care are 22 de ha de teren are, de fapt, la final, un impozit mai mic, cu 146.000 de lei pe an. Sper că cei care produc și care au creat multe locuri de muncă în Sibiu apreciază această reducere”, arată Astrid Fodor.

Reduceri și mai mari la dezvoltatori

Pentru dezvoltatorii imobiliari, noul Cod Fiscal aduce reduceri importante de impozite, reduceri care se regăsesc și în propunerile pregătite de administrația locală pentru anul viitor. Doar că Primăria Sibiu a încercat să limiteze aceste reduceri și a propus ca de anul viitor, clădirile rezidențiale deținute de persoanele juridice să fie impozitate cu maximul posibil.

Astfel, la impozitul pe clădirile rezidențiale aflate în proprietatea persoanelor juridice, noul Cod Fiscal propune administrațiilor locale să stabilească o cotă de impozitare cuprinsă între 0,08% și 0,2% din valoarea impozabilă a clădirii, care cotă poate fi majorată cu maxim 50%. Conducerea Primăriei Sibiu a ales cota maximă permisă de noul Cod Fiscal – 0,2% din valoarea impozabilă a clădirii, la care a aplicat și majorarea maximă, de 50%, deci rezultă un impozit total de 0,3% din valoarea impozabilă. Chiar și așa, impozitul plătit anul viitor de persoanele juridice în aceste condiții va fi mult mai mic decât cel plătit pe 2015, când acesta era stabilit la 1,8%. ”M-aș bucura foarte mult dacă această reducere s-ar oglindi și în prețul de vânzare al locuințelor”, speră Astrid Fodor.

Proiectul pentru stabilirea impozitelor și taxelor pe anul viitor este în dezbatere publică până în 9 noiembrie, dată după care va fi supus votului Consiliului Local în ședință de urgență.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

DD

Acum 9 ani

Praf in ochi. Cum poti sa te lauzi ca ajuti persoanele juridice si fizice cand tu mergi pe maximul din codul fiscal!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus