Joi,
28.10.2021
Cer Senin
Acum
-3°C

„Enciclopedia Română” reeditată după 111 ani. 500 de lei, întregul set

Biblioteca Județeană Astra a sărbătorit, miercuri, 111 ani de la apariția primelor volume ale Enciclopediei Romane printr-o reeditare a acestora. La eveniment au fost prezenți atât membri din spațiul academic, cât și din viața politică sibiană. Toți cei care își doresc să răsfoiască paginile enciclopediei o pot face gratis, la sediul bibliotecii, iar pentru care își doresc să o cumpere, prețul întregului set este de 500 de lei. Această reeditare a ediției a fost realizată după un exemplar care se afla în Muzeul Asociațiunii. Demersul reprezentaților Bibliotecii sibiene a început anul trecut, atunci când au vrut să marcheze cifra aniversară de 110 ani. „Această reeditare a enciclopediei înseamnă pentru instituție revalorificarea patrimoniului, menținerea vie a memoriei locale fiind prima enciclopedie românească elaborată la Sibiu sub coordonarea Asociațiunii, o societate culturală care, printre altele urmărea unitatea culturală și istorică a românilor din toate teritoriile românești. Primul volum al primei ediții a apărut în 1898 și cel de-al treilea s-a finalizat în 1904”, a spus directorul Bibliotecii Județene Astra, Silviu Borș.

Tipărită și din considerente ”strategice”

Acest demers a pornit inițial printr-o scanare a paginilor enciclopediei care a durat foarte mult și a fost nevoie de multă atenție. E simplu în zilele noastre să creezi o ediție electronică și să o distribui în lumea întreagă, însă reprezentanții bibliotecii nu au ales calea ușoară, unul dintre motive fiind acela că este și o strategie a instituției de a menține prezent un anumit tip de lectură. Pentru președintele Consiliului Județean, Ioan Cindrea, acest proiect” a fost o provocare”. „M-am consultat cu oamenii de la instituțiile de cultură și așa au apărut ideile, dar n-am bănuit că vor fi atât de costisitoare, însă eu cred că merită. Cred că pe harta culturală, Sibiul devine astăzi centrul unei publicații extrem de valoroase pentru români, pentru poporul român și valorile Astrei”, a spus Ioan Cindrea. Și prefectul Sibiului, Ovidiu-Ioan Sitterli a mărturisit că reeditarea acestui volum este un moment istoric. „Este un eveniment editorial deosebit pentru județul Sibiu, dar și pentru întreaga țară, pentru că enciclopedia română a însemnat un document extrem de important pentru întreaga viață culturală din România. Este foarte interesant să citim această corespondență a biroului redacțional de la Sibiu, pentru că astfel vedem ce a însemnat Astra pentru întreaga lume culturală din România și ce a însemnat pentru devenirea poporului român”.

A patra enciclopedie apărută în Europa

Prima enciclopedie românească a fost realizată într-o perioadă istorică dificilă, între 1895-1904, o perioadă în care autoritatea statului roman în Ardeal exista doar prin ceea ce însemna asociațiunea Astra la sfârșit de secol 19, începutul secolului 20. După enciclopedia britanică, franceză și cea germană, românii de atunci au scos o operă de o asemenea importanță. „Românii de atunci au vrut să realizeze o reuniune a tezaurului românesc și universal, tot ceea ce a însemnat cultura în România și nu numai. O să vedeți că nu există un domeniu al activității umane care să nu fi fost prins în această enciclopedie. Aceasta nu a fost făcută pentru savanți și specialiști, ci pentru omul obișnuit. Era important ca enciclopedia să devină un instrument de cunoaștere pentru cât mai multă lume”, a spus Alexiu Tatu, șeful Direcției Județene a Arhivelor Naționale Sibiu. Despre valoare acestei enciclopedii, prof. univ. dr. Pamfil Matei a spus că este inestimabilă. „Valoarea acestui volum constă în informațiile pe care le cuprinde și este o sursă de informații și subiecte ce merită să fie aprofundate în continuare de cercetători”.

„Volumul de corespondență, disponibil din prima jumătate a lunii noiembrie”

În cadrul acestui eveniment aniversar a mai fost prezentat și volumul 1 din „Corespondența Biroului Redacțional de la Sibiu cu colaboratorii 1895-1896”, îngrijit de Vasile Ciobanu și Alexiu Tatu. Directorul bibliotecii a spus că își dorește ca acesta să fie disponibil încă din prima parte a lunii viitoare. Gândindu-ne la semnificația culturală și patriotică a acestor acte de cultură, eforturile nu pot fi măsurate, este de părere prof. univ. dr. Pamfil Matei. „Cele două lucrări sunt complementare și când vor apărea și celelalte două volume ale Corespondenței, abia atunci se vor putea realiza analize amănunțite ale acestor monumente de cultură românească și de limbă română”

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus