Marţi,
20.02.2024
Innorat
Acum
3°C

Proiectul noului spital, blocat pentru a doua oară în Primărie. ”E prea înalt”

Proiectul noului spital, blocat pentru a doua oară în Primărie. ”E prea înalt”

Investiție aproximată la 25 de milioane de euro, proiectul construirii unei noi Unități de primiri urgențe (care ar trebui să adăpostească și alte secții din Spitalul clinic județean) a fost blocat pentru a doua oară în Primăria Sibiu. Motivele acestui blocaj sunt de-a dreptul absurde, pentru cine analizează mersul actelor care a dus la această situație. Pe scurt, noul spital nu mai poate fi construit acum deoarece planul urbanistic zonal în baza căruia Primăria Sibiu a eliberat certificatul de urbanism necesar autorizației de construire tocmai a expirat. ”Am făcut un pas înapoi de cel puțin un an, un an și jumătate”, aproximează Vasile Spinean, managerul Spitalului clinic județean Sibiu. Vestea amânării vine în contextul în care conducerea Consiliului Județean Sibiu este în plină negociere cu Banca Mondială și Banca Europeană pentru Investiții, care să asigure printr-un împrumut resursele necesare finanțării lucrărilor.

Kafka, pentru cei care au răbdare: problema planului urbanistic general

Istoria celui de-al doilea blocaj a noului spital (a cărui necesitate nimeni nu o mai contestă) începe din 28 aprilie 2011. Atunci, Consiliul Local Sibiu aprobă noul Plan Urbanistic al Sibiului, adoptat fără mare interes din partea sibienilor. Noul PUG prevede că în zona actualului spital județean nu se mai poate construi nimic altceva decât ”spații de învățământ”. Decizia a fost luată în contextul în care autoritățile locale încă mai sperau că Armata va ceda poligonul de 130 de ha de la ieșirea înspre Poplaca, iar pe aceste 130 de ha vor construi un nou spital. ”Se admite modificarea utilizărilor clădirilor, cu condiția ca utilizarea nouă să fie cea de funcțiuni de învățământ, cu specializarea învățământ superior. Se admit lucrări de modernizare și extindere a spațiilor spitalicești, cu condiția ca acestea fie menținute în volumetria clădirilor existente. Se admit spații de cazare pentru studenți, într-o proporție echilibrată cu spațiile de învățământ”, se arată, mai precis, în PUG-ul Sibiului, referitor la zona în care se află Spitalul clinic județean. Potrivit aceluiași document, orice altă intenție diferită (cum ar fi construirea unui nou spital și nu a unor noi facultăți) ar putea fi aprobată doar după întocmirea unui noul Plan Urbanistic Zonal. Iar un astfel de PUZ este adoptat de Consiliul Local Sibiu în 26 septembrie 2013 (rețineți data, căci are relevanță). În acea ședință din 26 septembrie 2013, consilierii locali adoptă în unanimitate PUZ-ul și regulamentul local de urbanism pentru ”etajarea corpului nou ATI, extinderea cu două pavilioane dreptunghiulare a corpului de clădire primiri urgențe, extinderea clădirii fizioterapie și a pavilionului boli infecțioase Sibiu, b-dul Corneliu Coposu nr. 2-4”. Între timp, respectivele investiții (extinderea urgenței șamd) au fost realizate. Doar că, la finalul Hotărârii nr. 288 prin care este adoptat respectivul PUZ este trecută o precizare care se va dovedi extrem de importantă, acum. ”Prezenta documentație de urbanism are valabilitate de maxim 24 de luni de la data aprobării acesteia în Consiliul Local al Municipiului Sibiu”.

hcl puz pentru spitalKafka, pentru cei care au stomacul tare: problema PUZ-ului expirat

În acest context, pe 19 noiembrie 2013, Consiliul Județean Sibiu primește de la Primăria Sibiu certificatul de urbanism nr. 2008, pentru modificarea PUZ-ului emis cu câteva săptămâni mai devreme. Certificatul de urbanism este emis în vederea construirii noului spital de urgență și a unor secții adiacente, într-o clădire cu parter, patru etaje și etaj retras. Potrivit respectivului certificat de urbanism emis de Primăria Sibiu, pentru ca proiectul noului spital să fie aprobat din punct de vedere urbanistic, Consiliul Județean Sibiu (investitorul) trebuia să obțină o serie de avize și să elaboreze un Plan urbanistic de detaliu (PUD). Lucrul la respectivul PUD începe în 2014 și este finalizat la începutul lui februarie 2015. Primăria Sibiul îl supune dezbaterii publice în prima parte a lunii august 2015. Pe 8 septembrie 2015, Serviciul Urbanism din cadrul Primăriei Sibiu primește raportul de informare al consultării publice pe tema noului spital, raport potrivit căruia nimeni nu a avut nimic de obiectat împotriva proiectului. 42 de zile mai târziu, pe 19 octombrie 2015, Serviciul urbanism din cadrul Primăriei Sibiu finalizează documentația raportului de informare și concluzionează că totul este pregătit pentru adoptarea noii documentații urbanistice de către forul legislativ local, adică de către Consiliul Local Sibiu. ”Direcția de amenajarea teritoriului și urbanism, responsabilă cu informarea și consultarea publicului pentru documentațiile de urbanism consideră procedura încheiată. În acest sens, supune spre aprobarea Consiliului Local prezentul raport, care va face parte integrantă din raportul de specialitate”, semnează Ioana Urdea, arhitectul șef al Sibiului. În fapt, semnează că aprobă un PUD elaborat în baza unui PUZ care a expirat de 23 de zile, adică din 27 septembrie 2015.

aprobare raport de informare noul spital

Kafka. Acum, spitalul propus ”e prea înalt”

În contextul în care reprezentanții CJ Sibiu așteptau ca documentația urbanistică pentru noul spital de urgență era să intre spre aprobare în ședința Consiliului local care a avut loc miercurea aceasta (28 octombrie 2015), reprezentanții urbanismului din Primăria Sibiu au descoperit că, de fapt, PUZ-ul pentru care au emis ei certificat de urbanism tocmai a expirat. Prin urmare, au retras de pe ordinea de zi proiectul și au transmis conducerii Consiliului Județean Sibiu că, în loc de PUD-ul pe care l-au realizat conform cererii din certificat, trebuie să realizeze acum un nou PUZ. Asta dacă țin să construiască un nou spital cu subsol, parter, patru etaje și etaj retras. Regim de înălțime care ar fi peste cel admis de planul urbanistic general (odată PUZ-ul din 2013 expirat). Planul urbanistic general prevede că în zona Spitalului județean pot fi ridicate clădiri de cel mult două etaje peste parter, plus mansardă sau etaj retras. ”Din ce am discutat cu arhitecții, pentru realizarea unui plan urbanistic zonal este nevoie de mult mai mult timp decât pentru întocmirea unui plan urbanistic de detaliu. Și asta, deoarece un PUD este adoptat la nivel local, când pentru un PUZ este nevoie de mult mai multe avize ale mai multor autorități, inclusiv din București”, explică Vasile Spinean, managerul Spitalului Clinic Județean.

Ce se va întâmpla?

”Decizia aparține conducerii Consiliului Județean Sibiu. Consiliul este beneficiarul certificatului de urbanism și al planului urbanistic de detaliu. Dar afectați sunt potențialii pacienți care ar fi putut beneficia mai repede de serviciile unui nou spital de urgență și a centrului integrat de tratare a urgențelor majore”, mai declară Vasile Spinean. La ora redactării acestui material, programul de funcționare al instituției județene și al celei locale era încheiat.

izvorului

Al doilea blocaj

Proiectul construirii unui nou spital de urgență în preajma actualului Spital județean a mai fost întâmpinat cu reticență și în urmă cu aproximativ doi ani. Atunci, primarul Klaus Iohannis arăta că nu este întru totul de acord cu o astfel de inițiativă și cerea un studiu de trafic, pentru a evalua impactul pe care l-ar avea noua structură. Discuțiile aveau loc în contextul în care perspectivele unui nou spital pe Calea Poplăcii nu părea, încă, atât de îndepărtate. Între timp, însă, atitudinea autorităților locale s-a modificat. ”Nu mai putem aștepta să nu mai facem nimic pentru că, poate, vom primi acel teren de la Armată. Dacă mergi și vezi în ce condiții se lucrează acum la Urgență înțelegi că este nevoie de această investiție”, declara Astrid Fodor, într-un interviu acordat pentru Turnul Sfatului la jumătatea lunii septembrie 2015.

Despre ce spital vorbim?

Denumită ”Unitate de primiri urgențe și centru integrat de tratare a urgențelor majore”, proiectul Consiliului Județean prevede construirea unei clădiri cu o amprentă la sol de peste 2.400 de mp și cu o arie desfășurată de peste 13.600 de mp, în ”colțul” dintre străzile Izvorului și Hermann Oberth. Altfel spus, între actuala clădire unde funcționează administrația Spitalului județean, prin spatele Centrului de transfuzii și până în dreptul Policlinicii stomatologice. Clădirea ar urma să aibă zone cu înălțimi diferite, pornind de la parter și parter+1 (în partea dinspre curtea Spitalului județean) și până la parter + patru etaje + etaj retras. Viitoarea clădire propusă ar urma să adăpostească mai multe secții: unitatea de primiri urgențe, anestezie terapie intensivă, bloc operator, neurochirurgie, ortopedie, cardiologie și o structură de ”primire pacienți pentru elicopterele SMURD”. Unitatea de Primiri Urgențe propusă ar urma să aibă spații separate pentru triajul pacienților, decontaminare și deparazitare, o cameră de resuscitare, o sală de evaluare și tratament imediat, o sală de observație și una de ”gipsare”. Totodată, în afara rezervelor pentru izolare, ar urma amenajate spațiile necesare unui computer tomograf, un laborator de investigații paraclinice și o cameră pentru pacienții decedați. Secția ATI ar urma să aibă 33 de paturi, blocul operator – șase săli de operație, iar Cardiologia ar beneficia de 20 de paturi, Ortopedia și Neurochirurgia – de câte 30. Structura de primire a pacienților pentru elicopterele SMURD este, însă, condiționată de modul în care va fi aprobată clădirea. Pentru realizarea unei astfel de clădiri va fi necesară dezafectarea unor imobile considerate de importanță redusă. Estimările inițiale amintesc că sumele necesar de a fi investite în noua structură spitalicească vor fi de aproximativ 25 de milioane de euro. La subsolul clădirii ar urma amenajate 70 de locuri de parcare. Potrivit conducerii Spitalului județean, construirea noului proiect ar fi durat aproximativ trei ani.

reglementari_urbanistice noul spital dimensiuni mari

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

18 comentarii

un sibian

Acum 8 ani

foarte bine!! nu are ce cauta acolo un spital nou!! zona oricum e sufocata de spital si clinica privata. Trebuie o locatie noua, camp in jurul orasului avem suficient, poligonul de la poplaca e perfect pentru un spital judetean serios!
Raspunde

hans

Acum 8 ani

La cai de acces te-ai gandit? Cap ai minte ce-ti mai trebuie!
Raspunde

D

Acum 8 ani

Ioan Cindrea este un om slab in PSD, lipsit de viziune. Avem guvern PSD si nu e in stare sa il convinga pe Mircea Dusa sa ne dea terenul de pe Poplacii. Avem nevoie de spital pentru urmatorii 100-150 de ani, nu pentru ambitiile efmere ale lui Cindrea despre care nu va mai stii nimeni nimic peste 100 de ani. Sasii au facut spitalul public acum 150 de ani, la marginea orasului, in afara. Astazi in secolul 21 avem nevoie de spital de secol 21 dar si pentru secolul urmator. Si la marginea orasului, pentru ca in 200 de ani marginea nu va mai fi unde este astazi, la fel cum astazi marginea nu mai este pe Bulevardul Coposu
Raspunde

andrada

Acum 8 ani

Ba ar fi foarte buna zona. Sa se darame turnul care oricum a fost scos din functiune, si toate maghernitele de pe latura aia din curtea spitalului si se face loc.
Raspunde

Vicent

Acum 8 ani

Cladirea firmei Polisano nu depaseste inaltimea ? Sau atunci au fost alte interese ? Oricum la cat de indolenti sunt angajatii primariei era de asteptat sa se intample asa ceva. Daca ragaia ceva FDRG-ul umblau toti ca pe ace sa rezolve problema!!!
Raspunde

un cititor

Acum 8 ani

Din contra, este o locatie forte buna, usor accesibila din orice punct al orasului.
Raspunde

un sibian

Acum 8 ani

locatia nu este buna deloc!!! zona este si asa sufocata de prea multe cladiri de spital, o suta de sectii raspandite in prea multe cladiri prea vechi, prea greu de intretinut, prea mult de umblat de la o sectie la alta!!! Unde se mai amenajeaza locuri de parcare pentru personalul spitalului - sa zicem, 50 de locuri de parcare??? UNDE se amenajeaza locuri pentru vizitatori si pacienti??? Nu mi se pare normal nici sa fie sens giratoriu acolo, e mult prea aproape de sensul existent!! Toata zona spitalului existent de pe Coposu trebuie sa dispara!! Acolo trebuiesc construite alte cladiri pentru ULBS, la fel ca si cladirea facultatii de medicina, poate si camine pentru inca 1000-2000 de studenti. Pe Poplacii se poate construi un spital judetean, cu sectie de urgenta + toate sectiile din cladirile de pe Coposu, toate sectiile de boli pulmonare de pe aleea filozofilo, spitalul de pediatrie din parcul astra, spitalul CFR si spitalul militar!!
Raspunde

klaus

Acum 8 ani

Vasile!!! Nu te lasa. Cum sa stea 42 de zile la aprobare? Alo Primaria sunteti tampiti????? Faceti dreq derogare si dati drumul la proiect. Astrid dute inapoi la consistoriu sau si mai bine la Bota la Libertatea de unde ai venit, ca esti proastea de ... puti. Feresca-va sfantu sa aveti nevoie de medici. Vasie primeste-i in spital doar dupa 42 de zile dupa ce s-au imbolnavit.
Raspunde

K.Samuel

Acum 8 ani

Degeaba ai camp destul daca nu te lasa nimeni sa construiesti! Uita-te cat loc este pe Calea Surii Mici si nu te lasa sa faci nimic acolo...
Raspunde

alzara

Acum 8 ani

Loc suficient pt un spital complet , nu inca o particică!
Raspunde

un om

Acum 8 ani

cladirea de pe str. Ocnei, fosta fabrica Independenta este de vanzare acolo e deja cladirea cu 7 etaje care are circa 8000 mp, este de vanzare
Raspunde

Gilu

Acum 8 ani

Urdea e dusa cu pluta (pe de-o parte), o stie toata lumea, chiar si Astrid s-a saturat de pila lui Johannis, insa acolo chiar ca nu mai este spatiu, e foarte aglomerat. Pe strada Alba Iulia, langa Metro, adica fostul Trident, se poate transforma foarte bine in spital. Cladirea e imensa iar asa ceva s-a mai facut in Franta la Rene. Unde mai pui ca are datorii imense Tridentul... se poate achizitiona foarte ieftin...
Raspunde

Liviu

Acum 8 ani

PUG -ul aprobat de un consiliu local,prost informat de o pseudo arhitectă şef este capodopera unor arhitecţi din Cluj care au făcut tot ceeace le-a stat în putere ca să facă imposibilă dezvoltarea Sibiului. Acea zonă are deja clădiri cu regim de înălţime superior . Vezi clădirea facultăţii de medicină, vezi Polisano şi clădirea de locuinţe de pe str. Independenţei. Dar ,cred că interesele sunt altele. Daeste casa albă de la fosta uzină Independenţa, este un vis şi construirea unui spital pe fostul poligon militar de pe calea Poplăcii, doar că nu văd de ce să fragmentăm acest spital .
Raspunde

Emil

Acum 8 ani

Am rămas fărăcuvinte !! Dacă nu aș fi lucrat chiar la serviciul autorizări în construcții la PMS , aș fi tăcut ! Dar sub semnătura mea au fost emise cele mai mari investiții din sectorul industrial vest și ceea ce spun este mai mult decăt documentat !! În perimetrul respectiv sunt trei clădiri cu mai mult de 5 nivele !! Este blocul de locuințe de pe strada Independenței, spitalul clinic Polisano și clădirea facultății de medicină ! Dacă acest spital are acceptul comisiei județene de cultură, avizul sanitar și studiu geo adecvat, știind că aici este o zonă cu 3 pâraie care partial sunt canalizate, nu văd ce alt impediment ar mai fi !! Doar dacă cineva ar avea interes să cumpere așa zisa casă albă, clădirea de birouri din incinta fostei uzine Independența, ar fi o explicație !! Pe3ntru mulți sibieni însă acea clădire ar trebui demolată și redeschisă strada Ocnei până la podul de piatră !! Există de mult timp , de pe vremea ministrului transporturilor Noica o hotărâre prin care fostele fabrici Flaro , 13 decembrie și Independența trebuiau să redeschidă străzi închise abuziv pe vremea comuniștilor !! Asta ar duce la fluidizarea circulației în Sibiu, dar ar scădea valoarea acestor terenuri vizate de samsarii imobiliari !!
Raspunde

E.L

Acum 8 ani

Am rămas fărăcuvinte !! Dacă nu aș fi lucrat chiar la serviciul autorizări în construcții la PMS , aș fi tăcut ! Dar sub semnătura mea au fost emise cele mai mari investiții din sectorul industrial vest și ceea ce spun este mai mult decăt documentat !! În perimetrul respectiv sunt trei clădiri cu mai mult de 5 nivele !! Este blocul de locuințe de pe strada Independenței, spitalul clinic Polisano și clădirea facultății de medicină ! Dacă acest spital are acceptul comisiei județene de cultură, avizul sanitar și studiu geo adecvat, știind că aici este o zonă cu 3 pâraie care partial sunt canalizate, nu văd ce alt impediment ar mai fi !! Doar dacă cineva ar avea interes să cumpere așa zisa casă albă, clădirea de birouri din incinta fostei uzine Independența, ar fi o explicație !! Pe3ntru mulți sibieni însă acea clădire ar trebui demolată și redeschisă strada Ocnei până la podul de piatră !! Există de mult timp , de pe vremea ministrului transporturilor Noica o hotărâre prin care fostele fabrici Flaro , 13 decembrie și Independența trebuiau să redeschidă străzi închise abuziv pe vremea comuniștilor !! Asta ar duce la fluidizarea circulației în Sibiu, dar ar scădea valoarea acestor terenuri vizate de samsarii imobiliari !!
Raspunde

un om

Acum 8 ani

Domnule fost lucrator al PSM . venit de prin sud si adoptat de Sibiu sa stii ca acolo unde spui matale ca sunt 3 Piraie a fost un loc mlastionas iti spune cineva care cunoaste zona din anii '40, asa ca veziti de treaba matale bine pe unde vei poti .
Raspunde

Bobo

Acum 8 ani

Urdea e retardata si senila, azi stabileste ceva, maine altceva, nu mai tine minte, nu mai citeste nimic si e inconjurata numai de gaini rautacioase in primarie, rusiniiiiicaaaaaaaa !
Raspunde

Andreea

Acum 8 ani

bine ca Spitalul s-a blocat, dar se aproba constructii de bisericii langa monumente istorice in paragina, pe teritoriul patriarhiei. Coruptie in toate institutiile statului. nimeni nu vrea o tara prospera
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus