Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Cum a încercat Muzeul Brukenthal să aducă trecutul în prezent | Foto

Cum a încercat Muzeul Brukenthal să aducă trecutul în prezent | Foto

În 12 fotografii cu Sibiul recent, reprezentații Muzeului Brukenthal au inserat decupaje ale unor portrete reprezentând înaintași de seamă ai acestor locuri. Astfel, susțin reprezentanții muzeului, s-a încercat imitarea unui trend occidental, prin care istorici pricepuți și în ”photoshpare” truchează fotografii recente. În aceste fotografii cu imagini actuale, ei introduc personaje celebre ale trecutului. Această idee au încercat să o imite și sibienii, astfel că în Sala de Expoziții Temporare a Palatului Brukenthal a fost vernisată săptămâna aceasta expoziția „Personalități medievale și moderne printre noi”. În cele 12 fotografii cu Piața Mare, curtea Muzeului de Istorie sau cu Piața Mică, reprezentanții Brukenthal-ului au inserat portrete desenate ale unor personaje precum Matthias Armbruster (foto principală), primar al Sibiului acum 500 de ani, Principele Michael Apafi I sau judele regesc Johannes Rot.

Johannes Roth

”Mica diferență”

Curatorii expoziției, dr. Claudia Urduzia și dr. Claudiu Munteanu spun că au încercat să readucă în atenția publicului câteva personaje importante din viața Sibiului medieval și modern și legătura acestora cu diverse spații și obiective din oraș. „Ideea ni s-a părut interesantă și ne-am întrebat dacă nu putem aplica acest lucru și în cazul orașului istoric în care trăim. Cu o mică diferență: aceea că urma să folosim personaje aparținând secolelor XVI-XVIII. Au fost alese personalități cunoscute din epocile respective care au influențat evoluția urbei și viața contemporanilor. Unii au rămas în istorie prin activitatea în slujba urbei, iar alții au fost controversați”, spune dr. Claudiu Munteanu.

Michael Apafi I

Cum au procedat englezii, de exemplu

Reprezentanții instituției de cultură sibiene recunosc faptul că ideea noii expoziții are drept inspirație lucrări similare din afara țării. ”Ideea expusă aici nu este nouă. Din câte cunoaștem de câțiva ani, în cadrul expozițiilor de fotografie din Occident a apărut un nou trend inspirat și de posibilitățile nelimitate ale aplicațiilor de design pe calculator. Această metodă constă în utilizarea fotografiilor actuale în are se interpun personaje sau scene din fotografii vechi. Acestea au fost aplicate unor contexte aparținând primei jumătăți a secolului XX, în special celor două războaie mondiale și perioadei interbelice”, adaugă Claudiu Munteanu. Iar una dintre cele mai cunoscute expoziții din ”noul trend” este cea a lui Jack Beckett, fondator și editor al portalului warhistoryonline.com. El a contribuit la realizarea seriei de fotogtafii denumite ”Ghost of History”, unde peste imagini actuale au fost decupate fotografii ale soldaților din cel de-al doilea război mondial.

The Eiffel Tower, Paris, 1940 Caen Station, 1944 - 2014

Sursa foto Expoziția sibiană poate fi vizitată până pe data de 22 noiembrie 2015 la Palatul Brukenthal.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus