Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Expoziție de pictură în cadrul Mozaic Jazz Festival. ”Când cineva privește lucrările mele vreau să simtă instantaneitatea lor, pulsul accelerat”

Expoziție de pictură în cadrul Mozaic Jazz Festival. ”Când cineva privește lucrările mele vreau să simtă instantaneitatea lor, pulsul accelerat”

Ce poate fi mai frumos decât să mergi la un concert de muzică jazz, să bei un pahar de vin bun și să admiri o expoziție de pictură semnată de una dintre cele mai promițătoare artiste din Sibiu? Iubitorii muzicii jazz, care calcă pragul Mozaic Festival, vor avea ocazia să admire în holul central al Casei de Cultură a Sindicatelor, începând de mâine, expoziția "untitled No.1" a Cynthiei Loris.

”Când cineva priveşte lucrările mele, vreau să simtă instantaneitatea lor, nepremeditarea şi pulsul accelerat. Ele sunt ca un accident inevitabil, iar toate circumstanţele vieţii mele duc într-acolo. Nu lucrez după schiţe sau fotografii, e ca şi cum aş face repetiţii pentru a da naştere... e nefiresc. Discursul dintre culori, stridenţele, contrastele şi antagonismele, nervul şi, uneori, chiar nevrotismul liniilor reprezintă Weltanscahuung-ul meu. Privitorul vibrează şi devine participant, începe să audă muzica. Arta nu se învaţă şi nici nu trebuie să intimideze. Ea nu este un test de inteligenţă, ci o consimţire dulce la o relaţie dintre suflet şi raţiune, dintre pierdere şi regăsire. Asta pentru că viaţa nu este liniară. Dacă devine liniară, înseamnă că trebuie să fim decuplaţi de la aparate”, a explicat pentru Turnul Sfatului artista.

over_the_hills

Cynthia Loris spune că se simte onorată să își poată dezvălui lucrările în fața unui public atât de atent autoselectat precum cel al Mozaic Jazz Festival.

”Jazz-ul este aproape imposibil de definit, acest gen presupune improvizație, spontaneitate, curaj. Multe dintre notele de jazz vibrează în aceste lucrări. Prezența lor acolo o văd ca pe o invitație către ceea ce urmează ei de fapt să experimenteze în cele trei seri ale evenimentului Mozaic Jazz Festival. Muzica este supremă. Cred că nu sunt singura care își dorește ca artiști precum Ibrahim Maalouf, Dhafer Youssef, Nils Peter Molvaer sau Avishai Cohen să concerteze pe scena Festivalului Mozaic. Alături de Tigran Hamasyan, pentru mine ei reprezintă fundalul celor mai multe dintre lucrări. Eu nu lucrez fără muzică. Nimeni nu funcționează de fapt fără muzică, fără artă în general, iar artistul are menirea de a redeschide orizonturile oamenilor”, mai spune Cynthia.

when_you_play_100x70

La 36 de ani, după opt ani de muncă, Cynthia Loris se află în fața primei expoziții proprii.

”M-am născut în Brașov, dar Sibiul este orașul meu adoptiv. Nu am studiat Arte, ci Litere și am început să pictez acum șapte ani, imediat după moartea mamei mele. Asta am dorit să fac în această viață. Cele mai multe dintre lucrările mele fac deja parte din colecții private și au fost ceva eforturi pentru a le reuni. Ele sunt vechi prietene și cred în bucuria acestei revederi sub titlul “Untitled No.1””, concluzionează artista.

fed

“Știu ca talentul ei este înnăscut... a așteptat doar momentul potrivit să iasă la suprafață tot ceea ce se poate vedea în lucrările ei. Tablourile ei sunt mai mult decât expresive. Sunt pline de viață, viață care a fost, viață care va fi și viață pe care o trăiește acum. Un vulcan de emoții adunate și revărsate pe pânză”, Stephan Pelger, creator de modă, despre Cynthia Loris.
Foto: Gabriela Oancea

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

dfack

Acum 8 ani

BOobS!!boOBs!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus