Miercuri,
21.02.2024
Ceata
Acum
1°C

FOTO Una din ultimele vizite oficiale ale lui Dacian Cioloș la Sibiu. La stână cu ciobanii: E un om fain!

FOTO Una din ultimele vizite oficiale ale lui Dacian Cioloș la Sibiu. La stână cu ciobanii: E un om fain!

În luna martie a anului 2008, actualul premier desemnat ocupa funcția de ministru al agriculturii și venea la Sibiu să dicute politicile agricole cu ferimierii locali. A participat la întâlniri solemne la Hotel Ramada, dar și la mese câmpenești la Cornățel, la stâna lui Niculaie. Ciobanul Niculaie, care a fost cu ministrul la un târg internațional la Berlin.

ciolos (27) (Copy)

Președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din județ, Andrei Marcel, încă are o părere foarte bună despre Cioloș.

”E un om fain. Cât a fost ministru întotdeauna ne răspundea la telefoane, a încercat să ne ajute atât cât a putut. Numai eu l-am adus la Sibiu de câteva ori. Să vedem acum ce va putea să facă, nu cred că-I va fi ușor neînregimentat politic. Așa a fost și cât era ministru. Din păcate, România a ajuns acum o enclavă, 40 la sută dintre pământuri sunt deținute de străini. Pământurile străbunicilor noștri…”, ne-a declarat Andrei Marcel.

ciolos (20) (Copy)

Vedeți mai jos textul publicat în martie 2008, în urma vizitei actualului premier: (articol de Ștefan Dobre/foto Silvana Armat)

”Dacian Cioloş, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a descălecat între ciobani, undeva într-un vârf de deal la Cornăţel.

În timp ce televiziunile naţionale îl aşteptau cu un car de transmisie să îl dea în direct, ciobanii tremurau de frig şi făceau glume pe seama ministrului că ar fi vegetarian.

ciolos (24) (Copy)

 

„Auzi băi Gheorghe, că-i vegetarian şi noi n-am ştiut ", spune unul dintre ei. „Păi dacă e vegetarian îl lăsăm să roadă iarbă ", vine răspunsul şi se pun toţi pe râs.

Lăsând gluma la o parte, într-un colţ al stânei fierbea mămăliga lângă ceaunul cu tochitură. Fumul înconjura şi ciobanii şi directorii de prin Direcţia Agricolă şi cea Sanitar Veterinară care-şi aşteptau ministrul.

ciolos (13) (Copy) ciolos (17) (Copy)

După ceva timp, în vârful dealului de la Cornăţel apare şi Dacian Cioloş, care venea de la o conferinţă la Ramada. Imediat este înconjurat de ciobanii care după ce-i dau bineţe îl cotropesc cu problemele. Nu au primit nici măcar subvenţiile din 2007 integral, nu au unde să-şi vândă brânza, subordonaţii ministrului nu-i bagă în seama şi-i pun pe drumuri până la Bucureşti degeaba şi multe altele. Când aude că nu au unde să-şi vândă brânza, Cioloş îşi aminteşte că a fost recent la Berlin, la un târg internaţional, cu cineva din Sibiu.

ciolos (8) (Copy)

ciolos (16) (Copy)

„A, păi aţi fost cu Niculaie!", ştiu ciobanii. „Niculaie! Niculaie! Hai mă încoace că tu ai fost cu ministrul" îl strigă toţi şi din mulţime apare Niculaie râzând mândru.

Andrei Marcel, preşedintele Asociaţiei crecatorilor de ovine din judeţul Sibiu completează că pe lângă târgul de la Berlin, ciobanii vor să meargă şi la Barcelona. Tot timpul au avut brânză apreciată în afară. „Şi la Barcelona şi la Hanovra şi la Koln vrem să mergem, acolo unde sunt saşi mulţi", adaugă Niculaie de mai devreme. Ministrul le promite că dacă-l anunţă din timp, îi ia cu el.

ciolos (9) (Copy)

„Vedeţi, lucrurile acestea se pot rezolva dacă le discutăm organizat. Şi o să vedeţi că se poate vinde şi în afară, numai să mă anunţaţi din timp ", răspunde Cioloş.

ciolos (10) (Copy)

După care mai dă câteva interviuri şi se duce să vadă turma mai de aproape.

ciolos (22) (Copy)

Cât admira el oile cu miei, pe masa lungă câmpenască gazdele aşază bucăţile mari de brânză, completate de slană cu ceapă şi jumătăţi de ouă fierte. Bineînţeles, cu câteva ștâmpere de răchie lângă să vină pofta. Înainte de a gusta din ele ministrul mai da o tură prin stână, înconjurat de directori şi ciobani, ascultându-le amândurora păsurile şi problemele. La câteva zeci de kilometri distanţă, la Sălişte, îl aşteptau alţi ciobani, cu alte bucate şi alte probleme.”

ciolos (26) (Copy) ciolos (21) (Copy)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus