Miercuri,
11.09.2024
Innorat
Acum
15°C

La mulți ani, România! 8.000 de români au reprezentat Sibiul la Adunarea națională de la Alba Iulia

La mulți ani, România! 8.000 de români au reprezentat Sibiul la Adunarea națională de la Alba Iulia

30 de delegați cu drept de vot deliberativ și 38, cu drept de vot consultativ, au fost desemnați de românii din localitățile sibiene să îi reprezinte la Adunarea Națională de la Alba Iulia, de pe 1 decembrie 1918, arată Alexiu Tatu, directorul Arhivelor Naționale din județul Sibiu. ”O statistică temeinică, realizată de Paul Abrudan și Mihai Racovițan (istorici sibieni -n.r.), pentru participarea delegaților din județul Sibiu arată, fără putință de tăgadă, amploarea și calitatea participării delegaților trimiși de cercurile electorale sibiene la Alba Iulia. Spre exemplificare, credenționalele (mandatele de reprezentare – n.r.) au fost semnate de 714 locuitori din Apoldu de Jos, 875 din Jina, 532 din Miercurea Sibiului, 427 din Poiana Sibiului, 738 din Rășinari, 1690 din Săliște, 408 din Tilișca etc. Dacă Ștefan Pascu (istoric, membru al Academiei – n.r.) consideră că din 33 de localități sibiene au fost trimise credenționale cu 13.000 de semnături, Paul Abrudan este de părere că 44 de localități din județ au trimis adeziuni, având 16.587 de semnături. Dacă la cele arătate mai sus adăugăm delegații neoficiali trimiși să reprezinte localitățile județului (Aciliu – 61, Galeș – 120, Gusu – 50, Jina – 30, Miercurea Sibiului – 32, Săliște – 100) și cifra de 8.000 de oameni din părțile Sibiului prezenți la Alba Iulia între cei peste 100.000 de români veniți din toate colțurile Transilvaniei, putem concluziona că hotărârea de unire, exprimată la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918, a reprezentat actul de voință care împlinea speranțele seculare ale românilor de pe ambii versanți ai Carpaților”, a arătat Alexiu Tatu, în cuvântul său din cadrul ședinței festive a Consiliului Județean Sibiu.

Directorul Arhivelor Naționale mai amintește că încă din octombrie 1918, în localitățile sibiene au început a fi organizate adunări în vederea aprobării și subscrierii adeziunilor care urmau să fie înaintate forumului reprezentativ de la Alba Iulia. ”Aceste adeziuni, pe care se aflau numele delegaților trimiși de circumscripțiile electorale dădeau dreptul delegaților de a-i reprezenta la Alba Iulia pe membrii circumscripțiilor care i-au ales prin vot deschis și erau veritabile mandate care exprimau voința de unire a locuitorilor județului Sibiu. Varietatea acestor documente – adeverințe, certificate, legitimații, procese verbale, protocoale – ne dă imaginea unei activități intense și efervescente care anima societatea românească la sfârșitul lunii noiembrie 1918”, a mai arătat Tatu.

Sursa foto: www.ziuanationala.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus