Vineri,
14.05.2021
Parțial Noros
Acum
13°C

Rezultatele cercetării “M-am decis să mă implic”:  transparența decizională a autorităților publice are lacune serioase

Rezultatele cercetării “M-am decis să mă implic”:  transparența decizională a autorităților publice are lacune serioase

Academia de Advocacy şi membrii Coaliţiei 52 au prezentat “Rezultatele cercetării “M-am decis să mă implic”, România 2015, în care au fost prezentate concluziile monitorizării aplicării L52/2003 republicată în 2013 privind transparenţă decizională a autorităţilor publice.

”Legea L52/2003 ne oferă şansa de a propune argumentat, ce este convenabil pentru noi în orice proiect de act normativ al unei autorităţi publice, înainte de a se lua decizia. În spiritul acestui crez, prezenta cercetare este rezultatul monitorizării lunare, a  aplicării L52/2003 modificată în 2013 privind transparenţă decizională în administraţia publică din România, în perioada februarie – octombrie 2015, prin intermediul platformei online M-am decis să mă implic! www.implicare-L52.ro”, a declarat – Radu Nicosevici, preşedintele Academiei de Advocacy.

În total au fost trimise, în lunile februarie-octombrie 2015, 846 solicitǎri de informaţii către 17 ministere şi 109 primarii. În 55% din cazuri, s-au primit rǎspunsuri în termenul de zece zile lucrătoare, în 5% din cazuri s-au înregistrat răspunsuri dupǎ expirarea acestui termen, iar în 40% din cazuri nu s-a rǎspuns deloc.

Judeţul Sibiu nu se află printre județele cu cele mai transparente autorităţi publice. Primăriile care sunt cele mai deschise comunicării și consultărilor sunt primǎriile Hunedoara, Medgidia, Buzău, Tulcea, Braşov, Adjud, Sector 3, Sector 2 şi Lugoj.

”Prin această analiză, s-a urmărit atât calitatea dialogului între instuțiile publice şi societatea civilă – rezultat din analiza ratei de răspuns la solicitările adresate, cât şi transparența decizională şi implicarea societăţii civile în procesul decizional – rezultată din analiza pe conţinut a răspunsurilor primite. Din totalul celor 5748 proiecte de acte normative adoptate (cuprinse în scrisorile de rǎspuns primite), o treime (1896 proiecte) au fost supuse consultării publice.

De asemenea, dintre cele 1.317 proiecte adoptate în județul Sibiu, doar 265 au fost suspuse dezaterii publice, repectiv 20%

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus