Marţi,
23.07.2024
Partial Noros
Acum
30°C

TSTV Mihai Copăceanu: ”Rămân uimit de oamenii care duc două trei plase undeva și își pun imediat poze pe Facebook”

TSTV Mihai Copăceanu: ”Rămân uimit de oamenii care duc două trei plase undeva și își pun imediat poze pe Facebook”

Psihologul Mihai Copăceanu a vorbit la Turnul Sfatului TV despre Crăciun și despre cum reușește să ne schimbe această perioadă a anului. Gesturile de mărinimie din această perioadă sunt în opinia psihologului doar niște mici atenții pe care ni le facem propriei imagini. ”O facem pentru noi și rămân uimit de oamenii care duc două trei plase undeva și își pun imediat poze pe Facebook. Oricum, când au mers la piață, au negociat prețul bananelor sau al portocalelor, că nu au luat din cele mai bune. O fac pentru imagine. (…) O facem pentru noi. E un bine, dar mai mic. Nu e o schimbare în esență. E o schimbare de suprafață, «hai că-i bine că e copilul sărman». Chiar dacă îi vedem și înainte de Crăciun și după. Și dăm selectiv. E greșit să dăm doar acum. Și e greșit și atunci când dăm doar ca să ne simțim noi altfel. Religia spune că atunci când faci un bine, să nu știe nici stânga, nici dreapta. Dumnezeu, care e în ascuns, te recompensează cumva. Sunt oameni care dau acum oricât, merg la biserici, ascultă colinde, ei care aparent sunt oameni ce nu prea au o componentă religioasă în comportamentul lor, primesc chiar și colindători, de exemplu, și se schimbă puțin. E o perioadă a anului care indirect îți schimbă comportamentul, dar nu te schimbă. (…) E un plus, dar mi-e teamă că e puțină ipocrizie în asta. Dacă merg prin Sibiu dintr-un lat în altul văd aceiași cerșetori de 20 de ani. Pe ăia nu-i vede nimeni, frate?”, se întreabă psihologul.

Mihai Copaceanu este dublu licenţiat în teologie şi psihologie la Sibiu și a aprofundat studiile de psihologie prin burse de cercetare la Bologna și doi ani la Oxford. A absolvit un program masteral în adicții la Institutul de Psihiatrie (Kings College London) din Londra. A publicat două cărţi „Freud sau Religa. Totem. Iluzie Critică” (Ed Agnos, 2008, 279pg) şi „Ortodoxie la Oxford. Te-am găsit Doamne! Mărturiile a 12 englezi convertiţi la Ortodoxie” (Ed Deisis, 2010, 180pg).

Întreaga emisiune o puteți vedea aici:

https://youtu.be/-v81SxsdFAU

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Vicent

Acum 8 ani

Gasca de gurişti tip BOR SRL. Dă!, dă!, dă!, dă!, dă!, dă!……
Raspunde

mihai

Acum 8 ani

Gurişti ? Urmariti va rog inregistrarea !
Raspunde

alunelu

Acum 8 ani

"E greșit să dăm doar acum"? E greșit să dăm. Și atât.
Raspunde

oPservator

Acum 8 ani

Stiti de cand orice traista sau punga din plastic a devenit "plasa"?! Pai de prin anii '50 cand taranii nosti, proaspat urbanizati, s-au bucurat de niste "traiste" facute din plasa rara, importate din URSS. Si asa erau de mandri de plasa care -i facea mai "domni" ca au lasat termenul mostenire nepotilor, dupa cum se vede,
Raspunde

sibian

Acum 8 ani

Stimat oPservator, poate ne spuneti si cum ii spun domnii nosti de oras umilului recipient in care isi transporta cumparaturile, par exemple ?
Raspunde

cetateanul

Acum 8 ani

Felicitari Mihai! Bunul simt se va propaga numai prin munca celor ca tine! Chestia cu plasele pe facebook si imaginea noastra/colectiva e de sorginte mai veche si face parte din ciclul de Craciun cand cei ce taiau porci sub 100 de kg se alegeau cu " saracu, ce porc mic are!" Sarbatori fericite!
Raspunde

mihai

Acum 8 ani

Multumesc! Sarbatori Fericite !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus