Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Atenţie la articolele pirotehnice: folosirea necorespunzătoare a petardelor  se pedepsește cu până la un an de închisoare!

Atenţie la articolele pirotehnice: folosirea necorespunzătoare a petardelor  se pedepsește cu până la un an de închisoare!

În 17 decembrie poliţiştii din sistemul de ordine şi siguranţă publică al municipiului Sibiu au observat patru tineri ce păreau că se ceartă. Poliţiştii sibieni au intervenit în discuţiile tinerilor, stabilind faptul că unul dintre ei deţine o cutie de petarde, una dintre acestea fiind folosită de acesta în stradă.

”Cei patru tineri au vârsta cuprinsă între 15 şi 18 ani şi sunt domiciliaţi în municipiul Sibiu şi localităţile Turnu Roşu şi Veştem. Tânărul asupra căruia a fost găsită cutia cu petarde (16 bucăţi) este cercetat de poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Sibiu sub aspectul săvârşirii infracţiunii de efectuarea de operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 37 alin.1 lit. a din Legea 126/1995”, spun reprezentanți Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu.

Potrivit legii…

Pentru a putea deţine, comercializa, transporta şi folosi articole pirotehnice, persoanele juridice trebuie să deţină autorizaţie pentru aceste operaţiuni, din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea.

Cantităţile de articole pirotehnice pot fi depozitate în ambalajul original sau în unitatea cea mai mică a furnizorului, în spaţii de depozitare amenajate pe baza documentaţiei tehnice avizate de I.T.M., pe autorizaţie fiind trecută cantitatea care poate fi depozitată în vederea comercializării.

Producătorul sau importatorul este obligat să elibereze cumpărătorului o declaraţie de conformitate pentru fiecare produs.

Articolele pirotehnice trebuie să conţină marcaje de conformitate potrivit normelor Comunităţii Europene şi să fie etichetate individual sau pe ambalaje (atunci când sunt mici), în mod vizibil, lizibil şi în limba română.

Când se interzice folosirea articolelor pirotehnice:

-între orele 24:00 şi 6:00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

-la o distanţă mai mică de 50 metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;

-la o distanţă mai mică de 500 metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;

-în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;

-pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţiile deschise cu aglomerări de persoane;

-la o distanţă mai mică de 500 metri de păduri.

Cum se comercializează

Potrivit legii articolele pirotehnice de divertisment se clasifică în următoarele categorii:

  1. a) categoria 1 - articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse;
  2. b) categoria 2, 3 şi 4 - articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior şi exclusiv de către pirotehnicieni;

Din motive de ordine, securitate, siguranţă publică şi pentru protecţia mediului se interzice deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2.

Pedepse: închisoare de la 3 luni la un an

În categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici de tipul artificiilor (de exemplu: steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliţi).

”Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an. Mai trebuie menţionat faptul că, articolele pirotehnice din categoriile 1 şi P1 comercializate către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 16 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an”, spun reprezentanți Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu.

Foto

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

1 comentarii

me

Acum 8 ani

Si pe unde se mai gasesc artificii prin Sibiul asta?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus