Spre diferență de trecutul recent, când proiectele ”de frunte” ale Primăriei Sibiu erau exclusiv legate de infrastructura rutieră, pentru 2016 administrația locală a prevăzut în proiectul de buget peste zece milioane de euro pentru aquaparc-ul despre care se discută din 2008. Tot în acest an, spune conducerea executivă a Primăriei Sibiu, vom avea în sfârșit finalizat PUZ-ul pentru Centrul de conferințe și spectacole, care va fi și subiectul unui concurs de soluții.
Chiar dacă în proiectul de buget pe 2016 sunt alocate respectivele sume pentru ștrandul municipal (denumirea funcționărească a proiectului), este destul de puțin probabil că vom vedea lucrări ample în Pădurea Dumbrava (zona depozitului de muniție dinspre Rășinari), unde este gândită amenajarea aquaparc-ului. ”Cu siguranță anul acesta vom finaliza reactualizarea studiului de fezabilitate, vom intra cu el în Consiliul Local pentru aprobarea indicatorilor, vom trece la elaborarea proiectului tehnic și vom apoi vom contracta lucrările etapizat. Noi ne gândim ca acest proiect să fie pe trei paliere, dar acum depinde și ce rezultă din actualizarea SF-ului. Dacă lucrurile merg în linie dreaptă, lucrările de infrastructură pentru apă-canal le-am putea începe prin august-septembrie”, este optimistă Astrid Fodor, primarul interimar al Sibiului. În proiectul de buget pe 2016, pentru această investiție sunt alocate 46,08 milioane de lei, dintr-un total aproximat acum de 67,2 milioane de lei.
Trei bazine, terenuri de sport. Mai apoi bazin olimpic și altele…
Reactualizarea studiului de fezabilitate pentru ștrandul municipal a fost prinsă și în bugetul pe 2015. Doar că nu a mai fost făcută. Primarul interimar Astrid Fodor spune că acest lucru s-a datorat intenției de a atrage și fonduri europene nerambursabile în acest proiect. ”Noi doream să fi început mai repede, dar așteptam să vedem dacă putem accesa, măcar pentru o parte din lucrări, fonduri europene”. Cel mult cinci milioane de euro – spune Astrid Fodor – pot fi atrași nerambursabil pentru acest proiect, iar banii ar putea fi folosiți doar ”pentru partea din aer liber”. Asta ar însemna, potrivit administrației locale, minim trei bazine de înot. Potrivit conducerii executive a administrației locale, acum proiectul ar urma să fie realizat în trei etape. ”În prima etapă, bazine de înot moderne pentru adulți și copii, cel puțin trei. Etapa a doua este a unui bazin olimpic, închis. Acolo am proiectat și construirea mult-discutatului skate-parc, care va fi prins tot în acest proiect care include și terenuri sportive. Etapele nu le vom aborda împreună. Noi putem obține fonduri europene doar pentru partea din aer liber”, spune Astrid Fodor. A treia etapă ar include amenajarea unui camping și a unui hotel, dar aceste investiții nu vor fi susținute din bani publici. ”Dacă apar investitori privați, pot investi acolo. Pe noi ne interesează prima parte – bazinele de înot, cu toate dotările necesare, inclusiv parcări. Este partea cea mai necesară la ora actuală pentru Sibiu.
Zecile de milioane de euro din 2008
”Ştrand municipal si zona de agrement din Pădurea Dumbrava Sibiului" este un proiect lansat de administrația sibiană în vara lui 2008 (vezi foto). Studiul de fezabilitate comandat atunci de Primărie prevedea investiții totale de peste 56,7 milioane de euro (la prețurile din 2008), realizate de-a lungul a nouă ani. Supus inclusiv dezbaterii publice, proiectul împărțea investițiile în cinci etape, dintre care numai patru să fie executate din bani publici. Astfel, potrivit proiectului din 2008, în primii doi ani de implementare ar urma executate rețelele, parcările, drumurile și ștrandul municipal (19,2 milioane de euro). Următorii doi ani presupun investiții de 15,359 milioane de euro pentru bazinul acoperit din cadrul bazei sportive. Același proiect mai prevedea și un camping, care are nevoie de 18 luni pentru construire și o investiție de 5,747 milioane de euro. În fine, următoarele 18 luni de implementare a proiectului (așa cum a fost gândit în 2008) revin amenajării unei baze sportive care ar fi inclus terenuri de sport, un skatepark și un peretele de alpinism. Nota de plată aproximată pentru această etapă era aproximată la 6,34 milioane de euro. Ultima etapă, a cincea, include realizarea unui centru balnear și a unui hotelul, pentru care erau calculate investiții de 10,067 milioane de euro.
Concurs de soluții pentru un nou sediu al Teatrului
În viitorul Centru de conferințe și spectacole prevăzut pentru bulevardul Corneliu Coposu ar urma să aibă sediul și Teatrul Național ”Radu Stanca” (al cărui actual sediu ar urma demolat pentru viitorul centru). Doar că pentru acest sediu este nevoie de întocmirea unui plan urbanistic zonal, a cărui finanțare a fost inclusă – de asemenea – în proiectul de buget de anul trecut. Nu a fost realizat, spune primarul Astrid Fodor, deoarece reprezentanții Ministerului Culturii au mai solicitat un studiu de trafic în zonă. Studiul va fi realizat în cadrul acestui an, urmând ca – astfel – documentația necesară PUZ-ului să fie completă. Ulterior adoptării acestui PUZ, pentru clădirea Centrului de conferințe și spectacole ar urma organizat un concurs. ”Am alocat bani pentru un concurs de soluții pentru Centrul de conferințe și spectacole”, declară Astrid Fodor.
Un oraș fără gunoaie…
Chiar dacă nu este atât de mare ca valoare, un alt proiect care odată implementat ar trebui să schimbe substanțial fața Sibiului din acest an este cel de amenajare a spațiilor de colectare a deșeurilor. 5,5 milioane de lei este suma alocată (aceasta fiind și necesară) în 2016 pentru amenajarea a 06 platforme împrejmuite pentru containerele de gunoi și amenajarea altor 437 de platforme pentru recipiente tip iglu. Aceste spații ar urma să fie folosite în cadrul programului de colectare selectivă a deșeurilor, program care tot din acest an ar urma să înceapă a fi implementat la nivelul municipiului Sibiu.
Ideile sibienilor, în Strategia de dezvoltare
Tot în acest an, Primăria a alocat fonduri pentru refacerea Strategiei de dezvoltare a municipiului Sibiu, ”document absolut obligatoriu pentru accesarea de fonduri europene”, după cum susține Astrid Fodor. Pentru elaborarea acestei strategii vor fi consultați și sibienii, susține primarul interimar. ”În luna ianuarie și februarie noi ne vom întâlni cu cetățenii din cartiere, pentru a elabora această strategie împreună cu această comunitate. Am stabilit 11 zone unde ne vom întâlni, vom colecta aceste puncte de vedere și în măsura în care sunt viabile le vom transfera în strategia de dezvoltare”.
Foto: arhimus.ro
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Astrid Fodor , Consiliul Local , Pădurea Dumbrava , Pădurea Dumbrava Sibiului , Radu Stanca , aquaparc , Teatrul Naţional , Primăriei Sibiu , Corneliu Coposu , Pentru Sibiu , ștrand municipal , Ministerului Culturii , centrul de spectacole , teatru nou
Vizualizari: 7722
Ultimele comentarii
Acum 22 minute
D.m
Acum 24 minute
Sparrow, Jack Sparrow
Acum 1 oră
Tot eu.
Acum 2 ore
Ion
Acum 3 ore
Fun