Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Interviu cu Ciprian Ștefan Anghel, managerul CNM Astra: ”Avem experiență, avem echipă, vrem, putem şi știm!”

Interviu cu Ciprian Ștefan Anghel, managerul CNM Astra: ”Avem experiență, avem echipă, vrem, putem şi știm!”

Complexul Național Muzeal Astra a încheiat anul 2015 cu un număr record de vizitatori, peste 437.000. Iar pentru anul 2016 conducerea muzeului a gândit o strategie menită să crească numărul vizitatorilor. Despre proiectele majore ale conducerii muzeului sibian am stat de vorbă cu Ciprian Ștefan Anghel, managerul general.

Reporter: Care este cea mai mare realizare a anului 2015 în CNM Astra?

Ciprian Ștefan Anghel: Sunt mai multe realizări în anul 2015. Chiar şi aşa, vreau să nominalizez două dintre ele. Prima este prezența emisiunii MasterChef în muzeu, pe care mulţi specialişti sau experţi în mass-media şi PR o văd ca fiind una dintre cele mai puternice lovituri de marketing din zona instituţiilor de cultură, iar această abordare este valabilă atât pe plan naţional, cât şi internaţional. Cea de-a doua o reprezintă finalizarea din punct de vedere constructiv a PAMM, Pavilionul Muzeal Multicultural, urmând ca în primăvara lui 2016 să inaugurăm clădirea şi să o deschidem publicului.

Rep.: Ce v-ați propus să faceți anul acesta? Ce proiecte majore există in desfășurare sau în așteptare pentru obținerea de finanțare?

C. Ș. A.: Pentru anul 2016, exceptând planul de manifestări - unul foarte bogat şi ofertant, de altfel - aşteptăm deschiderea noilor linii de finanţare. Împreună cu Consiliul Judeţean Sibiu ne-am propus să aplicăm pe Axa 5.1 din cadrul Programului Operaţional Regional, 2014-2020. Intenţionăm să restaurăm şi să punem în valoare două clădiri din zona centrală, iar în acest fel sperăm să devenim un actor important în oferta culturală din zona centrală a oraşului.

Rep.: Ce s-a mai întâmplat cu planul de a introduce internet wireless în Muzeul în Aer Liber?

C. Ș. A.: Aceasta este o promisiune pe care o vom onora. Anul acesta, însă am avut de rezolvat unele aspecte tehnice care ne-au ocupat din timp. Sunt şanse foarte mari ca până în toamna acestui an să avem wireless.

Rep.: Dacă în Muzeul în aer liber a crescut numărul vizitatorilor, este valabil și pentru muzeele CNM Astra din oraș? Ce clădiri centrale vreți să restaurați?

C. Ș. A.: A crescut, într-adevăr, dar din motive de conservare şi de protejare a patrimoniului am fost nevoiţi să închidem temporar expoziţia permanentă a muzeului Franz Binder. Revigorarea despre care vorbeam înainte se referă la aplicarea pe liniile de finantare. Aceste linii, aceşti bani, ne pot ajuta sa modernizăm şi să punem în valoare patrimoniul celor doua muzee – Muzeul de etnografie universală Franz Binder și Muzeul de etnografie săsească Emil Sigerius. E un proiect pe termen mediu.

Rep.: Am văzut prin vară câțiva câini comunitari legați în lanț, în gospodăriile din muzeul în aer liber, dar am văzut și câini liberi prin muzeu. Altă soluție nouă n-ați găsit pentru ei?

C. Ș. A.: Din păcate un număr mare de câini comunitari sunt lăsați în apropierea Muzeului si unii dintre ei se mai strecoară și în Muzeu. Dar nu mai vorbim de un număr atât de mare ca și in urma cu 2 sau 3 ani. Totodată, dacă aţi observat a crescut numărul zburătoarelor în muzeu, gâște, găini, rațe șălbatice – o veritabilă faună! In același timp, vulpea este și ea prezentă in pădurea din Dumbravă, asta ca să completăm peisajul de poveste. Vreau să menţionez aici că sunt câţiva câini liberi, inofensivi de altfel cu oamenii și putini la număr, însă își fac datoria. Anul trecut nu am avut nici o plângere legată de agresivitatea lor. Aşadar, au devenit ,,de-ai casei” și de-ai vizitatorilor.

Rep.: Anul acesta mai cresc biletele de intrare în muzeu?

C. Ș. A.: Nu. Prețul biletelor și al abonamentelor va rămâne același. În schimb va crește oferta culturală.

Rep.: Mențineți intenția de a extinde muzeul în aer liber prin amenajarea unei părți din cele 50 de hectare de pădure?

C. Ș. A.: Am finalizat un studiu de fezabilitate pentru a valorifica zona de pădure. Vor fi amenajate alei pietonale din piatră , locuri de popas, zone de interacțiune cu publicul, zone de educație în natură, spații pentru copii, bineînțeles fără a aduce prejudicii, în sensul că nu se vor tăia copaci şi nu se va periclita fauna și flora din Dumbrava.

Rep.: Ce se întâmplă cu Centrul de activități și resurse regionale, cel planificat a fi implementat în vecinătatea scenei de pe lac?

C. Ș. A.: Așteptăm cu nerăbdare liniile de finanțare. Și aici studiul de fezabilitate e terminat. Deci suntem pregătiţi să atacăm cu toate resursele pe care le avem fondurile europene. Avem experiență, avem echipă, vrem, putem şi știm! Cel mai important este că avem susținerea Consiliului Județean Sibiu. Să știti ca este o relație model la nivel national, iar noi presărăm astfel toate ingredientele unei rețete de succes - Muzeul ASTRA.

ciprian stefan, muzeul astra masterchef

,,Pentru 2016, am pregătit o strategie axată pe interacţiunea directă cu publicul. Vrem ca vizitatorii noştri să-i cunoască mai bine pe toţi cei care fac acest Muzeu să fie unul de top pe plan mondial. Vorbim aici despre munca de cercetare care stă în spatele expoziţiilor organizate de noi, dar şi despre activitatea din teren, din teritoriu, a muzeografilor noştri. Desigur că rezultatele sunt vizibile, dar în spatele lor stă o muncă asiduă şi bine pusă la punct. ANUL 2016 a fost desemnat ,,ANUL INTERNAŢIONAL AL SEMINŢELOR DE LEGUMINOASE” de către UNESCO. Avem în plan să realizăm un circuit de producţie intern, prin care la Târgul de ţară din Muzeul în aer liber să putem servi  vizitatorii cu preparate tradiţionale făcute din resurse proprii (zarzavaturi, fructe etc. )” -  Ciprian Anghel Ştefan, managerul general al C.N.M. ASTRA

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus