Marţi,
23.07.2024
Partial Noros
Acum
30°C

DNA are o veste pentru ÎPS Streza și alți șapte universitari sibieni: ”ne-am autosesizat”

DNA are o veste pentru ÎPS Streza și alți șapte universitari sibieni: ”ne-am autosesizat”

Procurorii din cadrul DNA s-au autosesizat din oficiu ”cu privire la suspiciunea săvârșirii infracțiunii de favorizarea făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracțiuni de corupție, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanțele de judecată”, se arată într-un comunicat emis de procurorii anticorupție în cursul acestei zile. Faptele bănuite a se încadra la ”favorizare a infractorului” sunt recomandările oferite de mai multe cadre universitare din România, inclusiv din Sibiu, pentru mai multe persoane condamnate pentru fapte de corupție. Aceste recomandări au fost folosite pentru adeverirea ”calității științifice” a unor cărți scrise de pușcăriași, cărți care odată publicate le-au redus acestora pedeapsa cu câte 30 de zile (pentru fiecare carte publicată).

Din Sibiu, potrivit Administrației naționale a penitenciarelor, opt este numărul profesorilor universitari care și-au asumat rolul de ”coordonatori științifici” pentru mai multe persoane condamnate la închisoare cu executare. ”Cap de listă” este Mitropolitul Ardealului, ÎPS Streza, cel care apare în calitate de coordonator științific al volumului ”Iubirea milostivă și tămăduitoare”, semnată de George (Gigi) Becali. Condamnat la trei ani și șase luni pentru dare de mită, lui Gigi Becali publicarea cărții a cărui valoare științifică este garantată de ÎPS Streza i-a redus pedeapsa cu închisoarea cu 30 de zile.

”Mai multe cadre universitare ar fi acordat recomandări formale prin care au atestat pretinsa relevanță științifică a unor lucrări, exclusiv pe baza titlului acestora, fără a lua contact în vreun mod cu autorul lucrării și fără a cunoaște viziunea acestuia asupra temelor care urmau să fie abordate. Aceste recomandări ar fi avut o natură generică și ar fi fost folosite, uneori, în aceeași formă, pentru elaborarea unor multiple lucrări cu caracter științific”, se arată în comunicatul DNA.

Alături de prof. univ. dr. Laurențiu Streza, în lista Administrației penitenciarelor care include ”coordonatorii științifici” ai pușcăriașilor, mai apar alți șapte profesori universitari din Sibiu: prof. univ. dr. ing. Gligor Ciortea, prof. univ. dr. Mirela Stanciu, prof. univ. dr. ing. ec. Nicolae Georgescu, prof. univ. dr. Gheorghe Bichicean, prof. univ. dr. Ioan Doru Poiană, prof. univ. dr. Benoni Sfârlog, și prof. univ. dr. ing. Valentin Petrescu.

Singurii care au răspuns solicitărilor Turnul Sfatului sunt profesorii Gheorghe Bichicean și Nicolae Georgescu (din cadrul Ro-Ger, respectiv Alma Mater), care au negat faptul că ar fi coordonat științific cărțile scrise de fostul procuror Ioan Berghezan, respectiv fostul procuror Florin Apostu.

Comunicatul integral al DNA

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție s-au sesizat din oficiu cu privire la suspiciune săvârșirii infracțiunii de favorizarea făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracțiuni de corupție, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanțele de judecată.

Potrivit procesului verbal de sesizare din oficiu întocmit de procurori, fapta ar fi fost săvârșită de mai multe persoane care au acționat concertat în scopul de a crea aparența că sunt îndeplinite condițiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiționat. Dintr-o notă întocmită de Administrația Națională a Penitenciarelor, precum și din datele existente în spațiul public rezultă indicii că, în realitate, aceste condiții nu erau îndeplinite în realitate, iar prin faptele săvârșite s-a urmărit exclusiv favorizarea persoanelor condamnate.

În această modalitate, printre persoanele condamnate la pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni de corupție se regăsesc condamnați care au executat sau urmează să execute cu până la 300 de zile mai puțin decât stabilise instanța de judecată, exclusiv ca urmare a activității infracționale care face obiectul sesizării din oficiu.

Astfel, potrivit art. 96 alin. 1 lit. f din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, în cazul elaborării de lucrări științifice, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare științifică. Pentru a profita de această prevedere, s-ar fi creat un mecanism în care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanți ai unor edituri și membri ai comisiilor din penitenciare, care au acționat coroborat, astfel încât persoanele condamnate să apară ca autori de lucrări științifice, iar pedepsele aplicate de instanțe să se considere ca executate.

Mai multe cadre universitare ar fi acordat recomandări formale prin care au atestat pretinsa relevanță științifică a unor lucrări, exclusiv pe baza titlului acestora, fără a lua contact în vreun mod cu autorul lucrării și fără a cunoaște viziunea acestuia asupra temelor care urmau să fie abordate. Aceste recomandări ar fi avut o natură generică și ar fi fost folosite, uneori, în aceeași formă, pentru elaborarea unor multiple lucrări cu caracter științific.

Alte cadre universitare ar fi acceptat să valideze valoarea unor lucrări și să le includă în evidența unor conferințe științifice internaționale, în condițiile în care activitatea de elaborare desfășurată de autor durase câte o oră pentru fiecare comunicare. Se observă că ar exista o discrepanță între prestigiul presupus al unei asemenea manifestări și implicarea reală a autorului, care a determinat ca fiecare oră de activitate să reducă durata pedepsei executate cu câte 30 de zile.

Totodată, ar fi existat persoane care au acceptat să elaboreze lucrări cu un aparent caracter științific și care au fost asumate ulterior de persoanele condamnate. Lucrările pretins a fi fost realizate în penitenciar citează opere la care autorul nu a avut acces nici la bibliotecă, nici online, iar timpul dedicat elaborării lucrărilor este în mod obiectiv insuficient pentru un asemenea demers (de exemplu 12 ore pentru o lucrare de 180 de pagini ori 6 ore și 40 de minute pentru elaborarea unei lucrări de 212 pagini). În aceste împrejurări, concluzia este că autorul real este o altă persoană.

Reprezentanții unor edituri ar fi acceptat publicarea lucrărilor fără a se raporta în niciun fel la valoarea științifică acestora și interesul pieței de carte, în tiraje infime, care nu au fost puse în vânzare în circuitul comercial obișnuit. Modalitatea atipică de încheiere și executare a contractelor în raport cu celelalte lucrări publicate de aceleași edituri demonstrează că aceste persoane nu ar fi acționat în scopul pentru care a fost înființată persoana juridică, ci exclusiv pentru a împiedica executarea pedepsei în condițiile stabilite de instanță.

Pe de altă parte, funcționari din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor cu atribuții în analiza condițiilor prevăzute de lege pentru a propune liberarea condiționată ar fi acceptat susținerile condamnaților și le-ar fi acordat beneficiul legal menționat, în lipsa oricărei cenzuri cu privire la temeinicia acestora. Astfel, au existat situații în care persoanele condamnate nu figurau în tabelele de pontaj sau au elaborat în același interval patru lucrări științifice în paralel, împrejurări care arată că era în mod obiectiv imposibil să fie autorii acestor opere.

Aceste împrejurări au dat naștere unui adevărat fenomen de natură să lipsească de conținut deciziile instanțelor (în luna decembrie doar la Penitenciarul Rahova erau în curs de elaborare 46 de lucrări pretins științifice)”.

Citește și Profesorii coordonatori de scriitori din pușcărie: am semnat, dar n-am coordonat

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Solomon

Acum 8 ani

Becali, autor de carti?Hai sa fim seriosi!Daca-i asa,acest individ are mai multe carti scrise decat citite!L-as intreba pe IPS Laurentiu cat de crestineste este sa-i dai ajutor ca sa scape de puscarie unui hot dovedit doar pentru ca a dat bani bisericii(din banii furati,evident)?In schimb un gainar poate sa putrezeasca in inchisoare;nu-l baga nimeni in seama daca n-are bani!
Raspunde

David

Acum 8 ani

Astept ca DNA sa se autosesiseze si in privinta drenarii de fonduri europene si nu numai ale BOR precum si asupra legalitatii majorarii salariale a bugetarilor pochi dar pe care,pe de alta parte nu-i poti ''deranja'' cu nimic.Cred ca daca un bugetar angajat la o Primarie are obligatia sa-si publice declaratia de avere ,aceleasi obligatii le are si un popa in conditiile in care salariul ii este platit de la bugetul Statului prin Secretariatul General al Cultelor.Daca eu,bugetar sau nu,am obligatia sa-mi demonstrez corectitudinea in fata unui control ANAF,si pochii ar trebui sa aiba aceleasi obligatii.In caz contrar,nu inteleg de ce avem Constitutie si ne numim tara democratica.Punct.Si de la capat doar atunci cind intr-adevar se vede ceva,altfel doar punct.
Raspunde

SfTREZA

Acum 8 ani

asta de dovada sa iti iubesti aproapele :D.
Raspunde

Colindaciosul

Acum 8 ani

O ce veste miiinunaaata,Dinspre Laaaaura se-araaata!
Raspunde

Ionut

Acum 8 ani

Daca acum 2-300 de ani Biserica Crestina ( in general) a ajutat, acum e o mare pacoste, strica si face mai mult rau. Indobitocirea oamenilor in varsta e scopul bisericilor indiferent de confesiune. Frica de moarte, de nimic de dupa moarte, ne face sa ne agatam de orice speranta...
Raspunde

Gufi

Acum 8 ani

A ajutat arzând vrăjitoare pe rug.
Raspunde

Giordano Brunu

Acum 8 ani

@Ionut:Pacat ca n-am prins si eu secolele luminate ale Bisericii Crestine!Aud ca lui Galileo i-a cam trecut glontul pe la ureche,...t-ul in aripa pe papagalul ala de Inocentiu!Ce nu pricep e cum de in 2016 sunteti mai prosti decit erau aia in 1600.
Raspunde

Vasile Kasapul

Acum 8 ani

Ar fi de dorit ca DNA-ul sa-si duca treaba pana la capat si sa-i sanctioneze pe cadrele universitare corupte mentionate in articol.
Raspunde

alzara

Acum 8 ani

Dar judecătorii , au statut de momâi de paie ? Care e menirea lor exceptând salariile / pensiile speciale ? Nu - s ei ultimul filtru al societății ? De ce doar Pătraru TV 1 are curajul ?
Raspunde

Geo

Acum 8 ani

Prostii... Recomandarea conform codului penal se refera la capacitatea unui on de a scrie o carte. DNA a deformat ca si Administratia penitenciarelor si sper sa plateasca pentru defaimare. Pentru acei profesori care nu au semnat ca sunt conducatori stiintifici ci au dat o recomandare si atat. De Ce nu se autosesizeaza cu privire la judecatorii care in final au spus DA si au redus peepsele? Ca doar nu le-au redus ei. Vasile Kasapul mai si gandeste, daca ai cu ce...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus