Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Mihai Eminescu celebrat de sibieni în Parcul Sub Arini. „Să lăsăm poezia lui să vorbească pentru noi”

Mihai Eminescu celebrat de sibieni în Parcul Sub Arini. „Să lăsăm poezia lui să vorbească pentru noi”

Câteva zeci de oameni s-au strâns în fața statuii lui Mihai Eminescu din Parcul Sub Arini pentru a sărbători 166 de ani de la nașterea lui, dar și Ziua Culturii Naționale. Evenimentul a început prin intonarea imnului național al României, iar apoi a avut loc o scurtă slujbă religioasă pentru cinstirea memoriei poetului.

Elevi, studenți, dar și simpli oameni au fost prezenți astăzi în parcul Sub Arini pentru a-și arăta aprecierea pentru opera marelui poet, Mihai Eminescu. „E o zi importantă pentru toți românii, iar faptul că ne-am adunat astăzi toți aici pentru al patrulea an consecutiv, arată că în Sibiu, elevii de la școlile de aici vin la statuia din Parcul Sub Arini pentru a ne aminti sau a ne reaminti tuturor despre Eminescu și poezia lui. Încercăm să-i aducem un omagiu așa cum putem după atâta timp. Cred că trebuie să lăsăm poezia lui Mihai Eminescu să vorbească pentru noi”, spune Ghiță Bârsan, rectorul Academiei Forțelor Terestre Sibiu.

„Să aveți dragostea pentru Eminescu în suflet” Dumitru Acu, președintele Asociațiunii „Astra” le-a reamintiti celor prezenți și de profesorul Aron Pumnul, cel care l-a îndrumat pe Eminescu. „Trebuie să amintim și de Aron Pumnul, de la moartea căruia s-au împlinit 150 de ani pe 12 ianuarie și trebuie să spunem că l-a pregătit lui Eminescu în dragostea lui de neam și de ardeleni. Astăzi, noi avem datoria să ne cinstim poetul național și trebuie să aveți dragostea pentru Eminescu în suflet și el să fie permanent un model de urmat”, spune acesta.

La eveniment au participat și studenți ai Facultății de Științe Socio-Umane care au recitat poezii, iar prof.univ.dr. Ioana Narcisa Crețu a ținut să spună și ea câteva cuvinte despre Eminescu. „Noi îl cunoaștem pe Eminescu ca fiind poet și fiecare dintre noi poate să recite măcar câteva dintre versurile lui, însă, de multe ori uităm că Eminescu a fost o personalitate mult mai complexă și din acest punct de vedere poate fi comparat cu marile personalități renascentiste. Eminescu a fost un jurnalist nu foarte comod pentru cei din vremea respectivă, pentru că avea multe articole vehemente împotriva dualismului austro-ungar, în virtutea acestuia populația românească fiind total asuprită și nedreptățită”. La Eminescu s-a putut observa faptul că tot timpul poetul este dublat de un un spirit pamfletar al jurnalistului, iar multe dintre observațiile lui Eminescu sunt valabile și astăzi, mai spune Ioana Crețu. Cei care au încheiat evenimentul dedicat poetului român au fost actorii Teatrului Național „Radu Stanca” care au recitat câteva dintre poeziile celui numit „Luceafărul” poeziei românești.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

ionescu ciprian

Acum 8 ani

NE DAM CU PAREREA DESPRE TOT FELUL DE PROSTII SI DESPRE TOTI PAPAGALII DAR DESPRE POETUL NOSTRU NATIONAL NU SPUNEM NIMIC ! NE MERITAM SOARTA ! "LA MULTI ANI"MIHAI EMINESCU !!! NU SE VA MAI NASTE ALTUL CA EL. CIPI
Raspunde

chifor vasile

Acum 8 ani

Zeci de oameni? Atat de multi? Pentru doar atata lucru...???
Raspunde

Veronica Micle

Acum 8 ani

Se sarbatoreste cumva si evacuarea librariei ''Mihai Eminescu'' din 15 ianuarie 2001 din spatiul in care acum e banca Reiffeisen,de pe Balcescu?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus