Duminică,
27.11.2022
Innorat
Acum
3°C

Sibiul are un copil pe Facebook: poeta Adriana Moscicki

Sibiul are un copil pe Facebook: poeta Adriana Moscicki

„Un copil al orașului” - așa se descrie pe scurt poeta Adriana Moscicki. De doi ani postează pe Facebook fotografii inedite cu vechiul Sibiu, imagini însoțite de povești care ar putea fi ale acelor vremuri de demult.

„Scotocesc mereu în mine, uneori sunt surprinsă, uneori veselă, alteori întristată. Sunt copil al orașului, o fetiță cu breton și genunchi juliți, o fată cu vise, o femeie cu împliniri și dezamăgiri. Ca toate fetele pe vremea mea care se visau prințese sau cel puțin "stele" (actrițe), am ajuns profesoară”. După terminarea liceului la Sibiu a luat drumul Clujului pentru a urma cursurile facultății de Filologie. Publică poezii pe pagini și în reviste online, iar de mai bine de două decenii lucrează ca gemolog, adică se ocupă cu studiul pietrelor.

„Orașul natal este în noi”

Despre pasiunea ei de a scrie ne spune că aceasta a început încă de când era mică. „Am scris de când am învățat să țin stiloul în mână. La început erau compuneri, apoi poezioare și texte scurte. Am fost în Cenaclul Radu Stanca din Sibiu. Tata scria, vărul meu este poet, probabil avem asta în sânge. Apoi am tăcut zeci de ani. Nu am scris nici măcar un cuvânt în limba română, până când am început «Călătoria în timp»”. Totul a pornit în urmă cu mai mulți ani, atunci când a intrat în grupul de pe Facebook «Alt Hermannstadt», despre Sibiul Vechi, iar acolo a găsit o mulțime de vederi care fac parte dintr-o colecție particulară, dar nesemnate. „Am găsit acolo oameni pasionați de oraș, știutori de hărți, de istorie, de case. Cu fiecare postare în grup am descoperit fața neștiută a orașului, Sibiul de altădată prin care am mers și eu zeci de ani fără să-l văd. Prin acest grup mi-am dat seama că orașul natal este în noi și fiecare din noi poate face ceva pentru salvarea lui. Dacă publicarea unei vederi poate spune o poveste, atunci ea merită spusă”, spune poeta.

prtscreen calatorie in timp

„Inspirația este în om, eu o port în mine”

”Călătoria în timp” este o întoarcere în amintire, mai spune Adriana, iar în fiecare fotografie poți să descoperi o poveste. „Când privești o fotografie veche, o litografie, o pictură, o vedere descoperi povești. Inspirația este în om, mai ales dacă este un om al cuvintelor. Eu o port în mine. Eu nu sunt istoric, eu sunt doar povestitor, tot ce scriu este din mine. Dar, chiar și într-o poveste, atunci când alternezi informații istorice, este nevoie ca acestea să fie corecte. Este o muncă grea găsirea de informații istorice din cărți și articole, așa că sincer, muncesc greu, dar cu multă plăcere”. Artista face o comparație între modul în care în Europa sunt valorificate clădirile vechi, iar la noi acest lucru nu este luat foarte în serios. „Dacă în Europa caselor vechi li s-a redat strălucirea din trecut și clădirile noi au fost armonios introduse în peisajul urban, la noi zidurile curg, casele se demolează peste noapte, țevile străbat pereți istorici, cablurile stau atârnate de basoreliefuri... și atunci am înțeles că, fiecare sibian care-și iubește orașul, poate face ceva pentru el”.

alt hermannstadt Adriana Moscicki spune că acest blog este o întoarcere în trecut, în amintire și este firesc ca nostalgia să te cuprindă pe drum, un regret pentru clipele trecute și nostalgice și este uman. „Nu toți putem fi istorici, arheologi, cercetători, topografi, arhitecți, antropologi, muzeografi. Unii suntem doar visători, povestași. Eu spun povești tuturor celor care doresc să citească. Este normal ca un sibian să se recunoască mai degrabă în poveștile mele pentru că a trăit în același spațiu, recunoaște locurile, are poate, amintiri comune. De aceea am folosit în descrierea paginii citatul din Isabel Allende: «Amintirea este întotdeauna un loc de întâlnire»".

 

Pagina de Facebook actualizată de Adriana Moscicki poate fi urmărită aici

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus