Miercuri,
19.01.2022
Cer Senin
Acum
1°C

„Camera Memoriei”, suport și terapii pentru bolnavii de Alzheimer

„Camera Memoriei”, suport și terapii pentru bolnavii de Alzheimer

La Spitalul de Psihiatrie ”Gh. Preda” Sibiu a fost inaugurată Camera Memoriei, care are drept scop îmbunătățirea calității vieții a aproximativ 200 de pacienți anual, care suferă de Alzheimer, prin terapii senzoriale-reconective.

În județul Sibiu sunt peste 1.000 de persoane în vârstă afectate de demență Alzheimer, iar acest lucru duce la pierderea abilităților de autoîngrijire, astfel încât pacienții devin dependenți de familie și necesită supraveghere continuă. Camera memoriei este dotată cu un retroproiector, cu o perdea de lumină, astfel încât să fie stimulate toate simțurile pacienților. „Acest proiect este în sprijinul pacienților, dar și în sprijinul familiilor acestora și îngrijitorilor celor care suferă de Alzheimer. Pacientul va fi în centrul preocupării noastre și vom face tot ce putem să-i fie lui cât mai bine. Prin aceste terapii se dorește stimularea simțurilor, iar acest lucru îl ajută pe pacient să verbalizeze ceea ce vede și să coreleze imaginea pe care o vede cu o amintire veche, încercăm să activăm reminiscențele”, spune Mara Tomina, psiholog.

Efectele stimulării senzoriale sunt relaxarea, scăderea anxietății, a dezorientării, precum și facilitarea relației terapeutice și comunicarea. „La spital avem o serie de proiecte care pe noi, partea medicală ne ajută foarte mult, pentru că dincolo de terapiile clasice medicamentoase putem să aplicăm o serie de terapii complementare care sunt în beneficiul pacienților”, spune Ciprian Băcilă, medic psihiatru, director medical în cadrul Spitalului de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu.

Sloganul proiectului: „Să nu-i uităm pe cei ce uită” Proiectul a fost demarat de comunitatea de afaceri ING și societatea civilă sibiană, reprezentată de asociația spitalului, iar aceștia își doresc să arate că nu uită de cei care suferă de Alzheimer, acesta fiind și sloganul inițiativei. „Acest proiect este în esență o dorință a noastră pe care am transpus-o în cuvinte și apoi cuvintele le-am transpus într-o realitate care va aduce un plus de valoare pacienților din zona noastră, dar și celor care au în grijă persoane care suferă de această afecțiune”, spune Laurențiu Cazan, reprezentant ING. Valoarea totală a investiției s-a ridicat la 10.000 de euro, iar pentru a sprijini familiile vor fi organizate săptămânal sesiuni de consiliere, psihoeducație și terapie suportivă de grup gratuite.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus