Luni,
22.07.2024
Cer Senin
Acum
22°C

„Oameni obișnuiți”, un spectacol aflat la granița dintre ficțiune și realitate

„Oameni obișnuiți”, un spectacol aflat la granița dintre ficțiune și realitate

Un spectacol pornit de la biografiile unor oameni obișnuiți care s-au trezit brusc în centrul atenției prin ceea ce ei făceau la modul normal în societatea respectivă, au devenit dintr-o dată, prin corectitudinea lor piedici în ceea ce înseamna o dezvoltare bolnavă a societăților respective. Aceasta este povestea pe care regizoarea Gianina Cărbunariu, o propune cu spectacolul „Oameni obișnuiți” care va avea avanpremiera marți, 26 ianuarie, de la ora 19.00.

Opt oameni, simpli angajați care își făceau treaba conștiincios și cărora li s-a părut normal să vorbească, să atragă atenția superiorilor atunci când au descoperit anumite abuzuri, nereguli în mediul lor de lucru au plătit pentru acest lucru. Ei au devenit whistleblower-i (avertizori de integritate), iar un aspect ce trebuie subliniat este acela că ei nu au acționat pentru propriul interes, ci pentru interesul public. Nu au sesizat nereguli care priveau propria persoană, ci nereguli, nedreptăți, corupție și abuz din sistem. Pentru acest spectacol documentarea s-a făcut în trei țări, Marea Britanie, Italia și România, în care s-a vorbit cu oameni din diverse domenii. În Italia este vorba de înseamnă dimensiunea financiară în economia țării, în Marea Britanie despre sistemul sanitar, iar în România despre situația de la CNADNR. „În mod normal ne-am aștepta ca în urma unei astfel de sesizări să se ia măsuri de către șef, dar realitatea a dovedit că lucrul acesta nu se întâmplă, șeful încearcă să mușamalizeze acest lucru. E o situație pe care toată lumea o vede, dar se face că nu o vede. Instituția preferă să scape de acea persoană, în loc să rezolve problema”, spune Gianina Cărbunariu.

„Nu cred că un spectacol va schimba mâine ceva” Spectacolul încearcă să se adreseze publicului și să nu dea lecții de morală, pentru că în spectacol nu e vorba doar de acești advertizori, ci de noi toți. „E vorba și de noi, de ceilați, care suntem uneori complici, orbi, și mie aceste personaje mi se par foarte interesante. Îmi doresc ca acest spectacol să deschidă un dialog și mi-aș dori să fie văzut de cât mai mulți oameni obișnuiți din lume. Eu nu cred că un spectacol va schimba mâine ceva, dar cred că dacă eu îmi fac meseria și o fac conștient și responsabil cred că, pe bucata mea pot să schimb ceva și încet-încet, dacă toți facem asta, lucrurile vor arăta altfel”, afirmă Gianina. Un spectacol în care arătăm că ne pasă, așa îl caracaterizează și Constantin Chiriac. „Spectacolul este la nivel artistic un avertizor de integritate în ceea ce însemnă peisajul spectacular mondial și asta înseamnă implicare, iar asta este o dimensiune foarte importantă”. În spectacol vor apărea părți din interviurile originile care au fost realizate în perioada documentării, dar există și părți de ficțiune. „Nu e un spectacol de teatru documentar, joacă pe muchia asta foarte fragilă. Veți vedea bucăți din interviurile originale, dar scenele sunt create de noi, sunt ficțiune, sunt cum ne imaginăm noi că s-a întâmplat, e un amestec de ficțiune și realitate”, mai spune Gianina Cărbunariu.

După spectacol va avea loc o întâlnire cu echipa de creatori, dar și cu cei șapte oameni care au fost prototipul pentru ceea ce se va întâmpla pe scenă, la discuție fiind prezenți și directorul Teatrului „Radu Stanca” Constantin Chiriac, precum și Gianina Cărbunariu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus