Joi,
03.10.2024
Cer Senin
Acum
23°C

INTERVIU | Incursiune în timp, cu Mircea Vulc. Despre cei mai buni jucӑtori și antrenori cu care a colaborat: “Clavon a fost un jucӑtor fantastic”

INTERVIU | Incursiune în timp, cu Mircea Vulc. Despre cei mai buni jucӑtori și antrenori cu care a colaborat: “Clavon a fost un jucӑtor fantastic”

Turnul Sfatului vӑ prezintӑ partea a doua a interviului cu Mircea Vulc, un material în care fostul jucӑtor, antrenor și director la CSU Sibiu – retras din activitate acum un an – face o incursiune în timp și vorbește despre foștii jucӑtori și antrenori cu care a colaborat, cât și despre munca titanicӑ pe care a pus-o în practicӑ, de-a lungul anilor, pentru a strânge bugetul cu care CSU Sibiu sӑ fie o echipӑ respectatӑ în primul eșalon al baschetului românesc.   

Rep.: Aţi câștigat douӑ titluri de campioanӑ, în `95 și `99, și dupӑ 2000 aţi trӑit mereu cu gândul de a repeta performanţele. Ce s-a shimbat dupӑ anul 2000, de CSU n-a mai avut șansa sӑ ia un nou titlu? Se poate spune cӑ bugetele au fӑcut diferenţa?

M.V.: Da, mare diferenţӑ. Eu pot sӑ-ţi dau un exemplu, în 1999, când am câștigat al doilea titlu, am avut buget de 50.000 de dolari. Acum cu 500.000 de euro ești cam slӑbuţ. Asta este diferenţa. Acum, ca sӑ-ţi spun sincer, nu mi-am fӑcut foarte mari probleme de bugete. În principal, m-am bucurat, cӑ bugetele nu au fost chiar atât de mici pe cât au tot spus unii. 500.000 de euro, pentru nivelul baschetului românesc, sunt suficienţi. N-ar trebui un buget mai mare. Și vӑ dau exemplu. Au venit niște echipe cu bani mulţi, pe parcursul anilor. A fost Iașiul, la un moment dat, cu niște sume absurde, Târgu Mureș, Dinamo, Arad, Cluj, Ploiești. Au sӑrit cu niște sume aberante.

“Un jucӑtor din România nu meritӑ 10.000 euro”

Eu nu cred cӑ un jucӑtor care joacӑ în România meritӑ 10.000 de euro pe lunӑ. Sunt agenţi care-ţi prezintӑ jucӑtori în funcţie de buget. Teoretic, un jucӑtor de 10.000 de euro e mai bun decât unul de 2.000. Dar nu întotdeauna. Noi suntem cam singura echipӑ care nu am avut probleme cu banii. Am drӑmuit fiecare bӑnuţ, pentru cӑ n-am avut ce face. Trebuie sӑ iei jucӑtori ca sӑ fii la nivelul celor buni, altfel te duci în jos. De exemplu: Piteștiul fӑcea o campanie de achiziţii fantasticӑ, în primӑvarӑ, apoi în toamnӑ plecau toţi, cӑ nu mai aveau bani sӑ-i plӑteascӑ. Mai sunt și alţii, dar nu vreau sӑ supӑr. Noi am reușit sӑ ne descurcӑm bine cu banii pe care i-am avut. Normal cӑ mereu vrei mai mult, dar nu cred cӑ e așa de important. Au fost cei de la Asesoft cu niște sume prohibitive, iar Steaua a încercat sezonul acesta sӑ-i copieze și uite, nu au fӑcut nimic. Aruncând bani foarte mulţi. Steaua 100% nu va lua campionatul anul acesta. Au încercat sӑ facӑ ca la Ploiești, Ionuţ Georgescu este un conducӑtor foarte bun, și a încercat sӑ facӑ ca acolo. Dar nu se putea. Nu au mers mai departe în Cupa Cupelor și au schimbat tot lotul. Eu mӑ bucur cӑ suntem singura echipӑ care nu am cӑzut din prima divizie, niciodatӑ, și niciodatӑ are a avut probleme mari cu banii. Bineînţeles cӑ au mai existat momente în care am fost nevoiţi sӑ împrumutӑm bani…

vulc arhiva (11) (Copy)

Rep.: Cât de greu v-a fost sӑ atrageţi sponsori? Știindu-se legislaţia, Primӑria nu poate sӑ ofere lui CSU bani pentru salariile jucӑtorilor…

M.V.: Foarte greu… cu sponsori mai mari, mai mici. Sigur, și Primӑria ar putea sӑ dea, dacӑ s-ar face un club municipal, și fiind angajaţii acestui club, poate sӑ dea și bani. Sigur, la noi nu se întâmplӑ asta. În Sibiu, pentru sport, nu prea se poate. Drept dovadӑ, suntem cam singurul oraș mare care sӑ avem doar o echipӑ în prima ligӑ. Din pӑcate.

Rep.: Cum aţi reușit timp de 44 de ani sӑ rӑmâneţi fideli unei singure echipe?

M.V.: Sigur cӑ am avut și oferte de la alte echipe, în toţi acești ani. Mie nu-mi place în București, am fost atâţia ani și la lot, Ploieștiul iar nu mi-a plӑcut, la Arad erau alte probleme. De ce am ales sӑ rӑmân? Pentru cӑ sunt sibian și ni se spunea nouӑ cӑ o sӑ ne mӑnânce fotbalul. Eu chiar aveam relaţii foarte bune cu Interul, însӑ uite cӑ ei au dispӑrut și noi am rӑmas. Am vrut sӑ ţinem echipa asta pe linia de plutire, cu dinţii am tras. Pe parcursul anilor am avut noroc, înainte nu erau sponsori, era Balanţa care în 1990 ne-a ţinut, toţi jucӑtorii erau angajaţi acolo. În `94, când nu s-a mai putut, am trecut la Forex, toţi erau angajaţi acolo. Am supravieţuit cum am putut. Când era Timi Costeiu, Dumnezeu sӑ-l ierte, la Balanţa, a zis sӑ rӑmânem doar la Balanţa, fӑrӑ CSU. I-am zis cӑ nu se știe când nu mai poţi tu, ca dovadӑ cӑ a și dat faliment. Banii se strâng greu. Avem noroc cӑ banii pentru competiţii sunt asiguraţi de la Minister, Primӑrie. Restul, sponsorii, sunt pentru salariile jucӑtorilor. Niciodatӑ nu poţi sӑ te întinzi mai mult decât ţi-e pӑtura.

vulc arhiva (14) (Copy)

Rep.: Relaţia cu Atlassib-ul, principalul sponsor al echipei de 15 ani, cum a decurs, de-a lungul acestor ani? 

M.V.: A fost foarte bine…

Rep.: Se zvonește cӑ Atlassib-ul ar oferi în jur de 400.000 lei pe an. Este adevӑrat? 

M.V.: Cam acolo, mai mult sau mai puţin. Pentru cӑ implicӑ și transportul. Ar fi undeva la 120-130.000 euro. Cam pe acolo. Ceea ce este ok. Noi suntem foarte bucuroși cӑ îi primim. Între domnul Carabulea și conducerea Universitӑţii au existat relaţii forte bune. Momentul când am trecut la Atlassib, prin 2001, domnul Oprean, care a fost rector, ne-a înlesnit aceastӑ colaborare. Sper cӑ le-am fӑcut cinste și le facem în continuare.

Rep.: Pentru suporteri, aţi fost ba înger, ba demon. Cum e Mircea Vulc ca persoanӑ? Flaviu Stoica vӑ caracteriza ca fiind un om “gata sӑ sacrifice totul pentru o idee”.

M.V.: Am și sacrificat totul pentru baschet. Sunt un tip foarte punctual, când îmi pun ceva în cap e aproape imposibil sӑ nu reușesc. Nu vreau sӑ mӑ laud, când am câștigat prima oarӑ titlul nu cred cineva din Sibiu cӑ putem câștiga. Eu am crezut mereu. Am pus totul pentru CSU Sibiu. Pe mine nu mӑ interesa, dacӑ cineva vorbea rӑu de echipӑ și încerca sӑ intre în viaţa echipei, pentru mine nu exista.

vulc arhiva (10) (Copy)

Rep.: Și când aţi revenit ca antrenor pentru câteva meciuri, în 2010, când a plecat Clavon, aţi spus rӑspicat cӑ doriţi sӑ vӑ bateţi la titlu…

M.V.: Așa a fost mereu. Tot timpul am plecat cu gândul la campionat. Înainte, prin `90, am avut jucӑtori foarte buni care au stat foarte mult la echipӑ. Erau jucӑtori foarte concentraţi…

Rep.: Care sunt primii trei jucӑtori cei mai buni pe care i-aţi antrenat, din toate generaţiile?

M.V.: E foarte greu de spus. Când am ieșit campioni, Tordai, Pelger și Alecu. Chiar și Lefter. De fapt, toţi cei cinci: Claudiu, Beny, Toci, Alecu, Lefter, echipa pe care o știu pe de rost. Atât am jucat-o, de o ştiam cu ochii închişi. Secretarul Federaţiei de atunci, Câmpeanu, mi-a zis: “Bӑi, tâmpitule, de ce l-ai luat pe beţivul ӑsta (n.r. Lefter)?”. Când l-am luat și pe Alecu atunci mi-a zis cӑ sigur pic din Divizie (râde).

vulc (7) (Copy)

Rep.: Și dupӑ 2000?

M.V.: Cred cӑ a fost Clavon (n.r. Darnell Clavon). A fost și mai tâmpit (râde).

Rep.: Clavon spunea că sunteţi ca un tată pentru el…

M.V.: Nu eu l-am însurat? (râde) Când am mers într-o zi la Munich la fratele meu. Am zis să-i dau telefon, şi-mi răspunde nevastă-sa: “nenea naşu, Clavon nu are telefon”. Dar eu: Cum să nu aibă telefon? Şi de-abia ne-am întâlnit a doua zi la o bere. Și bea foarte bine (râde). Clavon îmi zicea: “Naşule, pentru mine a fost ca la Oktoberfest” (râde). Asta ca o paranteză. Dar ca jucător a fost fantastic şi un om nemaipomenit. Poate cu mici exagerări, dar aşa l-am luat, pentru că altfel nu juca la noi. Visul lui e ca fiul lui să ajungă aici, la Sibiu. El, de departe a fost cel mai bun. El a stat şi cel mai mult. Dar au mai fost şi mai mulţi.

vulc arhiva (1) (Copy)

Rep.: Kevin? Calotă?

M.V.: Da! Și el e ca şi copilul meu. Eu l-am adus aici. La ora actuală, el e numărul unu ca jucător român. Pentru mine, cât timp am fost antrenor, pentru mine toţi erau la un loc: străinii cu românii. Dar acum, de când s-a băgat regula cu obligativitatea asta de a juca un român, e altceva. Prima oară l-am văzut acum 14 ani, când am fost trimis la turneul final de juniori de la Cluj şi el mi-a amintit de Ţenter. Și pe Ţenter, când l-am adus aici, toţi râdeau de mine. Și ăsta juca singur, plângea. Și am zis hai, mă, la noi. La început nu a vrut, dar l-am convins şi de atunci a rămas aici. L-am mai trimis însă şi la Constanţa să se oţelească. Dar e un băiat deosebit. Sigur, şi el a fost afectat de anumiţi specatori care s-au comportat urât faţă de el, pe parcursul anilor. Dar ăsta e sportul. Nu poate să te iubească toată lumea. Dar trebuie să fii tare, să rezişti. El rezistă, şi mereu am discuţii cu el. Și acum, după meciul ăsta (n.r. cu BCM U Piteşti), era puţin nemulţumit de el, în primul rând. I-am zis că, după părerea mea, cinci ani poate să joace liniştit. Are tot ce-i trebuie. Are calitate fizică. Are minte, inteligenţă sportivă. Eu tot sper ca Sibiul să ajungă să câştige un nou titlu. I-am spus şi lui Dan ca în curând să ajungem să ne batem acolo sus.

Rep.: Din postura de director, care a fost cel mai bun antrenor cu care aţi colaborat sau de care sunteţi mândru că l-aţi adus la echipă?

M.V.: Probabil că Misa (n.r. Miodrag Perisic) a fost cel mai bun. Multă vreme probabil se aşteaptă să zic de Peter (n.r. Peter Schomers). Peter nu, nici vorbă! Nu vreau să intru în amănunte, dar Peter a avut şi nişte conjuncturi favorabile. Dar Misa rămâne cel mai bun. Eu speram să fie Petricevic (n.r. Dragan Petricevic), dar m-a dezamăgit total. Pentru că nu a fost în stare să ducă echipa mai departe. El şi-a adus orice jucător a vrut. Dar apoi i-am zis că cu jucătorii pe care i-a adus picăm din divizie. Pe Misa m-am supărat doar că a renunţat…

vulc arhiva (16) (Copy)

Rep.: Dan Fleşeriu cum vi se pare ca antrenor?

M.V.: Eu cred în el, de aceea l-am şi adus. Eu sunt convins că va face o treabă bună. Anul acesta, indiferent că vom avea rezutate mai slabe, nu e o tragedie. Primul an nu se prea poate pune. Dar eu sunt convins că va face treabă bună. Fiind şi sibian şi cunoscându-l chiar de când s-a născut. Are autoritate, are tupeu, ştie ce are de făcut. Am mare încredere în el.

Rep.: Și de noua conducere ce puteţi spune?

M.V.: Încă din martie, de când am decis să mă retrag, Horaţiu era normal să rămână, pentru că suntem de 14 ani împreună. Sunt convins că ştie tot. Mai trebuie să ia şi el pe cineva pe lângă el, precum e Laurenţiu Buduleci. Am mare încredere în ei!

Rep.: La sfârşit, aş dori să vă întreb ceva mai neprotocolar. Aţi răspuns la acea provocare cu Ice Bucket Challenge, când v-aţi turnat gheaţă în cap. Cum de aţi acceptat?

M.V.: (Râde) Gruev (n.r. Sasho Gruev) m-a provocat, fostul meu jucător. Apoi eu l-am provocat pe Clavon, tâmpitul de finul meu (râde). Sigur, am fost întrebat de mulţi câţi bani am pus, fiind şi o persoană publicӑ, probabil era interesant pentru unii. Dar nu asta era important.

vulc arhiva (3) (Copy)

Rep.: Acum, când priviţi în urmӑ, aveţi regrete?

M.V.:  Regretul e că nu am mai câştigat încă un titlu. Am avut cu Dinamo Bucureşti trei finale, în `97-`98-`99, şi am câştigat-o doar pe ultima. Și mai am un regret. Noi am avut relaţii foarte bune cu U Cluj, pe vremuri. Regretul este că noi am vrut să jucăm o finală în Ardeal, şi nu prea ne-a lăsat arbitri să jucăm. Ar fi fost ceva de vis să jucăm o finală Sibiu – Cluj, în Ardeal. A fost fost visul meu. Nu poţi să le ai pe toate… În cupele europene, n-am regrete. Am jucat cu echipe mari. Să vă spun cum se făcea tragerea la sorţi pe vremuri: echipele din Israel nu doreau să meargă în deplasare doar în anumite ţări. Dacă se putea în România, voiau mereu. Și l-am trimis pe fratele meu la o tragere, pentru că era mai aproape, de sediul FIBA, şi m-a întrebat cu care vreau să joc, cu cele din Israel? Am zis că da, că tot cu echipe din Israel jucăm mereu (râde). Celor din Israel le plăcea în România că era mai linişte, în rest erau probleme mari cu israelienii.

Foto: Silvana ARMAT

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

9 comentarii

io

Acum 8 ani

Serios? Perisic cel mai bun antrenor de la CSU? Peter Schomers a castigat doua medalii de bronz cu CSU, iar daca nu era hotia pe fata din semifinala cu Asesoft am fi iesit pentru a treia oara campioni. In schimb ce a facut marele Perisic? A pierdut in primul tur din play-off cu U Cluj de la 2-0 si in urmatorul sezon a ratat calificarea in play-off. Apropo, cam urat limbajul, chiar si in gluma: ala e tampit, aia doua betivi, ala si tampit si betiv. Hai CSU!
Raspunde

Mircea D

Acum 8 ani

Ingrozitor om...
Raspunde

sv

Acum 8 ani

felicitari pentru interviu ! multumim d.le vulc ! problema e ca nu ati stiut sa renuntati la timp, evident e necesar sa ramana `onorific`in preajma echipei
Raspunde

Dragos

Acum 8 ani

Tot respectul nea' Mircea dar vi s-a cerut demisia la momentul oportun.. Ati avut atata timp functii de conducere si a ramas tot doar atlasibul sponsor
Raspunde

Dragos

Acum 8 ani

Inca ceva. De ce ni-l mai bagati pe gat pe fiul dv.? Pana nu il vad si pe el plecat.. Cu Peter ce ati avut? Echipa mergea extraordinar. Nu va asculta ordinele? Iti scapa echipa din fraie si totul mergea bine asa. Va era ciuda? Inca o data.. Tot respectul pentru trecut dar..
Raspunde

Oare

Acum 8 ani

Meritele sunt de necontestat, ar fi fost însă mai corecte afirmații decente după cum bine sublinia io.Dar aici are o vina si tânărul jurnalist.Si daca tot am pomenit de merite, aducerea lui Tenter cred ca trebuie atribuita profesorului Flaviu Stoica.Este doar un amănunt.
Raspunde

Jan

Acum 8 ani

Jucatori romani din anii 90 au cel mai mare merit pentru cele doua titluri de campioana. Asta se oglindeste in ceea ce a urmat dupa acea : rezultate catrastrofale cu sute de jucatori adusi sa pape bani clubului. Era si antrenor si conducator peste bani...le taia din bani la jucatori in functie de cum se trezea el dimineata. Are in schimb meritul de a tine pe plutire singurul sport de echipa din oras insa este de inteles de ce. Cel mai grav lucru este faptul ca a plecat din aces club si acolo nu a ramas nici un om de baschet. A ramas unu care vinde blocuri si un "whater boy". El trebuia sa isi pregateasca un om langa el , un om care inseamna ceva pentru comunitatea acestui oras, un om care a luptat pe parchet pt acest club. Concluzie : a iesit pe usa din dos si hulit de toata lumea din jur. Urat final pentru dansul si imi pare rau pentru el insa toata vina ii apartine.
Raspunde

bullit

Acum 8 ani

Ce vremuri. Imi aduc aminte de meciuri memorabile intre CSU Brasov si Poli Timisoara. Prietenii stiu de ce.
Raspunde

me

Acum 8 ani

Dintre toti antrenorii straini care au fost la echipa Schomers a avut cele mai bune rezultate. Sa joci doua finale mici si sa le si castigi in situatia in care ai schimbat 70% din lot nu este lucru putin. Nu stiu de ce conjuncturi a beneficiat (poate Iohanis ???) dar s-a vazut ca antrenorul are calitate.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus