Miercuri,
30.11.2022
Ceata
Acum
-3°C

“Știu şi ei că acum au o casă”. Judokanii de la CSM şi CSȘ Șoimii au propria sală, după un an în care s-au antrenat prin parc şi într-o săliţă cu igrasie

“Știu şi ei că acum au o casă”. Judokanii de la CSM şi CSȘ Șoimii au propria sală, după un an în care s-au antrenat prin parc şi într-o săliţă cu igrasie

Judokanii de la CSM Sibiu şi Clubul Sportiv Școlar Șoimii au în sfârşit propria sală. O sală nouă, amenajată cu suflet de antrenorii şi profesorii celor două cluburi care şi-au dat mâna pentru a le oferi sportivilor lor cele mai bune condiţii de pregătire. Sportivii nu mai aveau propria sală de aproape un an, iar de atunci au fost nevoiţi să se antreneze în diferite locuri şi condiţii vitrege, precum parcuri sau săli cu igrasie. Chiar şi aşa, au obţinut rezultate notabile la campionatele naţionale.

A treia zi, după ce sala a fost pusă în funcţiune, le-am făcut o vizită sportivilor pentru care arta marţială japoneză este mai mult decât un sport. Sala este amplasată la bazinul “Olimpia” şi încă din parcare dacă ridici privirea observi, la ultimul etaj, panoul care îţi indică că acolo se află sala de judo CSM Sibiu şi Clubul Sportiv Școlar Șoimii. Iar dacă îţi lansezi privirea în dreapta panoului, poţi zări prin geamurile de termopan siluete zvăpăiate care troznesc de vitalitate. Sala este extrem de primitoare şi luminoasă, încă de când deschizi uşa, galbenul şi albastrul aprins de pe tatami se îmbină armonios cu albul imaculat al kimonourilor copiilor. Chiar şi tabloul cu Jigoro Kano, fondatorul judoului, pus strategic pe peretele de la intrare, îi oferă sălii un aer aparte. După cum se ştie, fiecare sală de judo care se respectă are o poză cu maestrul judoului.

sala judo (10) (Copy)

“Am început cu 300 de lei de fiecare profesor”

Pentru a afla mai multe detalii despre noua sală de judo, am stat de vorbă cu antrenorul Vălean Purece. “Tot ce e manoperă aici e făcut de mine şi colegul meu Ionaş Ovidiu şi, bineînţeles, Creţu Octavian, care ne-a ajutat şi el, cât a putut. La 60 de ani este de apreciat că ne-a dat o mână de ajutor…”, ne-a întâmpinat antrenorul, care a mai precizat că spaţiul în care s-a construit sala era folosit, înainte, ca un loc de depozitare.

sala judo (2) (Copy)

Aşa arăta sala înainte

“N-am avut lumină, n-am avut căldură, n-am avut nimic. Clubul CSM ne-a sponsorizat cu instalaţia de căldură, de curent, cât şi suprafaţa de tatami. Noi am încercat să facem o investiţie cât mai mică. Pentru că noi am început cu 1.200 lei. Suntem patru profesori de judo, de la Șoimii şi CSM,  şi am pus fiecare câte 300 lei. Ambiţia nebună cred că a fost secretul. Și fără sprijinul directorilor nu aveam nicio şansă să finalizăm. Mulţumim lui Dumnezeu că apoi am reuşit să adunăm sponsori. 3 m3 de lemne a fost prima noastră sponsorizare, cu astea am început.  Unii oameni ne-au dat bani, unul ne-a adus lemne, rigips, părinţii au dat câte 50-100 lei, cât au putut oferi. Investiţia s-a adunat la 36.000 lei, fără manoperă. A fost foarte greu, trei luni de zile, muncă de dimineaţa până seara la ora 22:00. Multă lume a zis că suntem nebuni, dar noi suntem nebuni după plăcerea asta de a face sport. Şi să vedem copiii că se educă. Judo e un sport educativ, te autodisciplinează”, explică Vălean Purece, care crede că noua sală de judo se află la un standard ridicat.
Am construit o sală cu unele dintre cele mai bune condiţii din ţară. Ca şi zonă, avem tot ce avem nevoie de pregătire. Avem parcul unde putem face pregătire fizică, sala de forţă de la Șoimii e aici în parc. Avem bazin, saună, pentru recuperare”, susţine profesorul.

sala judo (5) (Copy)

“Mai trebuie să facem toaletele şi duşurile”

Deşi sportivii au început deja antrenamentele în noua sală, nu toate lucrările sunt încă finalizate. “Mai avem nevoie să facem toalete şi duşurile. Vestiarele sunt gata. Tot ce s-a cheltuit a fost pe bon, nu ne-a trebuit niciun leu. Dacă mergi la cineva şi-i ceri nişte bani, te întreabă: ţie cât îţi iese? Varianta cu sala asta, la bazinul Olimpia, a mai fost vehiculată şi acum cinci ani, însă mulţi nu au vrut să se implice, pentru că ziceau că aici sunt foarte multe interese. Noi am făcut-o, acum să vedem ce interese sunt…”, explică antrenorul care a fost surprins plăcut să vadă că a găsit ajutor şi unde nu se aştepta. “Am avut şi noroc, a venit un electrician care cerea 4.000 lei pe puţin, pe partea electrică. Omul cu bun simţ, când a văzut ce facem aici, pentru copilaşi, ne-a dat 500 lei şi apoi ne-a mai cumpărat material de alţi 500 lei”.

12400942_1241652162518010_8681322532588955282_n

Vălean Purece şi Ionaş Ovidiu dau mâna după trei luni în care au lucrat non-stop / Foto: Facebook Ionaş Ovidiu

Contractul între cele două cluburi este pe o perioadă de cinci ani. “Asta e limita maximă admisă. CSM pune sala la dipoziţie, spaţiul, iar Șoimii are drept de utilizare, plata utilităţilor. Bineînţeles, menţinerea ei îi stare optimă”.

Un an fără propria sală şi minus 100 de copii

De aproape un an sportivii au fost nevoiţi să migreze de la o sală la alta, de la condiţii grele la şi mai dificile. Din 200 de sportivi cât aveau până anul trecut, când aveau propria sală de antrenament, acum mai au doar 100. Majoritatea copiilor au plecat din cauza condiţiilor vitrege de antrenament.

https://www.youtube.com/watch?v=5xFzxaw11s8

VIDEO: Silvana ARMAT

“Te doare când vezi aşa ceva. Cei mai mulţi i-am pierdut când am fost nevoiţi să ne mutăm într-o săliţă de 4/7 şi nu aveam unde să-i bag pe toţi. Au venit în prima zi, a doua zi, şi când au văzut părinţii că mai e şi igrasie au zis că nu-şi îmbolnăvesc copilul. Aveau însă dreptate, dar nu aveam unde să ne antrenăm. Noi am avut propria sală pe Magheru, până în luna februarie a anului trecut, dar sala respectivă a fost revendicată de Consistoriul Evanghelic şi a trebuit să plecăm, deşi directorii s-au judecat vreo cinci ani. De atunci, nu am avut spaţiu, am fost în chirie, sub forma plăţii utilităţilor. Am plecat de la rău la mai rău. Ne-am mutat de trei ori într-un an de zile. Ne-am antrenat undeva la Liceul Carol, vreo lună de zile am făcut prin parc, apoi într-o cameră de 4/7. A fost foarte greu. La judo doar descălţat poţi să te antrenezi. Îţi trebuie condiţii, curăţenie, fără igrasie.  Noi sperăm ca din cei 100 plecaţi să se întoarcă la noi, că acum avem condiţii”, mărturiseşte Vălean Purece.
sala judo (13) (Copy)

18 medalii naţionale în 2015

Chiar şi în acele condiţii prielnice pentru sport şi performanţă, sportivii celor două cluburi au obţinut 18 medalii anul trecut, la campionatele naţionale. “A fost un an extraordinar de bun ca rezultate, 18 medalii am avut, două medalii de bronz şi una de argint la seniori, dar ca condiţii a fost foarte greu. Eu şi anul trecut am concurat, am ieşit vicecampion naţional. Cred că îmi ajunge şi mie la 32 de ani... Dar cea mai mare satisfacţie e că acum, după trei luni de muncă, vezi pe toată lumea fericită. Vin zâmbind la sală, apoi să-i mai vezi şi pe podium… Toată munca s-a meritat. Acum vin copiii cu drag... Când îi vezi cu zâmbetul pe buze e o mare satisfacţie! Stiu şi ei că acum au o casă”, punctează antrenorul.

sala judo (8) (Copy)

Părintele preferă să-şi vadă copilul pe tabletă

Antrenorul vorbeşte şi despre părinţii care în ziua de azi nu-şi mai îndreaptă copilul spre sport, preferând să-l vadă acasă, în camera lui, petrecându-şi timpul pe tabletă sau pe laptop. “Lumea nu mai e ce a fost odată, nu se mai axează pe sport. Părintele prefer să-şi vadă copilul acasă, pe tabletă, telefon sau pe calculator. Îi dă telefonul doar ca să aibă el linişte, să aibă părintele libertate, să-l ştie acolo între patru pereţi. Dar problema e când ajunge la 20 de ani. Atunci părintele îi zice: “bă, copile, trebuie să-ţi faci şi tu drumul tău”. Ce drum să-şi croiască, când el a avut patru pereţi timp de 20 de ani? El orientarea unde şi-a dezvoltat-o? În calculator? Problema e dezvoltarea fizică. Mie, acum când îmi vine un copil nou, mi-e forte greu pentru că sunt subnutriţi, supraponderali… nu găseşti unul cu un fizic cât de cât”, precizează profesorul.

sala judo (14) (Copy)

Cine doreşte să-şi trimită copilul la judo, poate să vină la noua sală de la bazinul “Olimpia” între orele 17:00 şi 21:00. “Oricine este binevenit. Facem antrenamente de luni până vineri. Iar sâmbăta mai facem meciuri amicale, cu alte cluburi private din Sibiu. Noi colaborăm, că aşa e cel mai bine. Copiii trebuie să aibă de câştigat din aceste meciuri. Asta e cel mai important. Să-i vedem pe la Mondiale, Europene”, conchide Vălean Purece.

“Cu această ocazie aş dori să le mulţumesc celor care ne-au susţinut material şi financiar, deoarece fără voinţă şi  fără bani nu se poate realiza nimic. Cei care au făcut posibilă această investiţie sunt: Mocanu Codruţa, directorul CSM SIBIU Viorel Cintean, directorul CSS Şoimii Sibiu Florin Troancă, SC D TRANS SRL, Dan Trif -Sc Daimond instal Srl Sibiu, Maxim Marius, Maxim George, Romulus Vulturescu, Dan Olteanu, Claudiu Ignat,  electricianul Laurenţiu zis "Bunicul", Alin Ignat – electrician, Creţu Octavian –profesor judo, Ioan Domnar –profesor judo, SC APOLO SRL, SC CON INSTAL SRL, SC ILCORA SALISTE SRL, TOTAL NSA, SILVACOM şi tuturor părinţilor de la secţia judo”
 
Rezultate 2015:

1.Alexandra Paşca – dublă campioană naţională U14 şi un bronz la Finala Campionatului Naţional de juniori III U15

2.Iulia Avram – campioană naţională U14 şi un bronz la Finala Campionatului Naţional de juniori III U15

3.Ion Pamfiloiu, campion naţional U11

4.Echipa CSM-Temerarul-CSŞ Şoimii Sibiu, aur la Campionatul Naţional U14

5.Andreea Ionaş, vicecampioană naţională la seniori

6.Vălean Purece, vicecampion naţional la seniori

7.Paul Bolovan, vicecampion naţional U13

8.David Talpoş, vicecampion naţional U11

9.Roxana Vişa, vicecampioană naţională U10

10.Elena Constantin, locul III la Campionatul Naţional de seniori

11.Andreea Faur, locul III la finala Campionatelor Naţionale Şcolare U18

12.Iulian Ignat, locul III la finala Campionatelor Naţionale Şcolare U18

13.Marius Şoaită, locul III la finala Campionatului Naţional U16

14.Alexandru Roman, locul III la finala Campionatelor Naţionale Şcolare U18 şi la Finala Campionatului Naţional de juniori III U16

15.Mădălina Meşter, locul III la finala Campionatului Naţional U12 şi la finala Campionatului Naţional U13

16.Andrei Anghel, locul III la finala Campionatului Naţional U13 şi la finala Campionatului Naţional U14

Foto/ Video: Silvana ARMAT

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus