Miercuri,
24.02.2021
Parțial Noros
Acum
4°C

74,4 milioane de lei: gunoaiele sibienilor vor fi sortate și compostate de firme din Sibiu

74,4 milioane de lei: gunoaiele sibienilor vor fi sortate și compostate de firme din Sibiu

Asocierea care include și cele două firme de salubritate din Sibiu – Schuster & Co Ecologic SRL și Brantner Environment SRL – a fost desemnată câștigătoarea contractului de concesiune a activității de operare a stațiilor de sortare de la Șura Mică și Cisnădie și a celei de compostare de la Șura Mică.

Contractul a făcut obiectul unei proceduri de achiziție publică la care a mai depus ofertă o societate din București (SC Iridex Group Import Export SRL). Ambele oferte depuse au fost declarate admisibile, astfel încât criteriul de departajare a rămas prețul.

Pentru administrarea celor trei stații, asocierea firmelor sibiene a cerut 74,44 milioane de lei, fără TVA, în timp ce oferta firmei bucureștene a fost cu aproximativ patru milioane de lei mai mare (valoarea estimată a contractului, înainte de atribuire, era de 99,14 milioane de lei, fără TVA). Potrivit caietului de sarcini, contractul ar urma să fie semnat pe zece ani, cu posibilitatea prelungirii. Oferta depusă de asocierea Brantner Environment SRL Sibiu - – Schuster & Co Ecologic SRL Sibiu – Brantner Servicii Ecologice SRL Cluj Napoca a fost desemnată câștigătoare în cursul zilei de marți, 2 februarie. ”În cursul zilei de astăzi a avut loc comunicarea rezultatului procedurii către participanți și urmează ca, după împlinirea termenului de așteptare de 11 zile prevăzut de OUG 34/2006 (referitoare la achizițiile publice – n.r.), în cazul în care nu vor fi depuse contestații, ADI Eco Sibiu să procedeze la semnarea contractului de delegare cu ofertantul declarat câștigător”, arată Claudia Iordănescu, directoarea executivă a ADI Eco Sibiu, într-un comunicat remis Turnul Sfatului. ADI Eco Sibiu este asociația de dezvoltare intercomunitară, la care au aderat localitățile județului Sibiu, în vederea implementării proiectului de management integrat al deșeurilor. Practic, este vorba de proiectul de colectare selectivă a deșeurilor în județul Sibiu.

Ce presupune acest contract

În cazul în care nu vor fi depuse contestații, iar contractul va fi semnat cu firmele sibiene, acestea vor prelua operarea stațiilor de sortare și compostare de la Șura Mică, finalizate anul trecut în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene. Totodată, va fi preluată de aceeași asociere operarea stației de sortare la Cisnădie, pusă în funcțiune de mai mulți.

Stația de sortare Șura Mică are o capacitate de 20.000 tone/an și va asigura sortarea deșeurilor de hârtie și a deșeurilor de plastic și metal colectate separat din zona 1 Sibiu (municipiul Sibiu, Ocna Sibiului, Cisnădie, Boița, Cristian, Gura Râului, Loamneș, Marpod, Nocrich, Orlat, Păuca, Poplaca, Rășinari, Râul Sadului, Roșia, Sadu, Slimnic, Șelimbăr, Șura Mare, Șura Mică, Tălmaciu și Vurpăr) și zona 2 Avrig (Avrig, Turnu Roșu, Racovița, Porumbacu de Jos, Cârța și Cârțișoara). Reziduurile rezultate în urma activității de sortare sunt transportate la depozitul conform de la Cristian, aflat în imediata apropiere a stațiilor de la Șura Mică.

”În stația de sortare de la Șura Mică se realizează sortarea manuală a deșeurilor colectate separat (materiale plastice, hârtie/carton şi metal ). Sortarea se efectuează utilizând două linii de sortare. Pregătirea pentru livrare a deșeurilor sortare se realizează pe două linii de balotare, câte una pentru fiecare linie de sortare”, documentația de atribuire
În stația de compostare, în schimb, vor fi compostate deșeurile biodegradabile municipale colectate separat în Municipiul Sibiu, precum și deșeurile biodegradabile municipale colectate separat din restul zonei de colectare 1 Sibiu.

Populația deservită de stația de sortare Șura Mică este de circa 236.763 locuitori, cei mai mulți provenind din mediul urban (peste 170.500). Stația va funcționa 312 zile pe an, cu câte două schimburi de câte opt ore pe zi. Se aproximează că, anual, aici vor intra 9.000 de tone de hârtie și carton pe an, 11.000 de tone de plastic și metal pe an și circa 3.500 de tone de deșeuri de sticlă, doar că acestea nu vor fi supuse procesului de sortare. Pentru stația de compost este estimată o cantitate de 18.600 de tone de material intrat în fiecare an.

SIL_5451

Fiecare primărie va fi facturată. Mai puțin ceea ce se valorifică

Atât deșeurile reciclabile balotate, cât și compostul vor fi valorificate de către societățile care vor câștiga licitația de operare a stațiilor. Ceea ce nu este reciclabil sau compostabil va trebui transportat la Cristian. Potrivit modelului de contract, firmele care vor gestiona stațiile de la Șura Mică și Cisnădie vor emite lunar facturi către primăriile pe care le deservesc. Facturile vor ține cont de cantitățile tratate, iar din valoarea totală vor fi scăzute veniturile obținute din vânzarea compostului și a materialelor reciclabile rezultate în urma sortării. ”Repartizarea veniturilor realizate se va face prin raportare procentuală la cantităţile de deşeuri reciclabile provenite de la fiecare UAT din Aria de delegare”, se mai arată în modelul de contract. Redevența anuală pentru stațiile de la Șura Mică și Cisnădie este de 200.000 de lei.

Până la ”în rândul lumii” mai sunt două contracte de atribuit. Greu

Concesiunea operării celor trei stații mai sus amintite face parte din proiectul de management integrat al deșeurilor în județul Sibiu, proiect care ar urma să pună județul ”în rândul lumii civilizate”, din perspectiva ”administrării gunoaielor”. Printre cele mai importante noutăți ale proiectului sunt colectarea selectivă a deșeurilor și faptul că această activitate va fi plătită de toți locuitorii județului sub forma unor taxe colectate de primării.

containere deseuri selective

Până ca acest sistem să devină funcțional (și fiind vorba de fonduri europene, trebuie să funcționeze până cel mai târziu în iunie anul acesta), ADI Eco Sibiu mai trebuie să atribuie două contracte: cel de colectare și transport a deșeurilor din zona 1 Sibiu și cel de concesiune a administrării stației de sortare de la Târnava.

În primul caz, comisia de licitație a ADI Eco Sibiu a desemnat câștigătoare asocierea SC Iridex Group Import Export București filiala Costinești SRL – SC Servicii Salubritate București SA (în fapt, firme din același grup), care a cerut pentru colectarea și transportul deșeurilor pe următorii opt ani suma de 163 de milioane de lei, fără TVA. Oferta bucureștenilor a fost declarată câștigătoare la finele lunii noiembrie 2015. Trei contestații au fost depuse împotriva acestei decizii, iar Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor le-a admis parțial sau total impunând comisiei de evaluare să reanalizeze ofertele. Cel mai probabil, speța urmează să fie tranșată într-un proces care va avea loc la Curtea de Apel Alba Iulia.

Cea mai mare problemă, însă, pare să o ridice încredințarea activității de operare a stației de sortare de la Târnava. Acest contract ar urma să fie încheiat pe zece ani și are o valoare evaluată la 19,3 milioane de lei. De două ori acest contract a făcut obiectul unor proceduri de achiziție publică și de fiecare dată nu s-a găsit nicio firmă interesată să depună o ofertă pentru preluarea activității acestei noi stații. Autoritățile estimau că, anual, aici vor ajunge pentru a fi sortate aproximativ 7.300 de tone de deșeuri biodegradabile colectate separat, din care aproximativ 7.000 vor fi tratate biologic.

În cazul în care stația de sortare de la Târnava nu va fi pusă în funcțiune până în iunie, astfel încât Sistemul de management integrat al deșeurilor în județul Sibiu nu va fi funcțional integral, județul Sibiu va trebui să ramburseze cele aproximativ 100 de milioane de lei primite de la UE, pentru crearea acestui sistem.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

soo

Acum 5 ani

probabil ca reziduurile rezultate în urma activității de sortare sunt transportate la depozitul de gunoi, dar asta numai daca sunt presate gunoaiele.....si nu arse direct in sate ca sa ne imbolnavim de cancer cu totii! Oricum , cine poate fi mai tare decat un sef e magazin satesc, care doreste sa faca ce vrea AICA SA ARDA GUNOIAE LA 7 DIM, SAU UPA MASA , SAU NOAPTEA!!!!!!!oricum NU EXSITA INTERES PT ASTFEL DE PROSTI! AV UREZ TUTROR SANATATE .CA SI A NOASTRA ATUNCI CAND INHALAM TOXICE FACUTE CADOU DE UNII INCONSTIENTI......care nu au nici macar containere de gunoi, dar bun simt si culmea LANGA SIBIUL FAIMOS.
Raspunde

soo

Acum 5 ani

CORECTARE DACA SUNT PREDATE GUNOAIELE LA FIRMELE DE GUNOI....
Raspunde

@soo

Acum 5 ani

Bea ceva sa te trezesti!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus