Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
21°C

Prima consultare publică a noii strategii a Sibiului: gunoaie, verdeață și construcții care deranjează / FOTO

Prima consultare publică a noii strategii a Sibiului: gunoaie, verdeață și construcții care deranjează / FOTO

Aproximativ 60 de persoane au venit la prima dezbatere publică organizată de Primăria Sibiu în vederea definitivării Strategiei de Dezvoltare Urbană Durabilă a Municipiului Sibiu până în 2023. Temele ridicate de participanți au ținut mai mult de situația actuală a orașului, cele mai aprige subiecte fiind sistemul de colectare a gunoaielor, construcțiile care deranjează vecinii (blocul ”lui Carabulea” de pe Aleea Turnu Roșu și noua stație de combustibili de la ieșirea înspre Șelimbăr fiind cele mai invocate exemple), dar și întreținerea și exploatarea spațiilor verzi.

Cu o medie de vârstă de peste 50 de ani, sibienii care au participat la dezbaterea de marți seara, într-o sală de clasă a Colegiului Economic, au putut discuta cu primarul interimar Astrid Fodor, care i-a avut alături pe cei doi viceprimari, Corina Bokor, respectiv Virgil Popa. ”Acum vrem să auzim de la dumneavoastră ce vreți să facem noi. Și să găsim calea de mijloc între ce vrem noi și ce vreți dumneavoastră. Doresc să luați cuvântul cât mai mulți, să putem colecta cele mai bune idei pentru viitorul orașului nostru. Strategia de dezvoltare nu este doar așa, o vorbă în vânt. Fără aceasta nu putem cheltui bani europeni. Este o viziune asupra a ceea ce vrem să facem cu Sibiul”, le-a transmis Astrid Fodor celor prezenți, la începutul discuțiilor.

dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (43) (Copy)

Moderată de reprezentanții Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură a Sibiului, dezbaterea a avut parcursul clasic: nume, prenume, adresă și problemă. Toate notate în rezumat, în văzul tuturor, pe un flipchart.

Construcțiile care deranjează vecinii

Probabil cel mai discutat subiect, închegat din luările de cuvânt ale celor prezenți, a fost cel al construcțiilor care ajung să deranjeze vecinii. Două au fost exemplele cele mai invocate în acest sens: blocul de 12 niveluri supraterane ridicat pe Aleea Turnu Roșu de către Atlantic Travels SRL (firmă a Holdingului Atlassib, controlat de Ilie Carabulea) și noua benzinărie aflată în construcție pe bulevardul Vasile Milea, la ieșirea înspre Șelimbăr. ”Acum nu o să fie locuri de parcare. Când se vor muta toți acei oameni în blocul de 11 etaje, construit între blocuri de patru etaje, unde vor parca? Și așa tomberoanele de gunoi au fost deja împinse în stradă. Este un pic tardiv, căci din martie până în decembrie au ridicat blocul, dar aș vrea să veniți să vedeți unde credeți că o să parcheze acolo mașinile”, au reclamat mai mulți locuitori din zona Aleii Turnu Roșu, unde a fost ridicat blocul de către firma lui Ilie Carabulea. „Pe Aleea aceea locuiesc de 50 de ani. Am avut bucuria de a trăi cu zonă verde. Să lăsăm acest minim de aer de care avem nevoie”, a mai completat o sibiană. ”Vrem să organizăm acea zonă, dar acolo va rămâne zonă verde cu parcări”, a promis Astrid Fodor.

Despre contextul în care a primit autorizația de construire blocul respectiv a vorbit viceprimarul Virgil Popa. ”În 2007, pentru acel bloc a fost aprobat un plan urbanistic zonal, în baza căruia a fost eliberată autorizația de construire în 2008. Apoi, am mai fost nevoiți să menținem autorizația de construire, căci ne obliga legea”.

dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (3) (Copy)

La fel de deranjați s-au arătat mai mulți dintre cei prezenți și de noua construcție din capătul bulevardului Vasile Milea. ”Cetățeanului care are casă acolo, i s-a interzis să aibă ieșirea din curte direct în Milea, căci afectează traficul. A fost obligat să aibă ieșirea către Aleea Șelimbăr. Dar pentru PECO-ul care se construiește acum chiar lângă el este voie acum să se iasă direct în Milea. Deja ne-au luat patru locuri de parcare, au venit și au tăiat deja pomi. Cum le-a fost eliberată autorizația de construire? Pe noi, ca vecini, nu ne-a întrebat nimeni nimic”, au fost reacțiile din sală. Tot viceprimarul Virgil Popa spune că terenul respectiv a fost retrocedat prin instanță și tot prin instanță a fost obligată Primăria să elibereze autorizație de construire. Reprezentanții Primăriei au promis că vor verifica mai atent dacă autorizația de construire este respectată.

Tot referitor la construcțiile ”care apar cum vrea fiecare dacă are un teren liber”, sibienii s-au mai interesat de blocurile care încep să apară pe marginea unora dintre arterele importante din Sibiu, dominate în prezent de case: Calea Dumbrăvii sau Milea, de exemplu. ”Prin noul Plan Urbanistic General, adoptat în 2011,  pe artere precum Calea Dumbrăvii, Vasile Milea sau Ștefan cel Mare se permite construirea de locuințe colective cu front închis. Sunt prevăzute regimuri de înălțime parter plus trei etaje plus etaj retras”, a precizat Virgil Popa.

dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (30) (Copy)

Gunoaiele vor fi monitorizate video

”Sunt câteva probleme de bun simț gospodăresc. În primul rând, gunoaiele împrăștiate. Pe bulevardul Mihai Viteazul sunt două zone de containere amplasate direct la bulevard. Or, la români, gospodarii își ridicau grajdurile și celelalte acareturi mai în spatele curții, nu în față”, și-a început discursul unul dintre participanți. Situația spațiilor de depozitare a gunoaielor a fost o chestiune ridicată de mai mulți dintre cei prezenți. Primarul interimar Astrid Fodor a arătat că de implementarea proiectului de colectare selectivă se ocupă Consiliul Județean, dar că Primăria a deschis procedura de amplasare a celor peste 700 de platforme destinate amplasării de containere în tot Sibiul. Platformele vor fi îngrădite, acoperite, iluminate și dotate cu sistem de supraveghere video, a mai arătat Astrid Fodor.

Programul următoarelor două întâlniri Sursa: comunicat Primăria Sibiu

Cartierele Calea Dumbrăvii, Hipodrom III şi IV – miercuri, 3 februarie, ora 18, sala festivă a Colegiului Naţional Pedagogic Andrei Şaguna (Aleea Turnu Roşu, nr. 2) Cartierul Vasile Aaron – joi, 4 februarie, ora 18, sala festivă a Şcolii gimnaziale Regele Ferdinand (strada Şureanu, nr. 1)

Spațiile verzi. De ce ar trebui desființate locurile de picnic

În cursul anului trecut, Primăria a amenajat mai multe locuri pentru amatorii de picnicuri. Pentru locuitorii din zona Aleii Șelimbărului, ideea nu pare una strălucită. ”Nu e o idee rea. Dar ar trebui și grupuri sanitare. Dacă nu sunt și acestea făcute, eu zic să se desființeze locurile de picnic”, a vorbit președintele unei asociații de locatari din zonă. Mult mai categorică a fost Viorica Pastor, ”vecină” cu locurile de picnic. ”Știți cine se plimbă pe Aleea Șelimbăr printre locurile de picnic? Boschetarii! Strâng din gunoaie pături și alte mizerii, dorm pe acolo, le pun pe sub pomi. Pe Valea Săpunului nu aș amenaja nimic decât spațiu verde și sunt purtător de cuvânt al vecinilor de bloc. La vară, parcă văd că acolo vor veni oamenii să își coacă vinetele și ce mai trebuie. Noi nu am ajuns încă la gradul de civilizație al englezilor, să venim frumos cu păturica la picnic, iar la plecare să nu lăsăm nicio mizerie în urmă”. Femeia a mai cerut și amenzi împotriva proprietarilor de animale de companie care nu curăță mizeria rezultată ”la plimbare” și amplasarea de panouri în parcuri prin care să fie menționate amenzile de care sunt pasibili cei care lasă mizerie în urma lor. De altfel, situația spațiilor verzi a fost adusă în discuție și în contextul lucrărilor de modernizare. ”Pentru că atunci când se modernizează o stradă, firmele de construcții cam strică tot spațiul verde din zonă. Și nici nu repară”.

dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (24) (Copy)

Și multe….

Amenajarea Lacului lui Binder ca zonă de agrement, montarea pe străzile care poartă nume de personalități a unor plăcuțe care să ofere detalii despre respectivele persoane, fluidizarea traficului pe bulevardul Vasile Milea, interzicerea amenajării de parcări la mai puțin de cinci metri de geamuri (după cum prevăd și normativele în vigoare), înăsprirea controalelor poliției locale, încurajarea executării lucrărilor de reabilitare termică, diversificarea locurilor de joacă și utilizarea de pavaj cauciucat în loc de nisip s-au numărat de asemenea printre subiectele discutate în cadrul primei dezbateri publice. Miercuri, 3 decembrie, urmează a doua, iar până la finele lunii martie, reprezentanții Primăriei vor să aibă astfel de întâlniri cu locuitorii din toate cartierele orașului.

Foto; Silvana Armat

dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (38) (Copy) dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (45) (Copy)

dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (16) (Copy)

dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (42) (Copy) dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (14) (Copy) dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (7) (Copy) dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (25) (Copy) dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (31) (Copy) dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (26) (Copy) dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (10) (Copy) dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (32) (Copy) dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (13) (Copy) dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (33) (Copy) dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (12) (Copy) dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (35) (Copy) dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (11) (Copy) dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (29) (Copy) dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (27) (Copy) dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (1) (Copy) dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (2) (Copy) dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (6) (Copy) dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (18) (Copy) dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (40) (Copy) dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (36) (Copy) dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (22) (Copy) dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (20) (Copy) dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Iordanescu Astrid Fodor, Popa si Bokor (9) (Copy) dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (19) (Copy) dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (39) (Copy) dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (21) (Copy) dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (17) (Copy) dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (37) (Copy) dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (8) (Copy) dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (23) (Copy) dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (15) (Copy) dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (5) (Copy) dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (28) (Copy) dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (4) (Copy)

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

20 comentarii

mihai

Acum 8 ani

Fain fotoreportajul ;)
Raspunde

Costi

Acum 8 ani

Unde-s tinerii? DNA Primat cred ca e CEA Mai Tamara DIN Sala... Nu Mai scapam de epavele astea... Fuck off!
Raspunde

DNA

Acum 8 ani

Ce vrajeli de 2 Bani. Se simte vine alegerile, dar oricum si altu daca ar fi fost la fel era.
Raspunde

Bula

Acum 8 ani

Sa te duci la intalnirea cu Astrid Fodor presupune ca ai o boala incurabila sau ca-i esti vre-o ruda... Daca nu te-ai prins ca-i an electoral atunci iti meriti soarta de-a trai printre muntii de gunoaie din cartierele de blocuri...
Raspunde

alzara

Acum 8 ani

Cine " s - a aprobat " ? a APROBAT ? Nume , prenume , functie . Probabil CL
Raspunde

alzara

Acum 8 ani

Gargara electorala gretoasa,oare mai sunt si in ziua de azi creduli care pun botul la minciunile fdgr-isto-liberalo-psd-iste locale?
Raspunde

Nicu

Acum 8 ani

Vicele e unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din sb. De aua are toate Explicațiile la el.
Raspunde

...

Acum 8 ani

Ce texte penibile poate avea nea Virgil Popa. Nu se putea face nimic in privinta constructiilor acelea, nu? Aveau aprobari de la niste entitati mult superioare, asa-i? Toti smecherii si-au facut rost de acoperiri dinastea. Cine a sprijinit si aprobat "noul Plan Urbanistic General, adoptat în 2011"??? Cine a sprijinit tacit tot felul de aberatii urbanistice? Scoateti la iveala nume si institutii sa vedem daca aveti curaj sa va auto-denuntati impostorilor
Raspunde

cas13

Acum 8 ani

O penibilitate maxima.Ce cauta acolo penalul de Iordanescu ? In dosarul Maricuta ar trebui cercetati si el si Popa pentru dezastrul imobiliar din zona sopa si parcul industrial. Adevaratele consultari cu cetatenii in cartiere s-au facut doar de catre vicele TULUC.Si nu in perioada de campanie.Dar pentru aceasta a platit, ca-I luase maul sasului prin succesul dezbaterilor. De atunci papitoi de viceprimari au fost doar de umplutura. In paisprezece ani nu au facut nici-o audienta, despre ce consultare vorbim acum ? Temerea este mare ca forumul poate pierde primaria.Ar fi un dezastru pentru presedinte.
Raspunde

:))

Acum 8 ani

Parca exista lege ce interzice construire/amplasare de statie benzina mai aproape de 100m de o zona construita....deci toate, in toate orasele functioneaza ilegal?
Raspunde

Cetateanul Neturmentat

Acum 8 ani

Am citit recent HCL 210,cea cu gospodarirea si ordinea publica.M-a frapat articolul 7j:'' poluarea fonică şi producerea de zgomot de către persoane fizice sau persoane juridice (agenţi economici şi conducători auto) prin utilizarea unor sisteme audio, prin ambalarea repetată a motoarelor maşinilor, motocicletelor şi motoretelor la pornire şi la oprirea în curţi şi în cartierele de locuinţe, producerea de zgomote prin orice mijloace în apartamentele, casele de locuit, parcări sau spaţiile special amenajate staţionării autovehiculelor, dacă aceste zgomote tulbură liniştea publică sau a altor locatari'' Prin urmare,folosirea drujbei,circularului sau bormasinii nu polueza fonic.In 2016,la 9 ani dupa Capitala Culturala,se discuta la dezbateri publice despre ''blocul lui Carabulea'',colectarea selectiva si spatiile verzi ca si cum autorizatia de constructie a fost emisa de baronul Bruckenthal iar Padurea Dumbrava a fost ciuntita ca sa-si faca Stirbet casoi, pe vremea lui Petru Groza!Urmeaza Aqua Park,cu peronul pe partea dreapta!
Raspunde

alzara

Acum 8 ani

Altcineva posteaza in numele ALZARA .Aceasta este ultima postare astfel smnata ( nu - pseudonim ) .
Raspunde

Coruptie

Acum 8 ani

Blocul lui Carabulea este un exemplu clar a mafiei urbanistice din Sibiu, patronata de Virgil Popa si de Nistor. Blocul ala nu avea ce sa cauta acolo in virtutea "randuielii" care se vrea in Sibiu, la nivel declarativ. Este foarte clar vorba de coruptie, o coruptie care permit oamenilor puternici din Sibiu sa construiasca, si celor mici sa-si cerseasca de la primarie drepturile. Rog redactia Turnul Sfatului, sa aiba curaj, cum au dovedit si in cazul Maricuta si sa investigheze miseliile din primaria Sibiu! Sunt favoritisme clare facute pe acte, care nu pot fi contestate. Daca doamna Fodor vrea votul meu, trebuie sa ne promit ca gunoaiele astea trebuie sa dispara din Primarie! Faceti bani cinstit nenorocitilor, nu nenorociti pe aceaia care vor sa faca banii cinstiti. Mi-e greata de voi!
Raspunde

gigi

Acum 8 ani

M-as bucura sa primeasca o palma FDGRul la locale. Prea putin au facut in ultimii ani! Deja s-au afiliat si ei cu baietii destepti...
Raspunde

hai-hui

Acum 8 ani

Problema reala ne-discutata se pare: traficul infernal din Sibiu, si odata cu el poluarea (simtita real, aerul e doar partial respirabil)... Trebuie sa gasim metode sa REDUCEM traficul nu sa largim drumurile.
Raspunde

locatar

Acum 8 ani

Reducere traficului, sau macar adaptarea la actualele strazi si RESPECTAREA LEGII II! Ordinul Min Trans 49/1998 pentru aprobarea Normelor tehnice privind proiectarea şi realizarea strazilor în localităţile urbane prevede ca dintr-o alee de bloc nu faci nici strada colectoare, nici bulevard, daca nu-ti permite latimea. O strada colectoare, cum sunt transformate Lomonosv, Hipodromului si altele din zona DIODA, trebuie sa aiba, conform normativului, LATIMEA CAROSABILULUI , fara trotuare, de 6-7 m! Aleile n-au nici jumatate latime legala! Iar o strada de interes local, cum sunt acele alei, trebuie sa aiba un trafic foarte redus, de maxim 30 masini/zi sau eventual la un trafic mai mare de maxim 60 de masini / zi. Oricum o iei, proiectul de reabilitare si sensurile unice sunt pe langa lege. S
Raspunde

hai-hui

Acum 8 ani

Incercati sa mergeti - pe jos - pe Semaforului mare parte din zi si o sa simtiti ca nu prea respirati aer... Dar sunt si alte situatii/strazi, exact la fel...
Raspunde

D

Acum 8 ani

Toate centralele termice de cartier trebuiau sa intre in patrimoniul primariei si transformate in spatii verzi, de joaca si/sau parcari. Din pacate au fost preluate de oameni de afaceri care au construit in majoritatea cazurilor, blocuri pe locul lor. Astfel, pe locul unor centrale, avem blocuri noi pe aleea biruintei (cazul de fata), steaza, fratii buzesti, strada plugarilor. Toate au inghesuit si mai mult zone de blocuri si asa destul de aglomerate. Aceiasi oameni de afaceri au inghesuit blocuri pe spatii libere langa aleea steaza, care trebuiau sa ramana libere, ca parcuri. Si tot ei au incercat si pe spatiul fabricii de covoare sa ridice blocuri. Bine ca nu au reusit si acolo.
Raspunde

fapte, nu vorbe

Acum 8 ani

Asa-i, si primaria se face ca ploua si rezolva cu vopsea orice. Trage linii de parcare, trage linii de biciclete . Studiile si strategiile ar trebui facute de profesionisti cinstiti nu de oameni de afaceri si combinatori de profesie.
Raspunde

George Munteanu

Acum 8 ani

ce povesti toarna virgil popa, mi-e scarba! bai astia, cine a aprobat planul urbanistic?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus