Ioan Ciulea, consilierul local din Mediaș care a propus să le fie secționate corzile vocale câinilor gălăgioși, a anunțat astăzi, în cadrul ședinței de consiliu local, că nu renunță la idee. Acum, că ceilalți consilieri i-au respins propunerea, atunci se va gândi la altceva. ”Noi dorim totuși, dacă prin această metodă nu se poate face, să găsim altă metodă, mai viabilă, cu privire la acest aspect. Iar eu nu vreau să renunț la această idee. Câinele meu nu latră așa, aiurea. Este un câine care pur și simplu... Latră, nu pot să zic că nu, dar nu deranjează vecinii. Dacă ar fi deranjat vecinii, atunci aș fi avut și eu reclamații”, a spus în cadrul ședinței, Ioan Ciulea. În pofida reacțiilor negative, consilierul spune că nu este singur în această luptă și că va căuta soluții legale.
Consilierul PPDD a mers luni cu propunerea în Consiliul Local, dar ideea sa a iscat un val de reacții negative. Oamenii s-au mobilizat și online, unde petiția împotriva inițiativei a strâns peste 1.200 de semnături. O localnică, medic veterinar și proprietară de câini, a intrat în sala de consiliu și i-a propus alesului o metodă mai simplă și mai ieftină prin care să scape de lătratul deranjant al câinilor din vecini. I-a făcut cadou dopuri pentru urechi. ”Eu vreau să rezolv situația pentru dumneavoastră, personal și vă fac cadou dopurile pentru urechi”, a spus femeia.
https://youtu.be/9qsAWukRdlgNiciunul dintre colegii săi din Primărie nu i-a susținut propunerea. ”Fiți siguri că niciun coleg, dintre colegii consilieri, și i-ați văzut, nu vor aproba o asemenea inițiativă”, a anunțat primarul Teodor Neamțu.
Proprietarii de câini s-au arătat revoltați și au ințiat o petiție online, care a strâns peste 1.200 de semnături.”Hai să ne punem în locul lor. Da? No, hai să-ți tai corzile. Nu-i ceva ok, nu-i ceva normal. În primul și în primul rând sunt niște suflete și în al doilea rând ne trebuie educație. Eu cred că aici ar trebui consilierul nostru drag să umble: la educație”, au spus oamenii revoltați.
Medicii veterinari recunosc că operația este costisitoare, dar spun că ar refuza să intervină asupra unui câine sănătos. ”Nu faci altceva decât să tai corzile vocale, să le secționezi. Animalul, după intervenția chirurgicală, va mai rămâne cu lătrat, dar nu la același nivel. Va fi un fel de răgușeală. Și putem să comparăm intervenția cu... chiar cu a noastră, cu intervenția la oameni”, a declarat doctorul veterinar Cornel Nae.
Reprezentanții organizațiilor pentru protecția animalelor au atras la rândul lor atenția că o astfel de inițiativă este ilegală. ”Există o lege, este legea 205 din 2014 privind protecția animalelor, care spune exact asta. Adică nu putem interveni asupra animalelor cum vrem noi, doar în scop curativ. Deci în afară de cazul în care câinele respectiv chiar are o problemă la gât, nu se secționează nicio coardă vocală”, spune Andreea Rosetii, reprezentant al Asociației Animal Life.
Devocalizarea este o procedură interzisă în toate statele care au semnat Convenția Europeană pentru protecția Drepturilor Animalelor de Companie, semnată în anul 1987. Este o intervenție chirurgicală permisă în alte țări ale lumii, inclusiv în unele state din America.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Teodor Neamtu , Consiliul Local , Veterinare Sibiu , Asociaţiei Sibiel , caini , Asociației Animal Life , operatie , Ioan Ciulea , Proiectului Pilot , corzi vocale , Convenţia Europeană , Cornel Nae , Drepturilor Animalelor , Ioan Culea , drepturile animalelor , Andreea Rosetii , Banca Mediașului
Vizualizari: 2910
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Sibian
Acum 1 oră
???
Acum 1 oră
Mioara
Acum 1 oră
Zzz
Acum 1 oră
Sibian