Marţi,
16.04.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Judecătoria Sibiu a înregistrat un record: au ”dispărut” peste 6.000 de dosare

Judecătoria Sibiu a înregistrat un record: au ”dispărut” peste 6.000 de dosare

Din cele 20 de instanțe (judecătorii și tribunale, printre care și cele din județul Sibiu) aflate în circumscripția Curții de Apel Alba Iulia, Judecătoria Sibiu a înregistrat un record: numărul noilor procese înregistrate a scăzut cu 6.260 în 2015, față de 2014.

”Scăderea cea mai mare s-a înregistrat la Judecătoria Sibiu, unde numărul cauzelor nou intrate a fost de 13.406 cauze în anul 2015, faţă de 19.666 cauze în anul 2014, mai puţin cu 6.260 cauze, în procente de -31,83%”, se arată în bilanțul activității pe anul trecut a instanțelor din centrul țării. Tendința de scădere a numărului cauzelor nou înregistrate este una care se manifestă și la nivelul Tribunalului Sibiu, unde judecătorii au primit cu mai bine de 870 de noi cauze în 2015 (7.315 noi dosare în total). În schimb, numărul noilor dosare a crescut la judecătoriile mai mici din județ, respectiv la Agnita și la Avrig, se mai precizează în raportul amintit.

Comparativ cu bilanțul publicat anul trecut, scăderea numărului noilor dosare înregistrate pe rolul Judecătoriei Sibiu este de trei ori mai mare: în 2014 față de 2013, numărul cauze nou înregistrate era mai mic cu aproximativ 1.900 (19.666 de noi cauze, în total). Iar în bilanțul pe 2013, scăderea față de anul anterior era de ordinul sutelor.

Record și la ”total”

Cum Judecătoria Sibiu deține recordul în materie de scădere a numărului cauzelor nou înregistrate, era de așteptat ca și la numărul total al dosarelor aflate pe rol, scăderea să fie importantă. ”Cea mai mare scădere s-a înregistrat la Judecătoria Sibiu, unde numărul cauzelor pe rol a fost de 19.497 în anul 2015, faţă de 28.388 cauze în anul 2014, mai puţin cu 8.891 cauze, în procent de -31,31%”, arată reprezentanții Justiției. În schimb, la Judecătoria Mediaș, numărul cauzelor aflate pe rol a crescut cu 3,39%. Judecătorii Tribunalului Sibiu, pe de altă parte, au avut pe rol anul trecut 19.420 de cauze (cu peste 3.300 mai puține decât în anul anterior).

Firmele se ”curăță” în continuare

Scăderea numărului noilor cauzelor aflate pe rol a fost generată în special de reducerea numărului de procese civile (-23%), dar și a celor penale (-10%). Singurele procese al căror număr a crescut la nivelul instanțelor din circumscripția Curții de Apel Alba sunt cele de faliment (cu trei procente mai multe față de cele nou intrate în 2014).

Eficiență maximă la Sibiu și Mediaș

De anul trecut, instanțele de judecată primesc patru grade de eficiență (foarte eficient, eficient, satisfăcător sau ineficient), în funcție de mai mulți indicatori stabiliți de Consiliul Superior al Magistraturii. Este vorba de rata de soluţionare a dosarelor (operativitatea) calculată exclusiv în raport de dosarele nou intrate, stocul de dosare, ponderea dosarelor închise într-un an, durata medie de soluţionare, pe materii sau pe obiecte la nivelul fiecărei instanţe şi la nivel naţional (numai pentru stadiul procesual fond şi mai puţin pentru curţile de apel) și redactările peste termenul legal. ” Este de subliniat faptul că în circumscripţia Curţii de Apel alba Iulia se află 5 judecătorii care s-au încadrat în gradul de eficienţă maxim, respectiv Judecătoria Brad, Judecătoria Hunedoara, Judecătoria Petroşani, Judecătoria Mediaş şi Judecătoria Sibiu. Dintre acestea, Judecătoria Sibiu şi Judecătoria Petroşani sunt judecătoriile cu cel mai mare volum de activitate iar Judecătoria Brad a avut cea mai mare încărcătură de dosare pe schemă, situându-se pe locul al doilea la încărcătura cauzelor pe judecător”, se arată în bilanțul de activitate al instanțelor din centrul țării pe anul trecut.

”Trebuie menţionat că, deşi Tribunalul Alba şi Tribunal Sibiu s-au aflat  printre instanţele care, în primele 6 luni ale anului, au obţinut  gradul de eficienţă ”satisfăcător”, la finalul anului 2015, ambele instanţe s-au încadrat într-un grad de eficienţă superior, constatând-se astfel o îmbunătăţire a performanţelor celor două instanţe”, bilanțul Curții de Apel Alba Iulia pe 2015

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

anonim

Acum 8 ani

Lumea nu mai are incredere in Justitie.Decat sa pierzi cu dreptatea in mana si sa mai platesti si avocat + cheltuieli de judecata ,mai bine renunti sa mai apelezi la instanta.
Raspunde

opo

Acum 8 ani

doar prostii mai vin la judecata statului ca sa fie umiliti. singura sansa este eliminarea relatiilor cu persoanele dubioase si fie umilinta, fie cresterea in putere fata de ceilalti. nimeni nu trebuie sa ajunga la arbitrajul statului infect. jegurile de la stat si statul te injosesc si dupa aia iti zic ca asa e drept
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus