Miercuri,
07.12.2022
Parțial Noros
Acum
3°C

Sibiul, conectat la ”Via Carpatia”, autostrada ce aduce Grecia aproape de Lituania

Sibiul, conectat la ”Via Carpatia”, autostrada ce aduce Grecia aproape de Lituania

Autostrada ce ar urma să plece din orașul lituanian Klaipeda și ar ajunge în Thessaloniki are în vedere conectarea cu Sibiul. Șapte state europene, printre care și România  vor să construiască împreună o axă rutieră care să lege Lituania de Bulgaria, conform unei declarații comune semnate joi, la Varșovia, relatează AFP, citat de Agerpres. Numit "Via Carpatia", proiectul a primit deja adeziunea a șapte țări — Lituania, Ungaria, Slovacia, Polonia, România, Ucraina și Turcia — semnatare ale declarației, a declarat ministrul polonez al infrastructurii, Andrzej Adamczyk.

Bulgaria, interesată și ea de proiect, se va angaja "cu următoarea ocazie", în timp ce Republica Cehă a asistat la întâlnirea de la Varșovia "în calitate de observator", a adăugat el, citat de Agerpres. "Via Carpatia este o axă vitală pentru dezvoltarea regiunilor din Europa Centrală și de Est. Este o cale de comunicare care ar încălca principiul, în vigoare până acum, de realizare unor artere în direcția est-vest", a mai declarat ministrul presei.

Nu a fost furnizată nicio cifră privind costul proiectului sau data la care va fi demarat, însă promotorii speră să obțină o contribuție de la UE pentru finanțarea sa.

56d8a3bb9059d_o,size,1068x623,q,71,h,4c24cc

Această inițiativă reflectă ambițiile afișate de noul guvern conservator polonez, învestit din octombrie anul trecut, de a întări cooperarea regională între țările europene situate între Marea Baltică și Marea Adriatică, pentru a contrabalansa centrul de greutate reprezentat de Europa occidentală, comentează AFP.

Conferința internațională de la Varșovia s-a desfășurat la inițiativa ministrului infrastructurii și construcții  din Polonia, Andrzej Adamczyk. Au participat miniștrii de transport și reprezentanți ai țărilor prin care trece traseul ”Via Carpatia”: Ungaria, Ucraina, Slovacia, Republica Cehă, România, Bulgaria, Lituania și Turcia.

Pe teritoriul României, autostrada ar urma să intre din Ungaria, să ajungă la Oradea – Arad, Timișoara și să iasă din țară pe la Calafat. Legătura Sibiului cu această autostradă ar urma să fie făcută prin conectarea cu autostrada Sibiu – Pitești.

Sursa foto: www.carpatiabiznes.pl și www.poranny.pl

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

mihai

Acum 6 ani

Muhaha... Ce tare! Nu stiu oare ca in Romania e mereu intuneric, dealurile aluneca de la sine si drumurile se scufunda? O sa se faca drumul pana la granita iar de acolo incoace o sa fie un panou de avertizare cu lilieci, vampiri si capete de politicieni taiate
Raspunde

...

Acum 6 ani

SI Ioan Rus va fi ministru la Transporturi... Si Neaga director la autostrazi. Ponta va inaugura... dupa care...Neantul. Horror. :D
Raspunde

me

Acum 6 ani

Handicapatii astia nu sunt in stare sa repare 200 m de autostrada.
Raspunde

bubu

Acum 6 ani

la noi niciodata ... sau poate atunci cand un patriot cu gasca o sa conduca Romania .In rest articol doar de informare .
Raspunde

Tudor

Acum 6 ani

Din prima poza Sibiul nu are treaba cu pitestiul. Daca se va finaliza lugoj-deva , vom putea merge pana la lugoj pe autostrada si de acolo,sa speram ca va fi bine.
Raspunde

siby

Acum 6 ani

Nici in 50 de ani!!!! Nu suntem in stare sa construim nimic trainic....bla,bla,bla!
Raspunde

Mihai

Acum 7 luni

Sfatul meu este sa evite Romania si sa mearga prin Serbia, asa vor avea o sansa de reusita. La noi, de la Lugoj la Calafat nu va fi nici intr-o suta de ani! Sa nu zica ca nu le-am zis.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus