Luni,
15.04.2024
Cer Senin
Acum
24°C

Elisabeta Boțian, rectorul RoGer: ”Aici chiar se face carte”

Elisabeta Boțian, rectorul RoGer: ”Aici chiar se face carte”

De câteva zile Universitatea Româno-Germană din Sibiu are un nou rector. Elisabeta Boțian este fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu și decan al Facultății de Drept din cadrul universității sibiene. Prin urmare, am întrebat-o cu ce planuri și idei vine.

Reporter: Spuneți-mi trei idei clari și concrete pe care vreți să le puneți în practică în mandatul dumneavoastră la conducerea universității. Elisabeta Boțian: În primul rând trebuie să continuăm ceea ce au început predecesorii noștri. Sediul în care ne aflăm este realizarea echipei anterioare de conducere, este un sediu foarte bun din punct de vedere al dotărilor și al facilităților pe care le oferă studenților și cadrelor didactice. Aceasta este prima idee, a continuării acestei dezvoltări a infrastructurii universității. Pe de altă parte, o altă linie pe care dorim să mergem, și aici mă refer la întreaga echipă din universitate, este aceea de a diversifica oferta educațională. Dorim să creăm noi linii de licență, avem noi linii de masterat la care se lucrează și de asemenea dorim să diversificăm parteneriatul nostru ca instituție de învățământ superior cu alți parteneri din sfera culturală, socială și profesională. Și aici mă refer la parteneriate cu asociații profesionale, precum Filiala de Științe Penale care își are sediul aici, în Sibiu. Mă refer și la asociații care se ocupă cu găsirea locurilor de muncă pentru studenți, așa cum este Job în Sibiu, care organizează periodic întâlniri aici. Scopul este de a ne implica mai mult în viața comunității. Nu în ultimul rând vrem să ne implicăm mai mult în problemele sociale pe care care le poate ridica o apartenență a noastră la comunitatea sibiană.

Elisabeta Botian (4) (Copy)

Rep.: Cum? V-ați și gândit la ceva anume? E. B.: Concret, avem o propunere semnată de doamna președintă a Senatului, doamna Gorski, ca să organizăm periodic întâlniri cu ONG-urile, asociațiile și fundațiile care au ca scopuri implicarea în viața socială, ajutorarea persoanelor defavorizate din diferite motive, cei care se ocupă de sprijinirea femeilor abuzate și cei care se preocupă de cei care nu au locuri de muncă. Deci o implicare mai activă din punct de vedere social. Asta ne propunem să facem pe lângă oferta educațională pe care vrem să o menținem la același nivel, să ne implicăm mai mult în viața comunității sibiene. Avem o colaborare bună și cu celelalte universități sibiene, care sunt mult mai vechi decât noi, dar considerăm că ne-am câștigat un loc binemeritat și distinct în acest peisaj universitar sibian. Pe lângă cele două universități de stat iată că există și o universitate particulară care reprezintă o alternativă viabilă și solidă pentru studenții care doresc își continue studiile. Din acest punct de vedere toată lumea trebuie să știe că poți urma un curs de licență, un masterat sau studiile doctorale doar o singură dată cu banii bugetați de la stat. A doua specializare, al doilea masterat, doctorat se fac numai prin plata taxelor de școlarizare de către student.

Rep.: Care este evoluția numărului de studenți în ultimii ani și cum puteți crește, dacă vă doriți sau dacă aveți cu ce? E. B.: Nu am fost nici noi feriți de acest fenomen al scăderii numărului de studenți, cu care se confruntă toate universitățile, inclusiv cele puternice de stat. Aș menționa aici și scăderea preocupării tinerilor pentru actul educativ, în general. Noi deja am demarat campania de admitere pentru 2016 și sperăm să menținem numărul de studenți la nivelul actual. Însă, așa cum v-am spus mai devreme, dorim să fim mai prezenți în viața sibiană, a comunității. Avem relații directe cu unitățile de învățământ preuniversitar, cadrele noastre didactice efectuează campanii de promovare a actului educativ pe care îl întreprindem, astfel încât sperăm ca și absolvenții de liceu din județul Sibiu să ne aleagă. Suntem un corp didactic compact, ne pliem pe interesele și dorințele studenților, cum este de exemplu posibilitatea de a asigura cursuri și după-amiezile, pentru studenții care lucrează. Vreau să vă spun că peste 50 la sută dintre studenții noștri sunt angrenați în activități lucrative, au o slujbă. Nu-i chemăm de la opt dimineața ci încercăm să facem cursuri după-masa cu ei.

Elisabeta Botian (2) (Copy)

Rep.: De unde provin majoritatea studenților de la ROGER? E. B.: Majoritatea sunt de aici, din județul Sibiu, dar avem și studenți din alte județe care și-au găsit un loc de muncă la Sibiu. Ei preferă să-și continue studiile aici și să muncească în paralel. Avem și studenți din Giurgiu, avem și studenți din Bacău, avem mulți studenți absolvenți ai Academiei de Poliție din București care vor să-și continue studiile, tocmai pentru că suntem flexibili și îi susținem. Vrem să arătăm că aici chiar se face școală serioasă și ca o dovadă anul trecut doi studenți dintre absolvenții noștri de la Facultatea de Drept au fost admiși la Institutul Național al Magistraturii.

Rep.: Doar prin aceste rezultate cred că ați depășit Facultatea de Drept din cadrul Universității Lucian Blaga. E. B.: Ei n-au avut nici un absolvent admis anul trecut. Suntem mândri de absolvenții noștri pentru că au rezultate. Aceasta este cea mai bună modalitate de a-ți face publicitate și de a-ți promova calitatea actului educațional.

Rep.: Ce programe noi de studii vreți să introduceți și de ce sunteți atenți ca ele să fie orientate către piața muncii? E. B.: La Facultatea de Științe Economice dorim să depunem dosarul pentru o nouă linie de masterat, aceea de management social. Vrem ca acest program să implice aceasta latură de cooperare cu partenerii din domeniul social. Este un domeniu foarte solicitat și așteptăm susținere de la partenerii noștri externi, din Germania, care s-au arătat foarte interesați. În ceea ce privește Facultatea de Drept, cealaltă facultate din cadrul universității, vrem să organizăm cursuri de dezvoltare profesională pe linia infracțiunilor economico-financiare. Vedem toată ziua astăzi, în mass-media, relatări despre abuzurile care se fac din fondurile și bugetul statului, este o linie cu care ne adresăm juriștilor, procurorilor, judecătorilor, avocaților, polițiștilor, ofițerilor vamali și angajaților ANAF. Le oferim practic posibilitatea de a efectua un curs de infracționalitate economico-financiară, la care vor preda cadre didactice angrenate efectiv în reprimarea acestui fenomen, oameni în măsură să ofere expertiza profesională.

Rep.: Să zicem că acesta este un efect al imaginii pozitive de care se bucură lupta anticorupție în România și ANAF-ul. E. B.: Sigur. Sunt niște activități care își au rolul lor, fără îndoială.

Rep.: Există posibilitatea care în următorii patru ani studenții ROGER să beneficieze de cazare sau de o sală de sport? E. B.: Ei pot beneficia și în prezent de cazare. În spațiile pe care le-am scos la vânzare, mai precis vechiul sediu, în aceeași clădire avem aproape 18 locuri de cazare pe care le punem la dispoziția studenților. Însă, cum vă spuneam, studenții noștri sunt fie din Sibiu, fie au un loc de muncă și un loc unde să stea. Nu sunt solicitări din partea lor, dar locurile există. Au fost câteva ocazii când studenți de la Câmpulung au dorit să aibă un loc de cazare, la prețuri foarte accesibile.

Rep.: Anul viitor universitatea va trece printr-un nou proces de acreditare. Aveți emoții? E. B.: Noi am început pregătirile încă de la sfârșitul anului trecut. Anul acesta vom finaliza dosarul instituțional în vederea reacreditării universității noastre și prin efortul tuturor vom solicita ARACIS-ului reacreditarea instituțională. Nu am nici un fel de emoție, este un proces firesc prin care trebuie să treacă orice instituție de învățământ superior. Suntem liniștiți gândindu-ne la calitatea actului educativ care se desfășoară la noi, la colectivul de cadre didactice sau dotările pe care le avem.

Foto: Silvana Armat

Elisabeta Botian (1) (Copy)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Profesor universitar

Acum 8 ani

Este o femeie foarte serioasă și competentă. Nu s-a murdărit cu „sistemul ticăloșit”.
Raspunde

cititor

Acum 8 ani

Domnilor, d-voastra aveti caricaturist sau fotograf ? Un artist n-ar trebui sa caute frumosul in ceea ce face? Inca un pic si ajunge ca Iza
Raspunde

Laura, Jurnalista

Acum 8 ani

Felicitari doamna Botian si mult succes in activitate.
Raspunde

John Doe

Acum 6 ani

este bineinteles un articol platit, o forma de a face reclama mascata, acest articol este o gluma plictisitoare care are ca actor principal o individa dubioasa, procuroare in timpul comunismului bineinteles. Invatamantul din Romania este o gluma proasta. Le recomand elevilor si tuturor absolventilor de liceu din Romania sa studieze inca din timpul liceului oferta universitatilor din strainatate si sa nu faca greseala de a se inscrie la facultate in Romania... diploma de bacalaureat nu este neaparat necesara pentru a studia si a invata o meserie in strainatate, de multe ori nu se cere la facultate, tot ce se poate face in Romania se poate face si in strainatate si procesul este MULT mai usor si IN beneficiul studentului...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus