Sâmbătă,
07.09.2024
Cer Senin
Acum
26°C

Hackathonul Innovation Labs, aproape de final

Hackathonul Innovation Labs, aproape de final

Sub îndrumarea celor mai de succes antrenprenori din IT-ul sibian, 15 echipe au participat la un Hackathon de 24 de ore, în holul Facultății de Inginerie din cadrul ULBS. Competiția a scos la iveală o serie întreagă de idei ce prin acest eveniment au făcut un pas înainte spre a fi puse în practică. Iar cele mai bune idei vor intra într-un stagiu de mentorat ce va dura trei luni, timp în care autorii vor avea acces la sfaturile unora dintre cei mai cunoscuți specialiști din industria antreprenorială și din domeniul IT.

Competiția a început ieri, când din cele 24 de echipe înscrise la start au fost alese cele 15 care vor intra în hackathonul de 24 de ore. Primele 10 echipe au fost selectate pe baza prezentărilor și ideilor inițiale de către juriu iar alte cinci au trecut mai departe în urma unui crowdvoting. Pentru prima dată, la Innovation Labs 2016 au fost introduse două noi categorii, agricultura și cybersecurity, ambele având câte un participant. Celelalte două secțiuni, cu participare mult mai numeroasă, au fost Health & Lifestyle și Retail, în ambele fiind prezentate proiecte ce ar putea îmbunătăți serios calitatea vieții.

După 24 de ore de lucru intens, multă cafea și o felie de pizza pe fugă, tinerii IT-iști au venit de dimineață în fața juriului cu rezultatele obținute. Echipa înscrisă în categoria agricultură a prezentat un prototip de seră automatizată, controlată complet prin intermediul unei interfațe web care reglează automat temperatura, nivelul de umiditate și alți factori de dezvoltare, având opțiune de a comunica prin sms situațiile critice în care este nevoie de intervenția umană.

Un alt proiect ar putea ușura serios munca medicilor dar și rezultatele testelor EKG. Grupul de tineri care a propus acest proiect a demonstrat cum cu ajutorul acestei camere se stabilește cu exactitate locul în care fiecare senzor necesar testului EKG trebuie amplasat pe corpul pacientului pentru ca testul să dea rezultatul corect și să elimine factorul erorii umane.

Transportul în comun, în special în orașele aglomerate, ar putea fi revoluționat prin aplicația propusă de o altă echipă participantă la Innovation Labs. Dotând autobuzele cu emițătoare GPS, prin intermediul acestei aplicații poți verifica cu exactitate distanța dintre utilizator și autobuz, livrând informații referitoare la timpul pe care autobuzul îl mai are de parcurs până în stație și furnizând feedback autorităților.

Meniuri generate automat pentru persoanele cu alergii, aplicații ce învață persoanele o limbă străină prin intermediul realității virtuale, alegerea unei rute eficiente într-un supermarket pe baza listei de cumpărături din smartphone, sunt doar câteva exemple de idei ce vor îmbunătăți viața oricui când vor fi puse în practică. Proiectele câștigătoare vor fi selectate după o ultimă sesiune de prezentări.

Innovation Labs 2016 este un eveniment organizat de Tech Lounge și Fundația Comunitară Sibiu în parteneriat academic cu Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, cu sprijinul Orange, Carrefour și The American-Romanian Foundation.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus