Duminică,
05.02.2023
Innorat
Acum
-7°C

Avocatul Ucă, prietenul lui Carabulea, acuzat că a fraudat Carpatica Asig cu 7,8 mil. lei: ”Aici este o problemă de patologie”

Avocatul Ucă, prietenul lui Carabulea, acuzat că a fraudat Carpatica Asig cu 7,8 mil. lei: ”Aici este o problemă de patologie”

Nicolae Ucă, avocat sibian care nu a ascuns deloc prietenia sa față de omul de afaceri Ilie Carabulea, este acuzat de Carpatica Asig – firma controlată până de curând de același Ilie Carabulea – că a fraudat compania de asigurări cu 7,8 milioane de lei. Fraudele au fost făcute – se arată în plângerea penală – în perioada mai 2011 – septembrie 2014, perioadă în care Carpatica Asig ar fi virat sumele respective în contul personal al lui Nicolae Ucă, fără ”vreun document contabil care să justifice aceste plăți”. Conducere Carpatica Asig susține că toate plățile au făcute în baza unor contracte de asistență juridică fictive.

Acuzațiile sunt formulate într-o plângere penală depusă la DNA Alba Iulia de către Carpatica Asig, plângere penală formulată atât împotriva avocatului Nicolae Ucă, cât și a trei persoane din conducerea Carpatica Asig: Adela Elena Abrudan, director general adjunct, Marius Mutiu, director economic și Doina Pițu, director economic. Totodată, este acuzat de fraude similare celor efectuate de avocatul Ucă și Mihai-Doru Varodi. În total, Carpatica Asig susține că a fost fraudată cu peste 9,2 milioane de lei.

Plângere penală depusă acum șase luni

”În perioada sus amintită au fost încheiate mai multe contracte de asistență juridică între SC Carpatica Asig SA, reprezentată de Abrudan Adela și Cabinetul individual de avocatură «Ucă Nicolae» pentru reprezentarea societății noastre la diferite instanțe de judecată din țară sau alte organe judiciare. Pentru a evita înregistrarea în contabilitatea Cabinetului de avocatură Ucă Nicolae a plăților efectuate de societatea noastră, în contractele de asistență era inserat în fals codul fiscal al acestui cabinet, fiind înscris CNP-ul lui Ucă Nicolae. În realitate, codul fiscal al Cabinetului de avocatură era RO8063284, deci acest cabinet era plătitor de TVA. De asemenea, în respectivele contracte se menționa expres că plata onorariului se face în contul personal, deschis la Banca Carpatica, și nu în contul Cabinetului de avocatură (deschis la BancPost - n.r.). Prin această metodă infracțională, în perioada mai 2011 – septembrie 2014, în contul personal al numitului Ucă Nicolae a fost plătită suma de 7.843.904,18 lei. Nicio plată efectuată în contul personal al lui Ucă Nicolae nu a avut vreun document contabil care să justifice aceste plăți. În mod legal, aceste plăți trebuiau efectuate în baza unor facturi fiscale, care să fie înregistrate atât în evidențele contabile ale societății noastre, cât și ale Cabinetului de avocatură. Pentru niciuna din aceste plăți nu a fost emisă vreo factură fiscală. Plățile erau efectuate de către Abrudan Adela, Pițu Doina și Muțiu Marius doar în baza acelor contracte de asistență juridică fictive”, se arată în plângerea penală înregistrată la DNA ST Alba Iulia în 11 septembrie 2015. Același tip de acuzații îi sunt aduse și avocatului Mihai-Doru Varodi, pentru care – susțin cei de la Carpatica Asig – valoarea totală a plăților efectuate în perioada august 2014 – ianuarie 2015 a fost de 1.316.500 de lei. Potrivit acestei plângeri, actuala conducere a Carpatica Asig consideră că respectivele contracte sunt fictive deoarece nu au fost înregistrate în evidențele cabinetului de avocatură și nu au fost însoțite de emiterea facturilor.

Avocatul Ucă: ”onorariile mele au fost doar o cincime din ceea ce puteam cere”

Avocatul Nicolae Ucă spune că a aflat doar din presă de plângerea penală depusă de Carpatica Asig, în spatele căreia consideră că se află Ilie Carabulea. Respinge acuzațiile care îi sunt aduse și arată că deși colaborează cu societatea de Asigurări Carpatica Asig încă din 2004, perioada pentru care i-a fost întocmită plângerea penală se suprapune cu cea în care la conducerea societății de asigurări era Elena Abrudan. Deloc întâmplător, mai arată avocatul sibian, care susține că fosta președintă a Consiliului de Administrație al Carpatica Asig era considerată ”marele dușman” de către Ilie Carabulea. ”Eu am lucrat pentru Carpatica Asig cu mult înainte, încă de când președinte al CA era doamna Coșa și, mai apoi, doamna Flucuș. Am fost adus în firmă de Carabulea, eu nu mi-am oferit serviciile, el a fost cel care m-a solicitat. Nu se poate pune problema unor plăți fără vreun document contabil. Contractul de asistență juridică este documentul în baza căruia se face plata și care are și titlu executoriu. Eu nu am avut niciodată un contract de consultanță generică pentru Carpatica Asig. Orice contract de-al meu de asistență juridică este unul strict nominal, încheiat pe dosar. Am asigurat asistență juridică în cauze în care parte era Carpatica Asig. Deci nu se pune problema unor contracte fictive, nu era posibil atâția ani. Există copii ale tuturor dosarelor în care eu am reprezentat interesele Carpatica Asig, este ușor de verificat. Aș vrea să văd și eu un contract fictiv care nu a fost făcut pentru vreun dosar. Nu există așa ceva”, spune Nicolae Ucă.

”Perioada fierbinte este doar cea în care a condus doamna Abrudan societatea și care am înțeles că este percepută ca marele dușman de la care i se trag necazurile”, avocat Nicolae Ucă
Referitor la conturile în care erau efectuate plățile, cunoscutul avocat sibian spune că cel care i-a spus să își deschidă un cont la Banca Carpatica a fost chiar Ilie Carabulea. ”Eu aveam conturile la Raiffeisen Bank și la Banc Post. El mi-a spus să îmi fac conturile la Banca Comercială Carpatica, pentru a putea face plățile, banii de la ei să intre în conturile de la ei, mai mare transparență nu se poate”. Iar referitor la faptul că respectivele sume erau plătite în contul personal, și nu cel al cabinetului de avocatură, nu are vreo relevanță penală, mai spune Nicolae Ucă. ”Eu nu am apucat să citesc conținutul plângerii, eu voi răspunde atunci când trebuie în fața cui trebuie. Dar un cabinet de avocatură este înregistrat în baza CNP-ului. Că era un cont pe persoană fizică și altul pe cabinet de avocatură este același lucru, pentru că modul de înregistrare este pe persoană fizică potrivit Codului fiscal în vigoare. Nu avea importanță în ce cont intra, căci tot pentru Ucă intrau acei bani, pentru același CNP. Am fost adus în firmă de Carabulea și el însuși a dat dispoziție să îmi fie virați banii când întârziau plățile. Toate acestea există în arhiva Carpatica Asig”, mai completează avocatul.
”Onorariile mele au fost doar o cincime din ceea ce puteam cere. Eu nu am perceput niciodată onorariu de succes. Au fost în perioada aceasta procese de aproximativ 400 de milioane de lei. Din acestea, Carpatica Asig a fost obligată să plătească aproximativ 32 de milioane de lei, nu le-a plătit nici pe acelea. Onorariile mele au fost șapte-opt milioane, când eu puteam să iau 40 de milioane, căci – în general – onorariile avocațiale se iau la procent, cam 10%, uneori chiar mai mult, și uneori poți să ceri și onorariu de succes. Eu îmi stabileam onorariile în funcție de complexitate, erau foarte prietenești”, Nicolae Ucă
”Am fost alături de el în pușcărie, era prietenul meu”

Faptul că între Ilie Carabulea și Nicolae Ucă exista o relație de prietenie a fost un fapt notoriu în Sibiu. Avocatul susține însă că omul de afaceri sibian a interpretat greșit sfaturile primite. ”Eu sunt o persoană onorabilă care nu a avut și nu a făcut niciodată lucruri ilegale. În octombrie 2011, când a explodat acel dosar (Dosarul Apostu, în urma căruia Ilie Carabulea a primit prima condamnare la închisoare cu executare – n.r.) eu am fost liniștit și am spus că nu am nicio legătură. Aceeași situație este și acum. Cred că frustrarea lui Carabulea a început de atunci, cum de eu nu am pățit nimic. Nu aveam nicio legătură. Eu i-am fost alături în proces, i-am fost alături în tot. Am fost alături la el în pușcărie, era prietenul meu. Fiind condamnat atunci, a primit niște interdicții, pedeapsă complementară, în sensul de a sta deoparte. Atunci l-am mai sfătuit să iasă din afacerile bancare și cele cu asigurări și să se ocupe doar de ceea ce știe mai bine. I-am spus că a intrat pe un teritoriu minat. Acela cred că a fost declicul care a declanșat o dușmănie. Era clar că nu putea conduce direct banca și că trebuia să aducă interpuși, ceea ce era ilegal. Sfatul meu a fost unul foarte corect și protector. Aducând o nouă echipă la Carpatica Asig a generat situația care a dus la un nou dosar, cu nume grele, și la condamnările care nu sunt definitive. A continuat să se amestece și i-a băgat la pușcărie. Printre puținii care au scăpat a fost și doamna Abrudan, căci nu i-a făcut jocul. Și de aici ceea ce urmează și va mai urma”.

”Aici este o problemă de patologie”

În Dosarul Carpatica ASF, trimis în instanță de DNA acum doi ani, Ilie Carabulea a fost condamnat la șase ani și jumătate de închisoare cu executare, pentru fapte de corupție. Sentința nu este definitivă, dar înainte ca aceasta să fie pronunțată, împotriva lui Carabulea a mai fost deschis un dosar (de data aceasta de către DIICOT). Acest al treilea dosar, Ilie Carabulea este acuzat că a controlat Carpatica Asig prin interpuși, inclusiv fiul său cel mare. Acestor interpuși, Carabulea le-a solicitat să modifice anumite situații financiare defavorabile societății. Nicolae Ucă spune că l-a sfătuit în permanență pe Ilie Carabulea asupra pericolelor unor astfel de acțiuni în afara legii. ”Aici este o problemă de patologie. Carabulea a crezut că legea, lumea asta, realitatea trebuie să se muleze la dorințele lui. Nu se poate, am avut multe discuții pe tema asta și am fost, probabil, singurul care i-am spus asta. Pentru că i-am fost prieten. Nu se va opri. Este un nou dosar. A terminat un rând de conducere, le-a terminat viețile și carierele și a procedat la fel acum și cu a doua conducere Carpatica Asig. Cert este că au fost reținuți, puși în libertate și cu siguranță vor fi trimiși în judecată. Ce are de-a face Ucă cu toate aceste mizerii?”.

”Mai sunteți prieten cu Ilie Carabulea?”

”La unii numai eu le-am fost prieten. Unii se exclud din orice cerc uman prin atitudinea lor. Toată chestiunea aceasta este o încercare disperată, o diversiune. Nu merge. Lucrurile sunt evidente. Mie îmi e că dacă se va face o anchetă serioasă în holding va fi o nenorocire. Și ceea ce mă doare și este inadmisibil este că și-a băgat copilul în treaba asta. Dovedește că nu are mamă, nu are tată, nu-l interesează viața familiei lui. Asta mă doare pe mine. Eu nu am vrut niciodată să i se întâmple ceva. Repet, la unii doar eu le-am fost prieten”, răspunde Nicolae Ucă la întrebarea dacă mai este prieten cu Ilie Carabulea.

Avocatul Varodi nu a putut fi contactat. Totodată, potrivit informațiilor Turnul Sfatului, plângerea penală depusă la DNA de Carpatica Asig a devenit dosar penal deschis ”in rem” și a fost conexat cu alte două dosare penale care au aceeași speță.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

lucian Biluta

Acum 6 ani

Nu mira pe nimeni aceasta stire. Un om ca si Uca e in stare de orice. Caracter josnic...
Raspunde

cucu

Acum 6 ani

Felicit anchetatorii,dar tot mai au de lucru............
Raspunde

cucu

Acum 6 ani

Felicit anchetatorii,dar tot mai au de lucru............
Raspunde

Odin

Acum 6 ani

Toată lumea-i director economic? Cât despre Ucă si Ilie se merită unul pe altul!
Raspunde

adevarul

Acum 6 ani

Deci, In 2011 - 2012 director general era madam Flucus, apoi Marzac(2012 - 2013), Ina Crudu(2013-2014) smd. Ce vina are Adela Abrudan daca ar fi incheiat un contract de asistenta juridica ? Toate platile erau facute in baza unei aprobari . Aprobarile erau avizate de conducere .Nu-i furt aici . E tam -tam .
Raspunde

Geanina

Acum 6 ani

Adevarul nu e cel pe care-l spui. In mai 2012 Flucus a fost indepartata iar Abrudan Adela numita presedinta CA si director general adjunct, conducand discretionar societatea, toate deciziile find luate de ea cu atat mai mult cu cat intre Marzac, Crudu, Sergiu Loghin erau perioade de cate 3 luni fara director general intrucat ASF nu a dat nici o viza mai repede de 3 luni.iar Abrudan era singura si pe partea administrativa si pe cea executiva. A facut ce a vrut dar mai ales a facut plangeri penale pentru toti cei care nu o ascultau orbeste sau ii stateau cumva in drum si acum sunt zeci de dosare pe la parchete si diverse instante din tara, ea fiind reclamanta. Ce-o fi fost in capul lui Carabulea cand a numit-o? Acum , cu averea mult imputinata si dosare penale nu doar pentru el dar si pentru copii o fi realizand ce si-a facut cu mana lui? Din pacate multi altii au cariera distrusa si sunt prin puscarii, unii doar pentru un surplus de incredere.
Raspunde

cozma

Acum 6 ani

De mult m-am intrebat când o sa intre gunoiul asta la puscărie! Un jpeg care stie sa protejeze mizeriile din Sibiu merita sa fie alaturi de ele, la mioritică! 7 ANI iti urez din care măcar 3 sa ii execuți dar cel mai mult mi-ar plăcea sa te excludă din avocatură! Asa sigur te-am durea!
Raspunde

fost client

Acum 6 ani

Un avocat care lucreaza pe bani multi fara nici o implicare! Adoarme la procese, importante, doar pentru clientii lui, pentru el este doar un termen care trebuie bifat! Este demult depasit de situatie (de noile legi), toata viata (de avocat) s-a bazat pe relatii pentru a castiga un proces.
Raspunde

Werner

Acum 6 ani

Individul acesta, Uca, numai dupa cum vorbeste iti poti da seama ce gandeste. Nu cred ca are valoare deloc, zero barat...
Raspunde

Tata mic mic

Acum 6 ani

Declicul a fost cand a realizat Ilie ca-l furati ca-n codru!
Raspunde

Tamtam

Acum 6 ani

Problema este ca a aflat Carabulea ca il fura angajatii mai mult de cat poate fura el insusi. Ciuda ...
Raspunde

Geanina

Acum 6 ani

Modul in care pune problema denota faptul ca stie perfect cum stau lucrurile si ii pune in carca lui Carabulea vina celor care au actionat illegal, au ascuns cifre, le-au masluit si apoi i-au reclamat pe cei din preajma, vinovati sau nu, ca sa scape reclamantii, care, in realitate, erau cei mai vinovati. Nu-l cunosc pe acest Uca dar am auzit de el prin societate, ca fiind marele aliat al denuntatoarei, marele sfatuitor. Halal asa prieten pentru Carabulea!
Raspunde

wow

Acum 4 ani

Pan in 2018 oare de ce dosarul cu avocatul uca /fraude milioane eur nu se judeca ,iar Abrudan nu este analizata !!!!!!!!! FACE PARTE DIN FAUDE economice nu?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus