Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Criteriile pentru supraimpozitarea terenurilor neîngrijite au fost aprobate. ”Ne vom trezi cu o grămadă de procese”

Criteriile pentru supraimpozitarea terenurilor neîngrijite au fost aprobate. ”Ne vom trezi cu o grămadă de procese”

Cu excepția consilierilor locali din partea PSD, care s-au abținut, restul consilierilor locali ai Sibiului au aprobat proiectul referitor la criteriile pe baza cărora reprezentanții Primăriei Sibiu vor încadra terenurile la categoria ”neîngrijite” în vederea majorării impozitelor cu 500%. ”Terenul neîngrijit reprezintă terenul care, deși se află într-un cartier construit și locuit, este în stare de paragină, acoperit de buruieni, părăsit/abandonat, insalubru, neîngrădit, împrejmuirea este neîntreținută/nereparată, pe care nu s-au făcut lucrări de prelucrare a solului, nu a fost cultivat sau amenajat peisagistic sau pe care sunt abandonate deșeuri (din construcții, vegetale, gunoaie, orice tip de depozite necontrolate etc)”, se arată în proiectul devenit de joi hotărâre.

Prima decizie aparține viitorului Consiliu local

Reprezentant al PSD, Ioan Stroie a spus că formulările nu sunt suficient de clare. ”Ce înseamnă deșeuri? Dacă e cineva rău-voitor, îți aruncă niște sticle de plastic în curte și ai teren neîngrijit. Este foarte bună această lege, dar eu zic să o mai gândim, nu să sărim așa, cu heirupismul”, a spus Stroie. Șefa Direcției Fiscale din cadrul Primăriei Sibiu, Mariana Hașu, a explicat faptul că definiția este preluată din Codul Fiscal. ”Criteriile sunt stabilite prin lege, în Codul Fiscal. Noi nu am adăugat sau modificat nimic”. Secretarul Primăriei, Dorini Nistor, spune că aceste prevederi nu pot fi modificate. ”Nu putem modifica printr-o hotărâre a Consiliului Local prevederile legii”. ”În acest caz ne vom trezi cu o grămadă de procese”, a replicat consilierul local Mariana Brunchea (PNL). Primarul interimar al orașului, Astrid Fodor, spune că de aplicarea prevederilor noilor norme se vor ocupa viitorii consilieri locali (cei care vor fi aleși în urma scrutinului din 5 iunie). ”Tot de Consiliul local, de viitorul consiliu, va depinde declararea acestor terenuri drept neîngrijite. Vor trebui adoptate hotărâri de Consiliu, care vor avea în spate dovezi, fotografii, astfel încât fiecare să își dea seama dacă acelea sunt terenuri neîngrijite sau sunt doar câteva sticle aruncate. Proprietarii vor fi somați în mai multe rânduri, deci vor fi mai multe etape de parcurs”, a spus Astrid Fodor.

Noua hotărâre a Consiliului local Sibiu prevede că vor face excepție de la supraimpozitare acele terenuri neîngrijite pentru care proprietarii dețin o autorizație de construire valabilă și au anunțat autoritățile (Inspectoratul de stat în construcții și Primăria Sibiu) de începerea lucrărilor.

Metodologia

Polițiștii locali și și angajații aparatului de specialitate al Primarului municipiului Sibiu vor fi responsabili de identificarea și evaluarea terenurilor neîngrijite. Ei vor fi cei care vor întocmi o fișă de evaluare a terenului, însoțită de fotografii și alte acte doveditoare. După ce proprietarul terenului va fi identificat, acesta va fi somat să își curețe și întrețină proprietatea. ”Dacă pe parcursul anului respectiv, proprietarul terenului s-a conformat situației, se încheie proces – verbal de conformitate”, arată noua metodologie propusă. Dacă pe parcursul anului terenul rămâne tot neîngrijit, se încheie o nouă notă de constatare, care alături de alte documente este transmisă Direcției Fiscale din cadrul Primăriei. Reprezentanții acesteia vor pregăti apoi un proiect de hotărâre de Consiliu Local, proiect prin care se propune supraimpozitarea respectivului teren cu 500%. ”În cazul în care proprietarul unui teren neîngrijit înstrăinează terenul respectiv înaintea termenului la care trebuia să efectueze lucrările de întreținere/îngrijire necesare, se reia procedura de identificare și somare pe numele noului proprietar”, se mai arată în metodologia aprobată.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

tiriplic

Acum 7 ani

Chiar daca sunt comentarii si nemultumiri, aceasta hotarare este foarte buna.
Raspunde

@@@

Acum 7 ani

Da, este o idee buna, avem terenuri destule goale rezultate din demolari, mai ales in zona centrala. dar ca alte legi aici in tara, nici naiba nu o sa o respecte !
Raspunde

uimit

Acum 7 ani

CURIOS CUM SE VA APLICA LA PROPRIETARII MORTI, IN URMA CARORA SUNT MOSTENITORI NECLARI SI/SAU PROCESE PE ROL???
Raspunde

Zorro

Acum 7 ani

O sa se aplice legea cam la fel cum se aplica in cazul caselor care se darima din Sibiu si a caror proprietar in majoritatea cazurilor este biserica evanghelica. Pai daca astia nu sunt sanctionati, de ce sa plateasca cineva amenda pentru un teren neingrijit?
Raspunde

unu

Acum 7 ani

AI MARE DREPTATE ZORRO!
Raspunde

mihai

Acum 7 ani

"pe care nu s-au făcut lucrări de prelucrare a solului" ??!! Ceee?
Raspunde

Elisabeta

Acum 7 ani

Cred ca edililor Sibiului le-am putea cere mai mult pentru infrumusetarea Sibiului nu doar al centrului istoric ,daca si noi cetatenii ne-am implica mai mult si am veni si cu propunerile noastre.Noi suntem indiferenti.criticam pe la colturi ,dar nu participam la dezbaterile cu primaria pentru a ne spune parerile.Noi suntem nepasatori iar ei mai promit cate ceva inainte de alegeri si...
Raspunde

Zorro

Acum 7 ani

Cetatenii din toate cartierele sibiene parca s-au intilnit cu reprezentantii primariei sa discute., sa se implice.O sa ramina totul la nivelul "discutam discutii ca sa ramina cum ne-am inteles". Elisabeta sau (si) Cetateanu sunteti pusi sa postati ca sa dea bine in favoarea primariei? Sa nu uitam: este campanie electorala. Si din ce bani vreti sa faceti treaba? Impozitele noastre se cheltuiesc pe salariile reprezentantilor locali, in rest ce ne da UE, de unde se fura o parte, si datorii care se fac, pe linga cele pe care le avem, si pe care noi toti si urmasii nostri va trebui sa le platim inapoi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus