Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Mai multe țări au început anchete după dezvăluirile din „Panama Papers”

Mai multe țări au deschis anchete după șocul provocat de operațiunea jurnalistică cunoscută de acum sub codul „Panama Papers”, care dezvăluie un vast sistem de evaziune fiscală implicând înalți responsabili politici, sportivi și miliardari, potrivit agenției Agerpres. 

Repercusiunile divulgării de către peste o sută de canale media în lume a circa 11,5 milioane de documente provenind din arhivele secrete ale societății de consultanță panameze Mossack Fonseca au apărut imediat, provocând un seism politic în Islanda, lansări de anchete în Franța, Spania și Australia, indignare în Rusia, dezmințiri în cascadă. Nume din anturajul președinților rus Vladimir Putin, chinez Xi Jinping, sirian Bashar al-Assad și regelui marocan Mohammed al VI-lea au apărut în aceste documente, dar și ale unor sportivi celebri ca Michel Platini și Lionel Messi. Acesta din urmă, a respins „acuzațiile injurioase” și a dezmințit că ar fi comis vreo evaziune fiscal. La Moscova, replica a fost usturătoare și a vizat direct SUA, susținând că ancheta ar fi fost desfășurată în special de „foști angajați ai Departamentului de stat, ai CIA și ai serviciilor secrete”și este plină de „invenții”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Aceștia mai spun că „ținta principală” a anchetei, potrivit căreia persoane din anturajul lui Vladimir Putin ar fi deturnat până la două miliarde de dolari, o constituie Rusia și președintele său, cu scopul de a „destabiliza” țara, a mai spus acesta.

Primul ministru islandez Sigmundur David Gunnlaugsson, care ar fi creat o societate în Insulele Virgine Britanice pentru a ascunde acolo milioane, este de asemenea în încurcătură: el a exclus să demisioneze, în pofida cererii miilor de manifestanți la Reykjavik luni seara. O moțiune de cenzură a fost depusă de opoziție, care va fi votată de parlament la o dată încă neprecizată. În Ucraina, fără a nega existența unor conturi în Insulele Virgine Britanice, președintele Petro Poroșenko a dat asigurări că el a respectat litera legii cu strictețe. În Argentina, președintele Mauricio Macri, citat ca director al unei întreprinderi cu baza în Bahamas, a negat și el orice neregulă și a indicat că societatea respectivă 'și-a încetat existența în 2008 pentru că investiția nu s-a făcut'. Deși recurgerea la societăți „offshore”nu este ilegală în sine, mai multe personalități evocate în „Panama Papers” au încercat să se disculpe.

Sursă: Agerpres

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

mihai

Acum 7 ani

"că ar fi comis vreo evaziune fiscal" ??!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus