Miercuri,
09.10.2024
Cer Senin
Acum
10°C

TSTV Să alergi pentru bivolițe. ”Tendința e de a face lucruri mari și de a renunța la lucruri mici”

TSTV Să alergi pentru bivolițe. ”Tendința e de a face lucruri mari și de a renunța la lucruri mici”

Asociația Culturală Villa Abbatis va participa la semi-maratonul ce se va desfășura în Sibiu, în 28 mai, pentru o cauză puțin obișnuită: salvarea bivolițelor de pe Valea Hârtibaciului. Sau operațiunea ”Bivolița contraatacă”. Tinerii din cadrul asociației își propun să strângă 3.200 de lei, pentru a mai cumpăra o bivoliță. Aceasta urmează a fi crescută de una din familiile mai puțin înstărite din această zonă. ”Ideea a luat naștere acum doi ani, de a achiziționa o bivolă, așa e spune aici, nu bivoliță, și de a o plasa la o familie cu o situație precară, dar nu atât de precară, cât să nu să se și poată îngriji de ea”, spune Cătălin Mureșan, secretarul Asociației. Până acum s-au strâns bani pentru patru bivolițe, iar pentru cea de-a cincea urmează să se strângă în urma  acțiunii de la semi-maraton.

Față de acum 20-30 de ani, în zona Văii Hârtibaciului, numărul acestor animale a scăzut cu 90%. ”Creșterea bivolelor este o tradiție pe care noi o fixăm în timp undeva la 1700. Unii spun că Samuel von Brukenthal a fost cel acare a adus aici bivolii, de undeva din India. S-au aclimatizat foarte bine astfel că s-a ajuns după război ca în satele de aici din Transilvania să fie un adevărat stup de bivoli. (…) Azi, în satul meu, în Alțâna, mai sunt 40 de bivole. E puțin față de acum 30 de ani când erau 4-500 de animale”, povestește Ștefan Vaida.

Scopul lor este să nu lase bivolițele să dispară în cei cinci-șase ani ce vor urma. Ani considerați a fi critici pentru o societate în schimbare. ”Acțiunea noastră se poate considera chiar naivă, dar e important să păstrăm această ciurdă de 40. Suntem încă în societatea asta de tranziție și cred că în cinci, șase ani, societatea se așează și sunt șanse să supraviețuiască aceste animale”, mai spune Ștefan Vaida.

Bivolițele au o caracteristică specială. Ele nu pot fi mulse decât de o singură persoană, de care se atașează foarte mult. Dacă această persoană dispare, ele nu mai dau lapte. ”Sunt animale semi-sălbatice care se atașează de o singură persoană. Nu se lasă mulse decât de o persoană. Sunt mai multe stiluri, unii apelează la radio, creezi o stare favorabilă, alții sunt în extrema cealaltă și le bat. Alții le dau cel mai bun furaj. La cel mai mic stres ele nu mai dau lapte”, povestește Ștefan Vaida. Concluzia: ”Tendința de acum e de a face lucruri mari și de a renunța la lucruri mici. Noi facem lucruri mici, ne ocupăm de detalii”.

Întreaga emisiune o puteți viziona aici:

https://youtu.be/XDGVXsJsIVw

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Cetateanul

Acum 8 ani

Fiecare cu durerea lui! Nu recomand citirea acestui articol dupa cel legat de lansarea liberala, s-ar putea sa ramaneti cu traume emotionale...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus