Miercuri,
14.04.2021
Innorat
Acum
8°C

Doi sibieni pasionați de arta culinară, la show-ul „Chefi la cuțite “

Doi sibieni pasionați de arta culinară, la show-ul „Chefi la cuțite “

Doru Mățan și Ionuț Cercel sunt doi sibieni care au decis să își încerce norocul și să-și testeze priceperea la prima ediție a emisiunii “Chefi la cuțite”. Am fost în restaurantele din Sibiu în care cei doi fac ceea ce le place cel mai mult și le-am aflat poveștile.

Doru Mățan, în vârstă de 48 de ani, a avut primul contact cu gătitul la trei ani când și-a ajutat mama să facă cozonaci, iar de atunci a început să îndrăgească bucătăria. A urmat un liceu cu specializare pe alimentație publică, a lucrat trei ani pe litoral, iar în anii ‘90 a decis să plece în Austria, unde a lucrat ca bucătar, ajungând de la demi-chef la chef. A urmat un moment în care și-a dorit să facă altceva și a părăsit bucătăria pentru a se angaja la o firmă. Nu a rezistat departe de ceea ce îi plăcea și a plecat la New York unde a luat-o de la zero. Ultima oprire înainte de întoarcerea în țară a fost în Austria unde a lucrat împreună cu iubita la cel mai vechi restaurant din Europa. De anul trecut sunt la Sibiu, unde și-au deschis un restaurant - Bonfire.

bucatar Ionut Cercel Tango Chefi la cutite (1)

Ionuț Cercel are vârsta de 32 de ani și a descoperit pasiunea pentru gătit la 14 ani, când îndrumat de tatăl său și butonând televizorul a decis că vrea să se facă bucătar. După primul an de școală profesională a început să facă practică într-un restaurant din Sibiu pentru a învăța meserie. În rest a muncit pe unde a putut și pe unde a crezut că este mai bine. Pe unde mergea era apreciat pentru că are gura mare și era pus să îi coordoneze pe ceilalți. A mai învățat meserie de la italieni și a fost plecat de două ori în Dublin, unde a lucrat într-un restaurant micuț, dar foarte select. În momentul de față lucrează într-un restaurant din Piața Mică, care i-a devenit a doua casă - Tango Grill.

Înscrierea la emisiunea „Chefi la cuțite”

bucatar Ionut Cercel Tango Chefi la cutite (7)

Doru Mățan: Pe la sfârșitul lui ianuarie nu prea era de lucru și Mădălina căuta pe facebook ultimele noutăți și a găsit un anunț cu “Chefi la cuțite”, o nouă emisiune caută candidați. Am stat și m-am gândit vreo oră ce să facem și am zis, gata, mâine împachetăm și plecăm la București. Ionuț Cercel: Acum doi ani am fost la o altă emisiune culinară la care m-a înscris soția deoarece a văzut că tot timpul sunt energic, tot timpul creez farfurii și a zis să îmi facă o surpriză. Am fost amânat, dar apoi am fost contactat să particip la “Chefi la cuțite”. Unde am zis da, pentru că întotdeauna mi-am dorit să particip la un show televizat.

Emisiunea a fost un test pentru ambii bucătari, în care au descoperit lucruri noi despre propria persoană și au trăit o experiență benefică.

Doru Mățan: Am descoperit că știu foarte multe lucruri care în România sunt încă necunoscute, am mai descoperit că oamenii sunt foarte invidioși. A fost într-adevăr o experiență nouă, plăcută, dar nu mă așteptam la greutatea acestei experiențe, ore în șir de filmări și interviuri. E o muncă titanică să faci un așa show de televiziune. Răbdare, cu răbdarea treci marea, trebuie să fii un perfecționist, ceea ce iese din mâinile tale să uluiască, atât la aspect cât și la gust și să ai o vedere de ansamblu.

bucatar Ionut Cercel Tango Chefi la cutite (2) Ionuț Cercel: Am fost, am văzut ce înseamnă, dar am avut emoții foarte mari, nu am crezut că o să fiu atât de emoționat. Am rămas fără glas. Eram întotdeauna încordat, ca într-un concurs pe viață și pe moarte. A fost o experiență frumoasă. Am învățat că pot să îmi păstrez controlul, ceea ce nu am crezut, nu credeam că pot fi așa mut, pentru că eu sunt în bucătărie foarte agitat. Am văzut că pot și cu emoții mari și în liniște, să nu fiu eu și să pot face lucruri bune. Bucătăria pentru mine este o boală care tot timpul mă ține în priză.

După cum ne-au mărturisit și ei, în bucătărie și nu numai, ai întotdeauna de învățat, așadar i-am întrebat cu ce au rămas după participarea la emisiune.

Doru Mățan: Ceea ce mi-a rămas în minte a fost în urma discuției cu Florin Dumitrescu, am aflat, dedus, despre un creme brulee de foie gras, tehnica de preparare. Am pornit de la asta și fiind un perfecționist, așa cum mă caracterizează oamenii din jurul meu, am creat o rețetă de parfait de foie gras cu dulceață de ceapă roșie.

bucatar Ionut Cercel Tango Chefi la cutite (6)

Ionuț Cercel: Nu am învățat să fac o anumită rețetă în emisiune, dar am văzut tehnicile colegilor, unele bune, altele mai puțin bune. Orice faci în ziua de azi, ai doar de învățat. Acum depinde de fiecare cum știe să își adapteze rețetele. Tot timpul înveți, asta e o meserie care nu o să piară niciodată, care poate să îți ofere doar satisfacții. Ai o activitate continuă.

Cei doi și-au făcut planuri de viitor și țin bineînțeles de bucătărie. Știu că ceea ce își doresc nu este ușor de realizat, dar muncesc pentru asta.

Doru Mățan: Cel mai mare vis este să fac un restaurant și să-l aduc la punctul de a câștiga o stea Michelin. Este foarte greu, nu depinde doar de mine. Ionuț Cercel: Visul meu cel mai mare este să îmi deschid propriul restaurant cu bucătărie deschisă. Un spațiu mic, în care clienții vin și mănâncă și în același timp privesc un show culinar. O să vadă bucătarii restaurantului cum gătesc pentru ei.

Doru Mățan a ajuns în show în etapa confruntărilor și face parte din echipa lui chef Sorin Bontea.

bucatar Ionut Cercel Tango Chefi la cutite (5)

Comentarii

1 comentarii

Sebi Joarza

Acum 5 ani

Super tare bucatarul nostru Ionut Cercel. Sa dea Domnul sa ti se îndeplinească visul. Sebi
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus