Vineri,
09.12.2022
Innorat
Acum
10°C

O nouă expoziție a grupului "Nostru"

O nouă expoziție a grupului

Grupul „Nostru” va participa în cadrul Festivalului „25 De Ore De Teatru Non Stop” cu o expoziție, intitulată „Spațiu în tranziție”. Artistul Dan Raul Pintea a scris un text în care vorbește despre expoziție, dar și despre conceptul programului Artist Night.

„Am inventat acest program pentru a promova artişti din lumea întreagă. Practic îi invit să ţină un lecture despre arta lor în faţa publicului sibian. Iniţial am demarat proiectul anul trecut, în martie, datorită susţinerii financiare a localului in care ţineam întâlnirile; însă a fost sistat după două luni din cauza lipsei apetenţei publicului pentru artă. Până azi, când l-am reactivat în noul local Welt Kultur Cafe und Bar, acelaşi loc unde se va ţine duminică, 17 aprilie, la ora 18.00 şi o expoziţie cu artiştii grupului Nostru. E un preambul, aşadar, care îşi doreşte să îi introducă pe sibieni în atmosfera expoziţiei, dar şi în temele pe care le tratează în artă artistul Didrik Magnus-Andresen, un norvegian invitat de Raisa Hagiu, curatoarea expoziţiei, să expună in "Spaţiu în Tranziţie" de a doua zi.

Am zis că dacă tot e în Sibiu, să îl invit să ne spună câte ceva despre proiectele lui, să ne arate cum îşi câştigă existenţa din artă, câte puţin din artă norvegiană şi dacă se poate, să ne facă o introducere despre cum vede el artă contemporană, foarte puţin cunoscută publicului larg. Pentru că datorită problemelor cu care m-am confruntat de-a lungul anilor legat de percepţia oamenilor despre această artă m-a determinat să fac cumva să îi iniţiez în acest sistem care e paralel cu lumea în care trăim şi la care nu ai acces decât prin cineva din interior. Astfel acest program e şi cumva un portal spre dimensiunea unde noi, artistii, trăim şi activăm. Îmi doresc foarte mult să fim înţeleşi mai întâi de toate. Căci dacă acest lucru se întâmplă, apoi şi arta noastra va fi percepută întocmai. Şi poate cine ştie, şi achiziţionată.

E un “goal" pe termen lung care mi l-am propus şi se axează în principal pe creşterea comunităţii artistice sibiene care a fost privată pentru mult timp de artă de calitate. Lucru care l-am observat din prima "Expoziţie de grup" curiatoriată de mine. Fluxul mare de vizitatori şi dorinţa lor de a reveni în altă zi pentru vizionare îmi da speranţe că avem public pentru aşa ceva. Mai lipseşte însă spaţiul. Este cred, în opinia mea, şi dorinţa grupului Nostru (al cărui membru fondator sunt) să găsească acest spaţiu în care să se ţină tot felul de evenimente. M-am identificat cu această cauza căci din totdeauna am crezut că Sibiului îi lipseşte un spaţiu din acesta alternativ în care să se expună artă contemporană. Şi e păcat, pentru că oraşul asta merită mai mult decât fast food-uri şi club-uri. Este de altfel şi motivul pentru care, Raisa Hagiu (membră a grupului Nostru şi curatorul expoziţiei) mă gândesc că a găsit de cuviinţă să denumească sugestiv expoziţia: Spaţiu în Tranziţie.

În expoziţie, lucrările mele urmăresc permanenţa spaţiului prin prezenţa mea în toate dimensiunile posible, cu ajutorul interacţiunilor teseractului. Mă aflu deci în căutarea dimensiunii potrivite în care să găsesc acest spaţiu permanent. E cauza cea mai arzătoare pentru care lupt în acest moment. Că la cum se prezintă situaţia, cu lăcaşuri de băutură în loc de cultură, pe viitor numai aşa se va putea expune: în baruri şi cafenele. Căci observ că de când am plecat nimic nu s-a schimbat. Ba e chiar mai rău. Am călătorit timp de 20 de ani prin lume şi am acumulat experienţa necesară care să-mi permită să implemnetez şi aici, locul unde m-am născut, diverse proiecte. Ori pentru ca aceasta să se intâmple, e nevoie să se înţeleagă că fără sprijinul şi implicarea voastră nu se poate. Cu alte cuvinte nu ascund că caut susţinere financiara ori donaţii din partea celor în măsură să ajute pentru că dacă nu va fi foarte greu să se facă ceva pe termen mediu şi lung în domeniul artelor vizuale. Altfel nu o să se schimbe nimic în Sibiu nici în următorii 20. Clujul de ce poate. Timişoara la fel. Mai nou şi Târgu’ Mureşul. Până şi Sfântu Gheorghe are unul. Nu mai zic de Bucureşti.

Ei bine vreau să arătăm că şi la noi se poate. Şi o să tot insist cu conferinţe şi expoziţii până când voi fi auzit de cine trebuie. Va aştept aşadar sâmbătă 16 aprilie la ora 6 să îl auziţi pe Didrik Magnus-Andresen iar duminică 17 aprilie, tot la 6 să vedeţi expoziţia. Şi să schimbaţi ceva în oraşul asta odată, că aşa nu se mai poate”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus