Luni,
28.11.2022
Cer Senin
Acum
-2°C

Ioan Gyuri Pascu: ”De la serviciu te dă afară cineva. Din viață, doar Dumnezeu poate”

Ioan Gyuri Pascu: ”De la serviciu te dă afară cineva. Din viață, doar Dumnezeu poate”

Sinceritatea e cel mai important lucru, spune Ioan Gyuri Pascu. Fără sinceritate suntem pierduți cu totul, iar cel mai important e să fii sincer cu tine însuți. Un început de discuție cu Gyuri Pascu.

 „Dacă ești sincer cu tine nu mai poți să-i minți nici pe alții, și atunci, fiecare gând al tău, fiecare cuvânt o să fie un tălmăcitor cât mai bun de adevăr. Când spui adevărul, lumea simte lucrul acesta și se creează un loc electromagnetic în care îi primești pe oameni și au loc în inima ta”, își rezumă actorul originar din Agnita ideile despre sinceritate.

 „Cât de mare e Agnita asta?”

 Întotdeauna trebuie ”să lași loc de bună ziua”, crede artistul. „Mi s-a întâmplat să ajung în situații limită, dar am avut mereu oameni lângă mine. Când am avut turneu în America, cu Divertis, m-am întâlnit tot timpul cu câte cineva care spunea că e din Agnita și atunci mă întrebau colegii, dar cât e de mare Agnita asta? Le-am spus că nu e mare, dar noi am știut să ne împrăștiem peste tot, astfel încât să fie mereu cineva să mă ajute”, povestește actorul râzând.

Lăsând gluma la o parte, artistul spune că adevărul și iubirea contează cel mai mult pentru el, le-a învățat cam greu, dar le-a învățat bine. „Iubirea înseamnă viața însăși. Viața, adevărul și lumina înseamnă iubire, e sămânța din care s-a născut tot ce vedem și ce nu vedem. Să cunoaștem iubirea e țelul tuturor, cum spunea și un personaj din spectacolul cu care am deschis festivalul, fiecare dintre noi am venit pe lume să învățăm iubirea”. Iubește la teatru tocmai adevărul acela pe care fiecare personaj i-l oferă și îi place atunci când lucrează cu oameni care văd arta și teatrul ca un adevăr. „Pentru mine contează mult în teatru, textul și actorul, iar regizorul e cel care scoate untul cel mai fin din actor. În artă, la fel ca în multe alte domenii e vorba de foarte mult orgoliu, dar asta nu ajută la nimic. Dar e destul de greu, pentru că nimeni nu lasă de la el, știți vorba aceea, tot ce-i simplu, e greu de obținut”, crede acesta.

 „Trebuie să spargem tiparele, altfel vom sparge doar pahare”

 În spectacolul 4X4, din deschiderea festivalului 25 de ore de teatru non-stop s-a pus problema poziției actorului și dacă acesta își dă vreodată demisia. „Eu încerc să le spun oamenilor care sunt în situații mai disperate că de la serviciu te dă afară cineva, dar din viață doar Dumnezeu poate. Foarte mulți actori fac greșeala să se lase influențați de ceea ce spun criticii sau să facă ceea ce o autoritate le spune că e mai ok așa. Nu lăsăm adevărul să iasă din noi. Avem niște tipare de care ținem prea mult cont, dar dacă reușim să le spargem e mai fain, altfel spargi doar pahare”.

Ca actor trebuie să fii maleabil, iar improvizația să nu-ți lipsească. Iar lui nu îi lipsește și asta s-a văzut cel mai bine la spectacolul din deschiderea festivalului atunci când, mai bine de zece minute s-a luat curentul, dar replicile lor au curs fără oprire. „Eu cu Divertisul am avut zeci de ani în care aveam un moment în spectacol în care trebuia să improvizăm. După o vreme lucrurile se așezau, iar replicile și glumele veneau natural. După ‘90 am văzut multe spectacole de improvizație. Viața e o improvizație, ai un cifraj, te miști într-o temă dată și apoi improvizezi. Așa s-a întâmplat și la spectacol. Am văzut că și colega mea Oana s-a comportat extraordinar și ne-au ieșit niște glume chiar bune. Eu sunt obișnuit cu improvizația, dar câteodată ea a făcut glume mai bune decât mine”, spune Gyuri Pascu.

Chiar dacă a renunțat de câțiva ani la Divertis, acesta spune că umorul nu l-a lăsat deoparte. „Nu am renunțat la umor, mie mi-a fost foarte greu să arăt că pot face alte lucruri, pentru că aveam eticheta de umorist, dar am avut șansa ca domnul Pintilie să mă ia în primul meu film în care am avut un rol dramatic. Cum să renunți la umor? E ca și cum renunți la o parte din tine, umorul face parte din noi. Umorul e un tot găzduit de bunul simț și dreapta măsură, dar din bășcălie iese stand-up din acela vulgar. Eu am zis întotdeauna că daca se ivește ceva provocator pentru mine nu o să spun «nu» unui proiect nou, dar în acest moment nu prea m-aș mai întoarce în televiziune pentru că nu văd nimic fain deocamdată. E foarte multă murdărie acolo, multă invidie și falsitate”.

 Teatru sau film?

 Deși spune că îi plac ambele, ar renunța fără să stea prea mult pe gânduri la teatru, în favoarea filmului. „Eu de mic am vrut să joc în filme, să joc în engleză, spaniolă, să fiu în filme străine. Dar la cum se dau castingurile la noi, nu mă atrage. Am jucat în puține filme, dar obișnuiesc să spun că am jucat roluri mici în filme mari, toate au fost la concursuri și au făcut o impresie bună”. Deși regretă că nu a avut mai multe șanse să joace în filme, acesta spune că se concentrează pe ceea ce se întâmplă în prezent. „Nu-mi place să trăiesc în trecut, e foarte importantă ziua de azi, singurul adevăr e azi. Dacă nu te desprinzi de trecut nu poți face lucruri creative. Eu nu-mi fac planuri de viitor, lucrez la proiectul din prezent și când se termină îl fac următorul. E foarte pierzător să trăiești în trecut, nu e nicio miză, nu e creativ să trăiești în trecut, e doar repetitiv și, de ce ai vrea să repeți lucrurile?”, este de părere artistul sibian.

 Foto credit: Cristian Bisca

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

ioana

Acum 6 ani

Intr-adevar, "artist"! Nu doar "actor", pentru ca e un extraordinar cantautor (din pacate nedifuzat...dar exista youtube, asa ca zic si eu, ca el: "so far, so good!"), poet remarcabil si scriitor de indragite carti in domeniul cresterii spirituale! Nici in domeniul actoriei nu-i deloc univalent! In rolul taranului bulgar dintr-o "Vara de neuitat", de exemplu, a fost magistral si-a dovedit din plin c-ar fi pacat sa-l cunoastem doar ca excelent actor de comedie. ;-))) ...o fi el mai mic de statura, dar, zau ca e un artist si un om tare mare!
Raspunde

Mandes Daniela

Acum 6 ani

o valoare , azi mai saraci ca ieri
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus