Vineri,
27.01.2023
Ceata
Acum
-1°C

Un ”pic” de haos în Guvern: au ”aprobat” bani pentru un proiect pe care îl reziliază la Copșa Mică

Un ”pic” de haos în Guvern: au ”aprobat” bani pentru un proiect pe care îl reziliază la Copșa Mică

O hotărâre de Guvern adoptată miercuri de Guvernul României pentru ”reaprobarea” unei investiții de zeci de milioane de euro în Copșa Mică (rețea de apă și canal) a fost urmată de un comunicat în care este anunțată finalizarea acestui proiect din fonduri guvernamentale în următoarele 18 luni. Doar că, de la începutul acestui an, autoritățile din Copșa Mică și cele guvernamentale au demarat procedurile de reziliere a contractului de finanțare pentru proiectul în discuție. Autoritățile din Copșa Mică au inițiat rezilierea acestui contract deoarece au găsit o sursă de finanțare mai serioasă: fondurile europene.

Haosul se trage de la Ministerul Mediului

Proiectul de realizare a rețelei de apă și canal la Copșa Mică și alte cinci comune limitrofe a fost inițiat în 2006, iar primele lucrări au început în 2008. Era vorba de un proiect-pilot pentru zonele ”fierbinți” din țară (alături de Copșa Mică a fost demarată o investiție similară și la Zlatna, județul Alba, localitate afectată de asemenea de poluare istorică), a cărui valoare inițială a fost estimată la peste 68 de milioane de lei. Acești bani urmau să vină de la Ministerul Mediului, Pădurilor și Apelor, în baza unui contract de finanțare semnat cu administrația din Copșa Mică.

”Toate problemele au început odată cu venirea Guvernului Boc, când proiectul nostru a fost pus undeva într-un colț de sertar și uitat acolo. În doi ani s-au acumulat datorii de peste două milioane de euro la constructori și de atunci a început greul. Între timp, în ianuarie anul acesta am primit de la Ministerul Mediului o adresă prin care am fost anunțați că alocările financiare pentru proiectul nostru vor fi zero în 2016. Având finanțare zero, o firmă de construcții în faliment și cealaltă în reorganizare, toți constructorii dându-ne în judecată pentru întârzierea plăților am spus «mulțumesc, nu ne mai trebuie, mutăm toată finanțarea proiectului pe fonduri europene»”, rezumă Tudor Daniel Mihalache (foto dreapta), primarul din Copșa Mică. ”Mulțumesc, nu ne mai trebuie” a fost urmat de demararea procedurilor de reziliere a contractului de finanțare. ”Am decis să trecem pe finanțare europeană, prin intermediul Asociației Apa Târnavei Mari, pentru că banii europeni sunt mai siguri. Cei de la Apa Târnavei Mari au venit cu această idee, ei au și realizat un master-plan în care este prins și proiectul nostru pentru exercițiul bugetar european 2014 – 2020”, mai arată Tudor Daniel Mihalache.

”Ajutorul pe care consideră că ni-l dau acum vine prea târziu. Și încă ceva: ei au adoptat niște indicatori, nu au alocat banii respectivi. Și mă îndoiesc că în următoarele 18 luni vor aloca banii pe care nu au putut să îi aloce în opt ani”, Tudor Daniel Mihalache, primarul orașului Copșa Mică
Ce a aprobat Guvernul trebuia rezolvat de un an

”Se reaprobă obiectivele de investiții «Reabilitare și extinderea rețelei de canalizare în orașul Zlatna» şi «Sistem zonal de alimentare cu apă şi canalizare ape uzate menajere în oraşul Copşa Mică şi localităţile limitrofe – Axente Sever, Agârbiciu, Valea Viilor, Motiş, Târnava» precum şi caracteristicile principale şi indicatorii tehnico-economici aferenţi acestora”, se arată la articolul 1 al hotărârii adoptată de Guvernul României pe 4 mai. Potrivit primarului din Copșa Mică, această hotărâre a fost așteptată acum un an, când studiul de fezabilitate pentru proiectul de construire a rețelei de apă și canalizare a fost modificat. ”Anul trecut, când încă sperăm să terminăm acest proiect pe bani guvernamentali, am mers la o comisie interministerială în care am cerut aprobarea noului SF, adaptat cerințelor. Le-a trebuit un an ca acest SF să ajungă spre aprobare”, mai arată primarul din Copșa Mică.

Comunicatul Guvernului sună, însă, mai pompos și lasă nedezbătut faptul că actualizarea indicatorilor tehnico-economici a fost necesară de acum un an. ”În urma analizei situației privind stadiul implementării acestora (proiectelor de la Copșa Mică și Zlatna - n.r.), au fost constatate mai multe aspecte ce justifică necesitatea revizuirii studiilor de fezabilitate întocmite în anul 2006. Astfel, se impun modificări ale soluțiilor tehnice ca urmare a modernizărilor anumitor străzi (asfaltări, pavări, dublări de conducte, modificări trasee etc.), a modificărilor rezultate datorită situațiilor neprevăzute și a extinderii rețelei în zone dezvoltate ulterior anului 2006, dar și a apariției pe piață a unor tehnologii noi și mai accesibile. Acesta este motivul pentru care Guvernul a adoptat astăzi actualizarea indicatorilor tehnico-economici ai acestor obiective de investiții, etapă care va conduce la finalizarea lucrărilor acestor proiecte”, se arată în comunicatul emis de Executiv.

Și rezilierea este dificilă cu Ministerul Mediului

Odată cu demararea procedurilor de finanțare a proiectului de la Copșa Mică din fonduri europene, direct interesați de acest proiect au devenit și reprezentanții Asociației Apa Târnavei Mari (asociație care include mai multe localități din nordul județului și care a finalizat, deja, un proiect important din fonduri europene pentru modernizarea și extinderea rețelelor de apă din Mediaș și localități apropiate). Operatorul de servicii de apă și canalizare al asociației se numește SC Apa Târnavei Mari SA, iar după comunicatul dat de Guvern societatea fost contactată de experții din cadrul JASPERS (care asigură asistența tehnică din partea Comisiei Europene în România pentru marile proiecte finanțate din fonduri europene). Nedumerirea celor de la JASPERS era justificată: proiectul de la Copșa Mică se va finanța din fonduri europene sau guvernamentale?

Situația o explică Virgil Bucșe, directorul general al Apa Târnavei Mari SA. ”Se știa că există intenția administrației din Copșa Mică pentru rezilierea convenției de finanțare cu Ministerul Mediului. Se încurcă un pic lucrurile, deoarece până nu va fi reziliat acel contract de finanțare, noi nu putem să îl aducem în aplicația noastră, căci așa s-ar ajunge la dublă finanțare. Doar că atunci când au vrut să rezilieze acea convenție, acel contract de finanțare pe care îl are Ministerul Mediului cu Primăria Copșa Mică, s-a descoperit că nu are clauză de reziliere. Prin urmare, au făcut un act adițional prin care a fost introdusă această clauză de reziliere. Acest act adițional a fost semnat. Dar până la rezilierea contractului trebuie întocmit și un studiu de determinare a cantităților de lucrări executate fizic și financiar. E mai complicată situația. E o decizie foarte întârziată (hotărârea de guvern – n.r.), care și creează niște probleme”, spune Virgil Bucșe. Masterplanul elaborat de Apa Târnavei Mari prevede investiții de zece milioane de euro pentru rețeaua de apă și canal din Copșa Mică și câte două milioane de euro pentru celelalte cinci comune incluse în proiect, mai arată primarul Tudor Daniel Mihalche.

Turnul Sfatului a cerut un punct de vedere și reprezentanților Ministerului Mediului. Până la redactarea acestui material, Ministerul nu a răspuns.

”97% din rețele sunt terminate. În mare, mai trebuie echipate punctele de repompare a canalizării, echipată stația de epurare. S-a renunțat la stația de tratare a apei potabile, iar aceasta va fi adusă de la Mediaș printr-o nouă aducțiune”, Tudor Daniel Mihalache, primarul orașului Copșa Mică
Foto: copsa-mica.ro

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Micu

Acum 6 ani

Of of...
Raspunde

Deceptionatul

Acum 6 ani

Asa e cand suntem condusi de indivizi fara interes; SINGURUL INTERES E BUZUNARUL LOR.
Raspunde

Mihai

Acum 6 ani

Birocratia statului este cancerul care distruge aceasta tara. Pentru a putea merge inainte trebuie simplificata legislatia referitoare la investitiile statului si a fondurilor europene.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus