Radu Vințan este elev în clasa a XI-a la Colegiul National “Samuel Von Brukenthal” și de la 11 ani a început să studieze serios matematica. Recent, s-a întors de la Olimpiada Națională de Matematică, desfășurată la Târgu Mureș, cu premiul III și cu medalie de aur.
Reporter: Când ți-ai descoperit pasiunea pentru matematică?
Radu Vințan: Deși m-am ocupat cu matematica încă din clasele mici (V-VI), pasiunea adevărată a început ceva mai târziu. Eu cred că plăcerea pentru un domeniu ca acesta necesită o oarecare maturizare, care să permită o înțelegere profundă. În cazul meu, această maturizare a sosit prin clasele a IX-a, a X-a. Atunci am început să înțeleg mai bine frumusețea matematicii și rostul ei. Atunci am realizat că matematica străbate mult dincolo de competițiile școlare și că există matematică dincolo de ceea ce cunoscusem până atunci. Apoi, am început să lucrez cu foarte multă plăcere, mai mult din dorința de a cunoaște și de a înțelege cu adevărat decât din dorința de a triumfa în diverse competiții.
Rep.: La ce concursuri, olimpiade ai participat până acum și ce premii ai obținut?
R. V.: Din clasa a V-a și până acum am participat la multe concursuri. La matematică am cele mai notabile rezultate. Am participat la Olimpiada Națională în fiecare an, începând cu clasa a VII-a. În clasa a VII-a am obținut medalia de argint, în clasa a X-a am obținut medalia de bronz și anul acesta, în clasa a XI-a, am obținut Premiul III acordat de Ministerul Educației și medalia de aur acordate de Societatea de Științe Matematice. Am mai avut rezultate bune în liceu (Premiile II și III) la concursul interjudețean de matematică "Gheorghe Lazăr" și un Premiu II obținut anul acesta școlar la concursul interjudețean de matematică "Alexandru Papiu Ilarian". La informatică am reușit sa obțin Premiul I la Olimpiada Județeană de anul trecut (clasa a X-a) și la fizică am fost primul pe județ în clasa a VI-a. În afară de acestea, mai am rezultate bune la diverse competiții interjudețene de matematică.
Rep.: Cât de mult contează sprijinul unui profesor îndrumător?
R. V.: Contează mult, mai ales în clasele mici, când începi sa "prinzi gustul", dar și în clasele mari, când apar tot felul de întrebări și nelămuriri care necesită răspuns. În cazul meu, am avut mare noroc. Profesorul meu de matematică, domnul Martin Bottesch, este extrem de devotat profesiei și pasionat. M-a ajutat enorm. Toată vara trecută ne-am întâlnit de două ori pe săptămână la școală pentru ca dumnealui să-mi predea și să-mi explice în avans materia clasei a XI-a. Acest ajutor a cântărit mult în performanțele mele de acum. Mi-a insuflat un spirit riguros, foarte important în matematică. Pe lângă aceasta, m-a ajutat cu materiale și discuții lămuritoare de-a lungul întregului an școlar. Practic, în fiecare zi m-a stimulat cu ceva pe plan matematic. Doresc să-i mulțumesc pe această cale pentru tot sprijinul acordat.
Rep.: Există în familie cineva pasionat de acest domeniu și care te-a îndrumat spre matematică?
R. V.: Da. Tatăl meu a fost pasionat de matematică în liceu și în facultate, dar nu lucrează în domeniu. El m-a ajutat foarte mult în clasele mici și pot spune că el m-a îndrumat spre matematică. Realizez acum și doresc să precizez că este foarte greu ca un copil să descopere singur pasiunea pentru matematică. Există foarte multe activități mult mai accesibile și care oferă satisfacție instant, cum ar fi jocurile pe calculator. De aceea, eu cred că pentru a "prinde gustul" un copil are nevoie de un mentor, de un model. Dar, fără acest declanșator este foarte greu de crezut că un copil sau un elev va alege vreodată acest domeniu sau va descoperi singur frumusețea matematicii.
Rep.: Povestește-mi puțin despre olimpiada de la Târgu Mureș. Te așteptai să iei locul trei?
R. V.: Subiectele mi s-au părut "atacabile" și am ieșit din sală destul de mulțumit de ceea ce am reușit. Aveam doar temerea că dacă eu am făcut bine, este foarte probabil că vor fi și alții care au făcut cel puțin la fel de bine. De aceea, când am văzut rezultatele, am fost foarte plăcut surprins. Cei ce participă la asemenea concursuri știu cât de greu se obține un asemenea rezultat. La clasa mea au participat 64 de elevi de foarte bună calitate și nu credeam să obțin un loc așa bun. Am beneficiat de pregătirea necesară, dar și de inspirația de moment.
Rep.: Care este următoarea ta țintă în materie de concursuri și olimpiade?
R. V.: Nimic nou. Pentru mine urmează clasa a XII-a, în care voi face exact ceea ce am făcut și până acum. Rămân concentrat pe matematică și voi participa ca și până acum la competiții. Eu cred că nicio activitate extra-școlară nu este mai valoroasă decât olimpiadele de matematică, informatică, fizică, chimie. Precizez asta pentru că uneori constat o inflație de olimpiade și concursuri.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Jocurile Olimpice , interviu , ministerul Educatiei , Târgu Mureș , Muzeului Național Brukenthal , Colegiul Național Pedagogic , Olimpiada Naţională , Gazeta Matematică , Gheorghe Lazăr , Martin Bottesch , Olimpiada Județeană , Științe Matematice , Pentru Sibiu , Alexandru Papiu Ilarian , radu vintan , Samuel Von Brukenthal
Vizualizari: 7585
Ultimele comentarii
Acum 55 minute
Pastorel Corduneanu
Acum 1 oră
Till Eulenspiegel
Acum 1 oră
Claudiu
Acum 1 oră
Claudiu
Acum 2 ore
Mishu