Dezinfectanții folosiți de medici în spitale, în special în secțiile de chirurgie și în sălile de operații, sunt de o importanță vitală. Vitală - pentru că lipsa lor poate cauza chiar moartea pacientului. Într-o intervenție chirurgicală, nu numai medicul pătrunde până la organele celui bolnav, ci și virușii, microbii, bacteriile. Nu mai există bariera protectoare a pielii, iar imunitatea, explică specialiștii, are multe breșe, în aceste condiții.
Tocmai din aceste motive, în spitalele din țările occidentale, igiena și dezinfecția sunt reglementate prin proceduri stricte. În România, infirmierii încă mai plimbă mopuri și găleți dintr-o sală în alta. Plătiți cu 1.000 de lei pe lună, infirmierii sunt departe de a fi pregătiți și școlarizați în conformitate cu toate normele sanitare vest-europene.
Într-un context și așa favorabil infecțiilor intra-spitalicești, una dintre firmele care furnizează dezinfectanți în spitalele din România, Hexipharma, a falsificat grosolan substanțele livrate spitalelor. Inclusiv spitalelor din județul Sibiu. Sibienii care s-au operat în ultimii ani la Județean și chiar copiii de la Pediatrie au stat în saloane și pe mese de operație dezinfectate cu soluții mult diluate.
Clostridium Difficile, pacient după pacient
Medicii de la Chirurgia Spitalului Clinic Județean recunosc că au avut infecții nosocomiale pe care nu și le-au putut explica.
“Am avut pacienți operați care au contractat Clostridium Difficile. I-am tratat, au scăpat de infecție, au plecat acasă, noi am dezinfectat sala, salonul, tot, iar următorul pacient avea exact același tip de infecție, la scurt timp după internare. Nu reușeam să înțelegem de ce. Am pus-o pe seama unei eventuale neglijențe din partea noastră, am luat măsuri sanitare și mai stricte, dar se întâmpla același lucru. Am acuzat antibioticele, am și modificat antibioticele pe care le dăm pacienților, tot de vreun an de zile și am ameliorat cumva situația. Dar să punem în discuție și costurile suplimentare pentru spital pe care le-a implicat acest lucru. Pacienții au avut nevoie de mai multe zile de tratament, iar antibioticele folosite au fost schimbate, pentru că infecția părea rezistentă la medicamente”, spune dr. Dan Sabău, șeful secției Chirurgie II.Diluarea dezinfectanților a venit cu costuri implicite, suplimentare, pentru spital.
“Un efort financiar a fost obligatoriu din partea spitalului, ca să corecteze, pentru că toate aceste infecții descoperite de noi au fost și tratate și rezolvate, fără urmări dramatice pentru bolnavi, dar în orice caz, cu un cost suplimentar al spitalului. Financiar, total neconvenabil și cu o suferință prelungită a bolnavului, care a trebuit să suporte și tratamentul unei boli neașteptate. Lucruri neașteptate atât pentru noi, cât și pentru el”, mai spune dr. Dan Sabău.Dezinfectanți retrași în depozit
Reprezentanții celor două spitale mari din Sibiu, Județean și Pediatrie, susțin că au retras deja dezinfectanții de la Hexipharma.
“Conducerea spitalului nostru a decis, în ședința Consiliului Medical, retragerea în depozit a produselor Hexiosept și Suprahex, iar instituția noastră așteaptă, totodată, și o dispoziție scrisă de la organele abilitate în acest sens. În cadrul spitalului nostru există și alte substanțe dezinfectante care, de regulă, sunt folosite pentru zonele de risc și care vor fi folosite, acum, pentru dezinfectarea tuturor suprafețelor. Spitalul are asigurat necesarul de dezinfectanți, sunt achiziționate în baza acordurilor-cadru, încheiate în urma procedurii de licitație deschisă online și nu se pune problema ca activitatea să fie afectată în vreun fel”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean, Decebal Todăriță.Peste 300 de litri de dezinfectant au fost retrași din spital – trebuie ținut cont de faptul că o mare parte din substanță este sub formă de concentrat și, potrivit indicațiilor de pe etichetă, trebuia diluată înainte de dezinfectare.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Spitalului Clinic Județean , În România , Dan Sabău , Decebal Todăriță , infecții respiratorii , medicinale , efecte , hexipharma , Pentru Sibiu , Chirurgia Spitalului Clinic Ju , Clostridium Difficile , Bulevardul Spitalelor , Consiliului Medical
Vizualizari: 6403
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Craciunescu Felicia
Acum 2 ore
PNL și KWI fac cu boltă pe Constituția României !!
Acum 2 ore
Gabytza Gabor
Acum 2 ore
Noi noi
Acum 2 ore
Mihnea