Miercuri,
18.09.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Efectul HexiPharma la Sibiu. “Nu înțelegeam de ce un pacient are aceleași infecții ca cel dinainte”

Efectul HexiPharma la Sibiu. “Nu înțelegeam de ce un pacient are aceleași infecții ca cel dinainte”

Dezinfectanții folosiți de medici în spitale, în special în secțiile de chirurgie și în sălile de operații, sunt de o importanță vitală. Vitală - pentru că lipsa lor poate cauza chiar moartea pacientului. Într-o intervenție chirurgicală, nu numai medicul pătrunde până la organele celui bolnav, ci și virușii, microbii, bacteriile. Nu mai există bariera protectoare a pielii, iar imunitatea, explică specialiștii, are multe breșe, în aceste condiții.

Tocmai din aceste motive, în spitalele din țările occidentale, igiena și dezinfecția sunt reglementate prin proceduri stricte. În România, infirmierii încă mai plimbă mopuri și găleți dintr-o sală în alta. Plătiți cu 1.000 de lei pe lună, infirmierii sunt departe de a fi pregătiți și școlarizați în conformitate cu toate normele sanitare vest-europene.

Într-un context și așa favorabil infecțiilor intra-spitalicești, una dintre firmele care furnizează dezinfectanți în spitalele din România, Hexipharma, a falsificat grosolan substanțele livrate spitalelor. Inclusiv spitalelor din județul Sibiu. Sibienii care s-au operat în ultimii ani la Județean și chiar copiii de la Pediatrie au stat în saloane și pe mese de operație dezinfectate cu soluții mult diluate.

Clostridium Difficile, pacient după pacient

Medicii de la Chirurgia Spitalului Clinic Județean recunosc că au avut infecții nosocomiale pe care nu și le-au putut explica.

“Am avut pacienți operați care au contractat Clostridium Difficile. I-am tratat, au scăpat de infecție, au plecat acasă, noi am dezinfectat sala, salonul, tot, iar următorul pacient avea exact același tip de infecție, la scurt timp după internare. Nu reușeam să înțelegem de ce. Am pus-o pe seama unei eventuale neglijențe din partea noastră, am luat măsuri sanitare și mai stricte, dar se întâmpla același lucru. Am acuzat antibioticele, am și modificat antibioticele pe care le dăm pacienților, tot de vreun an de zile și am ameliorat cumva situația. Dar să punem în discuție și costurile suplimentare pentru spital pe care le-a implicat acest lucru. Pacienții au avut nevoie de mai multe zile de tratament, iar antibioticele folosite au fost schimbate, pentru că infecția părea rezistentă la medicamente”, spune dr. Dan Sabău, șeful secției Chirurgie II.
Diluarea dezinfectanților a venit cu costuri implicite, suplimentare, pentru spital.
“Un efort financiar a fost obligatoriu din partea spitalului, ca să corecteze, pentru că toate aceste infecții descoperite de noi au fost și tratate și rezolvate, fără urmări dramatice pentru bolnavi, dar în orice caz, cu un cost suplimentar al spitalului. Financiar, total neconvenabil și cu o suferință prelungită a bolnavului, care a trebuit să suporte și tratamentul unei boli neașteptate. Lucruri neașteptate atât pentru noi, cât și pentru el”, mai spune dr. Dan Sabău.
Dezinfectanți retrași în depozit 

Reprezentanții celor două spitale mari din Sibiu, Județean și Pediatrie, susțin că au retras deja dezinfectanții de la Hexipharma.

“Conducerea spitalului nostru a decis, în ședința Consiliului Medical, retragerea în depozit a produselor Hexiosept și Suprahex, iar instituția noastră așteaptă, totodată, și o dispoziție scrisă de la organele abilitate în acest sens. În cadrul spitalului nostru există și alte substanțe dezinfectante care, de regulă, sunt folosite pentru zonele de risc și care vor fi folosite, acum, pentru dezinfectarea tuturor suprafețelor. Spitalul are asigurat necesarul de dezinfectanți, sunt achiziționate în baza acordurilor-cadru, încheiate în urma procedurii de licitație deschisă online și nu se pune problema ca activitatea să fie afectată în vreun fel”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean, Decebal Todăriță.
Peste 300 de litri de dezinfectant au fost retrași din spital – trebuie ținut cont de faptul că o mare parte din substanță este sub formă de concentrat și, potrivit indicațiilor de pe etichetă, trebuia diluată înainte de dezinfectare.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

13 comentarii

martor ocular

Acum 8 ani

Povesti si scuze. Anul trecut tatal meu s-a internat la Medicala II pentru analize banale si s-a infectat cu clostridium, fapt care i-a adus moartea (om internat pt analize?!). Intr-o singura saptamana au murit sub ochii mei in salon 3 persoane. SCJUS coclea de acest virus dar prioritatea d-lui Porr era de a musamaliza fenomenul. De exp la Cardiologie fenomenul era tinut cat de cat sub control. Cum naiba sa nu fie epidemie in spital, cand nici macar apa calda sau sapun nu erau la baie si ei mai vorbesc de solutii scumpe folosite... Nepasare, incompetenta, mizerie,tergiversare... Aveti pe constinta multi morti d-lor doctori...AU MURIT OAMENI si voi imbracati frumos totul in scuze penibile. Va multumesc pentru ca mi-ati distrus familia.
Raspunde

cela

Acum 8 ani

Poate la Medicala l. Acolo e dr Poor. Scuze
Raspunde

Banu Klara

Acum 8 ani

Sa o spuneti lu mutu ca nu stiati ca dezinfectantii sunt diluati.
Raspunde

Odin

Acum 8 ani

Pentru toate aceste probleme plus acelea cu care pacienții au plecat acasă și nu mai scăpa toată viața noi dorim eutanasierea celor vinovați în scandalul Hexipharma!
Raspunde

Ovidiu

Acum 8 ani

Trebui deschis de urgenta un proces colectiv impotriva celor de la Hexipharma astfel ca toti cei care au avut de suferit sa poata solicita daune morale pentru suferinta indurata de pe urma acestei actiuni criminale. Prejudiciile in timp cauzate de cei de la Hexipharma statului roman se ridica la sume cu multe zerouri. Trebuie de urgenta ca Avocatul Poporului sau alte autoritati ale statului roman sa se implice si coordoneze aceasta actiune !
Raspunde

yina

Acum 8 ani

e prapad in spitalul judetean coruptia a atins cel mai mare nivel asteptam trimiterea dupa gratii a actualei conduceri
Raspunde

Popa

Acum 8 ani

Operatie simpla de pietre la rinichi urmata de 3 saptamani de coma . Cauza : o bacterie .
Raspunde

Andreea Barac

Acum 8 ani

Ar fi interesant de vazut cati din oamenii care au murit in spital sau la scurt timp dupa ce au fost externati au contactat "Clostridium" , pentru ca......pe actele de externare din spital nu scrie nimic !!!!! sunt multi oameni care au murit , dar pe certificatele de deces sunt trecute alte cauze........trist si inacceptabil ca se musamalizeaza asa ceva !!! Tatal meu s-a stins in ziua in care s-a externat , a facut noaptea infart ....dupa ce o luna s-a luptat cu Clostridium in spital......dar cauza a fost inima....nu infectia care l-a stors de orice putere......Mi-e greata !!!
Raspunde

calin

Acum 8 ani

dr. Dan Sabău, șeful secției Chirurgie II, pe cine credeti ca prostiti? Chiar atata ipocrizie?! Puteati pleca capul, cere scuze pentru incompetenta/reavointa/frica ... Tuturor ne este frica sa nu intram in spital cu "una", si sa ne intoarcem cu "doua"!
Raspunde

Tot un sibian

Acum 8 ani

Nici in al 12 ceas nu putem vedea sub orizontul trasat de media (TV , scrisă, online) sau ne este frica sa recunoaștem adevarul. Sunt doi vinovați cu culpa comuna si egala : furnizorul de soluții si managementul instituțiilor medicale. Dacă nu sint sancționați ambii vinovați toate aceste decese, si sunt multe, au fost in van !! Sper ca doctorii care au ascuns acest genocid sa poată dormii liniștiti in penitenciar .
Raspunde

cela

Acum 8 ani

Am fost internată. Tot numai pt analize. Dar mi am luat masuri personale. Am avut noroc. Recunosc , acum , ca nu stăteam noaptea în spital. Și Mi Am adus lenjeria De Pat De acasa .
Raspunde

dana

Acum 8 ani

Minciuni, minciuni si iar minciuni.Toti doctorii si asistentele stiau de infectii dar pe cei din familiile lor aveau grija sa-i trateze diferit si in ambulator.Toti stiau ca la ortopedie se moare pe capete dupa operatii din cauza infectiilor si aici discutam in primul rand de cei mai in varsta care nu aveau rezistenta imunitara.Toate sistemele din Romania sunt putrede si aici discutam de sanatate , invatamant, administratie,biserica, etc. Coruptie peste tot, nepotism,' partidism', fiindca daca intri intrun partid se deschid usile mult mai usor chiar si la nivele foarte mici.Asa ca mai bine ar inchide gura toti fiindca sunt vinovati!
Raspunde

Sorin Botoroaga

Acum 8 ani

O solutie este http://www.kangenromania.eu/apa-puternic-acida-25-ph.html
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus