Duminică,
29.01.2023
Ceata
Acum
-1°C

”Record” al polițiștilor sibieni: au dat amendă pentru deszăpezire în mai. Unui sibian fără trotuar

”Record” al polițiștilor sibieni: au dat amendă pentru deszăpezire în mai. Unui sibian fără trotuar

În cursul zilei de ieri, 26 mai 2016, un sibian care locuiește pe strada Lungă a primit prin intermediul Poștei un proces-verbal prin care Poliția locală Sibiu constată că cetățeanul nu și-a curățat zăpada de pe trotuar. Prin urmare, sibianul respectiv a fost sancționat contravențional cu suma de 100 de lei, redusă la 50 de lei dacă va fi plătită în termen de 48 de ore.

Mai mult, sibianul amendat în buza verii pentru deszăpezire, nici măcar nu are trotuar în fața casei. ”Noi nu avem front stradal. Avem cale de acces, iar casa noastră este în spate, după alte două case cu front stradal, case cu alți proprietar. Oricum, trotuarul din fața căii de acces este curățat de mine continuu”, precizează tânărul sibian amendat de Poliția Locală Sibiu. Deocamdată, nu știe dacă va plăti amenda sau o va contesta.

”Există foto”

Procesul verbal întocmit de agentul constatator Aurel Moldovan poartă data de 10 mai 2016. După cum se arată în document, fapta contravențională a fost constatată acum patru luni, mai precis pe 26 ianuarie 2016, la ora 09:35. Atunci, polițistul local a constatat că ”nu a curățat zăpada depusă pe trotuarul din fața imobilului pe care îl deține pe strada Lungă. Există foto”, mai scrie reprezentantul Poliției locale Sibiu. Cel amendat ”nu se află de față la întocmirea procesului-verbal” și nu există martori deoarece ”persoanele de față refuză calitatea de martor”.

amenda zapada

Amenda e în termen

Sancțiunea aplicată de polițistul local are la bază hotărârea Consiliului Local Sibiu nr. 210 din 2001 (republicată în urma mai multor modificări). În cuprinsul respectivului act nu se face nicio referire clară la perioada de timp în care poate fi întocmit un proces-verbal după constatarea contravenției. Singurele termene amintite fac referire mai degrabă la perioada în care procesul verbal trebuie comunicat după întocmire și nu după data constatării. ”Procesul-verbal se va înmâna sau, după caz, se va comunica, în copie, contravenientului. Comunicarea se face de către agentul constatator în termen de cel mult o lună de la data aplicării acesteia (sic!)”, se arată la articolul 28 al hotărârii respective. La articolul 29 al aceleiași hotărâri se face referire tot la termenul de o lună. ”În cazul în care contravenientul nu este prezent sau, deși prezent, refuză să semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia, precum și a înștiințării de plată se face de către agentul constatator în termen de cel mult o lună de la data încheierii”. Cu toate acestea, potrivit legislației naționale (OG nr.2/2001), amenzile pot fi aplicate în cel mult șase luni ”de la data săvârșirii fapte”, prin aplicare înțelegându-se încheierea procesului-verbal de către agentul constatator.

Amenzi pentru deszăpezire, mai rar

Turnul Sfatului a solicitat un punct de vedere Primăriei Sibiu, referitor la numărul de amenzi pentru deszăpezire aplicate în cursul lunii mai 2016 pentru sibienii care nu și-au curățat trotuarul. Până la ora redactării acestui material, răspunsul nu a venit.

Actualizare 15:50. Reprezentanții Primăriei Sibiu au transmis un răspuns scurt. ”Procesul verbal a fost întocmit și comunicat în termenul prevăzut de lege”.
Potrivit unei sinteze publicată pentru activitatea realizată în cursul lunii aprilie, Poliția locală Sibiu a aplicat luna trecută 1.119 amenzi. Din acestea, referitoare la gospodărirea domeniului public 14 au mers către sibieni care nu își întrețin corespunzător proprietățile, 14 pentru depozitarea de gunoaie, 11 pentru comerț neautorizat sau diminuarea trotuarelor prin amplasarea de rampe, iar opt pentru lipirea de afișe publicitare în locuri interzise. În fine, sinteza mai amintește de câte cinci amenzi aplicate celor care cresc animale mari, respectiv au ars deșeuri vegetale.

Acum patru luni, în urma ninsorilor din 18 ianuarie, polițiștii locali anunțau că au dat 17 amenzi pentru că trotuarele nu au fost curățate de zăpadă, amenzile fiind aplicate unor societăți comerciale. În aceeași zi de ianuarie, alte 16 persoane fizice din zona centrală au fost ”avertizate verbal” pentru că nu au curățat trotuarul de zăpadă.

Foto: arhiva TS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

P.B.

Acum 6 ani

Recent am gasit astfel de procese verbale semnate doar de agentul constatator, care preciza ca in urma cu patru luni, cand s-a luminat de ziua, zapada nu a fost curatata pe trotuarul din fatza casei Calea Poplacii)... mentionez ca zilnic am curatat zapada si am maturat in dreptul casei, dar exista oameni in varsta sau salariati plecati la serviciu care nu au posibilitatea sa actioneze oportun, imediat ce se depune zapada pe trotuarul care este DOMENIU PUBLIC(!), deci propun Primariei (unde exista si oameni inteligenti) sa ia masuri pt. rezolvarea inteligenta a acestei probleme, eventual contra cost, prin firma care asigura deszapezirea orasului!
Raspunde

adela

Acum 6 ani

Atentie la date cu caracter personal - Legea 677/2001 , art. 5 , 8, 10 - au fost incalcate ca banuesc ca nu aveti acceptul politistului local .
Raspunde

Traian Deleanu

Acum 6 ani

Fiind un act emis în cadrul exercitării unei funcții publice, nu cred că am încălcat normele legale.
Raspunde

je

Acum 6 ani

*Banueste* draga adela ...
Raspunde

brasov

Acum 6 ani

Adela draga, spune-i prietenului tau politistul , ca nu-i frumos ce face!!!! Ce date cu caracter personal???? I-a dat cnp-ul, adresa????? Ce baigui tu acolo??? Altceva: de unde a stiut poli.. seria de buletin a omului????
Raspunde

masca

Acum 6 ani

daca la voi in Drasov nu exista autoritati nu inseamna ca toti au ramas in comuna primitiva
Raspunde

B.Utoru

Acum 6 ani

Ţară de nebuni !
Raspunde

Vicent

Acum 6 ani

Probabil e singurul dintre spargatorii dr seminte care o luat bacu la romana si stie sa scrie.
Raspunde

cetateanul

Acum 6 ani

Vorba aia, omul gospodar isi face vara sanie si iarna car! Sa-i fie invatatura de minte ...preventiv.
Raspunde

Un amărât cu bani

Acum 6 ani

Mda... ne-am trezit și noi cu procese verbale, vreo 10 vecini, tot pentru necurățarea trotuarului (probabil plin de mazga). .. ca de zapada era curățat zilnic de mine (cel din fata casei mele). Acești indivizi cred ca erau în exces de zel și nu își făcuseră tragetul de amenzi.. e uite ca eu am depus citație. .. iar cu individul voi avea o discuție personal când îl prind. Trotuarul era curățat în permanenta de mine, una din mașini sta afară pe locul de parcare care era zilnic maturat și imprastiat cu sare. De când se numesc locali și nu comunitari se pare ca fac exces de zel ... Din păcate nu leagă doua propoziții coerent 90% din ei. Aștept contraziceri. Mai zice pe undeva prin lege ca ai termen 24 ore de la ultima ninsoare. Cine îmi da scris ca în acea data... cu 24 de ore nu a fost strop de fulg în tot județul? ! Asta chiar vreau sa o văd. .. Incompetenții... mă rog trebuie sa trăiască și avocații. .. imi pare rău de bătrânii care sunt cu o casa mai sus de mine, pe care săracii tot eu îi mai ajutam cu zăpada. S-au speriat când au primit acel proces verbal și au fugit sa îl achite repede. Abia aștept sa văd ce poze a făcut "fotograful" la trotuarul cu pricina... fără martori :-)
Raspunde

...

Acum 6 ani

din toate pataniile cu politistii locali, rezulta ca acestia sunt niste persoane cu inteligenta si bunul simt setate pe low level. pentru astia sunt avocati care stiu legile, care sa te ajute sa scapi de amenzile lor tampite si dupa aia sa-i f..ti cu precese pentru abuz in serviciu, sau , ma rog, stiu avocatii, sa le disapara aerele alea de cocosi. pai iarna asta a nisns de 2-3 ori, iar zapada depusa a durat maxim 12-15 ore. pai cand au trecut alea 24 de ore ca sa constate militienii locali ca omul nu si-a curatat zapada? pentru ca trebuie sa cureti zapada si gheata nu fleasca si noroiul. sau macar daca dadeau si ei un avertisment..jegosii draq...
Raspunde

VL-69-BMW

Acum 6 ani

din ce vad eu sibienii sunt cam puturosi, acum cauta scuze
Raspunde

dancp

Acum 6 ani

eu l-as da in judecata pe politistul local si primaria sa vedeti ce circ o sa fie daca cetateanul va cere daune vreo 500de mii de eur oricum primaria are bani,ce mai primeste ciubuc electoral,e ok
Raspunde

Camarad

Acum 6 ani

Poate l-a amendat asa, preventiv, pentru la anul ...!
Raspunde

mihai

Acum 6 ani

oare la ce te poti astepta de la "maidanezii" astia !?va dati seama la scoala si pregatirea pe care o au si nu in ultimul rand la modul in care au fost admisi in politie ...nu te poti astepta la mai mult ! apropo : am vazut vreo doua in cadrul acestei ...politii...ar trebui sa le puna un insemn gen " atentie gabarit depasit "! incerc sa imi imaginez cam cum au reusit sa treaca de proba fizica ...!? eventual in genunchi ca altfel nu prea stiu cum...
Raspunde

Un ardelean adevarat

Acum 6 ani

Ala cu Bmw de valcea...... Mereti drecu la voi in tara....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus