Miercuri,
28.09.2022
Parțial Noros
Acum
12°C

Biserica de unde ”a început Sibiul”, propusă spre o nouă reabilitare din fonduri europene

Biserica de unde ”a început Sibiul”, propusă spre o nouă reabilitare din fonduri europene

Puțin peste 22 de milioane de lei este suma prevăzută în noul proiect pregătit pentru conservarea, restaurarea și modernizarea infrastructurii conexe a Bisericii evanghelice ”Sf. Maria”, din Piața Huet, lucrări pentru care se intenționează accesarea de noi fonduri europene.

Biserica în jurul căreia s-a dezvoltat Sibiul a mai fost cuprinsă într-un astfel de proiect finanțat din fonduri comunitare: este vorba de reabilitarea șarpantei, proiect cu un buget total de peste 12 milioane de lei, finalizat în vara lui 2014.

La fel ca și în urmă cu câțiva ani, reprezentanții Parohiei Evanghelice CA Sibiu (care deține și administrează monumentul istoric în discuție) vor depune proiectul pentru a obține cofinanțare prin intermediul Programului Operațional Regional. Proiectul va cuprinde lucrări de arhitectură, dar și de rezistență, restaurare sau arheologie informează reprezentanții Parohiei. Aceștia intenționează să realizeze consolidarea unor pereți, a turnului și a fundațiilor acestuia, a unor fisuri ai pereților, dar și a structurii metalice a clopotniței. Printre lucrările propuse se numără și cele de restaurare a unor vitalii, precum și de înlocuire a altora, de curățare integrală a zugrăvelilor, dar și de restaurare a frescelor. Totodată, reprezentanții Parohiei intenționează să execute în cadrul acestui proiect și lucrări de arheologie, pentru a determina fundațiile etapei romanice, care să fie mai apoi marcate la suprafață. Ușile de lemn ale edificiului ar urma restaurate, la fel ca și celelalte elemente de lemn.

Printre lucrările noi propuse pentru Biserica din Piața Huet se numără realizarea unui sistem termic, cu pardoseli radiante în podinele stranelor, dar și tencuieli radiante la parter, până la o înălțime de doi metri. Totodată, proiectul propus pentru a fi cofinanțat din fonduri comunitare prevede realizarea unei rețele electrice interioare complet nouă, la fel ca și corpurile de iluminat. Pentru acest proiect, perioada de implementare estimată ar fi de 40 de luni de la semnarea contractului de finanțare.reparatii biserica evanghelica sibiu (4) (Copy) Obiectivele proiectului Sursa: comunicat Parohia Evanghelică CA

- Protejarea Bisericii Evanghelice C.A. SIBIU – clădire aparținând patrimoniului național prin consolidarea, reabilitarea, restaurarea acesteia si punerea in valoare a obiectelor unicat istorice si de arta, in vederea valorificării la nivel național si universal a potențialului turistic și spiritual; - Creșterea numărului de turiști cu minim 15% până la finalul primului an post-implementare în vederea dezvoltării sustenabile a turismului, inclusiv cel religios și cultural ca factor de stimulare economică și socială a regiunii Centru; - Constituirea unui cluster inovativ în turismul cultural și ecumenic până la finalizarea implementării proiectului, cuprinzând minim zece membri, având ca lider Biserica Evanghelică C.A. din Sibiu, în scopul valorificării patrimoniului construit și mobil existent în Regiunea Centru și creșterii rolului de mediator cultural; - Creșterea atractivității obiectivului de patrimoniu Biserica Evanghelică C.A. Sibiu în primul an de la finalizarea lucrărilor prin organizarea și promovarea a minim 60 de evenimente culturale (concerte cu participare internațională, expoziții de pictură, ceramică, fotografie sau sculptură), prin realizarea și distribuirea de materiale variate de promovare, prin realizarea și distribuirea de pachete turistice prin intermediul partenerilor noțtri agenții de turism; - Dezvoltarea Monumentului istoric Biserica Evanghelică C.A. din Sibiu ca punct nodal pentru trasee tematice la nivel național, european și mondial.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

@@@

Acum 6 ani

E catedrala taranoilor ! Mai exact (din nou) din 1867 !
Raspunde

@@@@

Acum 6 ani

Si tu ce esti de fapt ,nu un taranoi rupt in fund venetic ??...asa ca CIOCU' MIC!
Raspunde

viorel

Acum 6 ani

Daca au reabilitat cu fonduri europene, iar acum mai cer cateva miioane de la europeni, de ce biserica evanghelica percepe o taxa de intrare in biserica? Taxa care nu este mica. Deci europenii care au platit pentru renovare, mai platesc odata ca s-o viziteze. Bravo! Preotul paroh luteran este cel mai mai mare smecher, o rusine pentru sasii din Sibiu
Raspunde

rosu

Acum 6 ani

Pentru a 74-a oara: Expresia "Biserica evanghelica ”Sf. Maria” se contrazice in sine. Pana sa devina evanghelica, s-a numit Sf. Maria, catolica fiind. O sa va atrag atentia si data viitoare.
Raspunde

Cunoscător

Acum 6 ani

Biserica catolică de unde a început Sibiul are fundaţiile îngrpate în pţa Huet în dreptul pasajului ; au fost evidenţiatecu ocazia cercetărilor arheologicee ; în loc să fie acopetite cu sticlă de trafic au fost îngropate .Aşteptăm o altă generaţie
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus