Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
6°C

Astrid Fodor și Virgil Popa au câștigat procesele împotriva ANI. Sentințele nu sunt definitive

Astrid Fodor și Virgil Popa au câștigat procesele împotriva ANI. Sentințele nu sunt definitive

Curtea de Apel Alba Iulia a admis în cursul acestei zile contestația formulată de primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor, împotriva raportului de evaluare prin care Agenția Națională de Integritate o declara incompatibilă. În cursul lunii aprilie, și viceprimarul Virgil Popa a câștigat un proces similar, în urma unui raport întocmit de aceeași agenție simultan cu cel al lui Astrid Fodor.

În urma celor două hotărâri pronunțate de Curtea de Apel, ambele rapoarte de evaluare care constatau starea de incompatibilitate a celor doi aleși sibieni au fost anulate. Deciziile judecătorilor de la Alba Iulia nu sunt însă definitive. Astfel, împotriva hotărârii pronunțată în cazul viceprimarului Popa, ANI a formulat recurs acum două zile și este de așteptat să procedeze la fel și în cazul primarului interimar Astrid Fodor. ”Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă, poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, competenţa soluţionării recursului revenind Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, precizează reprezentanții Curții de Apel Alba Iulia într-un comunicat remis ziarului Turnul Sfatului.

Contactată de Turnul Sfatului, Astrid Fodor a arătat că apreciază faptul că judecătorii s-au pronunțat înaintea scrutinului de duminică. ”Mă bucur că justiția a decis așa. Am avut încredere în aceasta de la început. Mă bucur și mai mult că instanța s-a pronunțat înainte de alegeri, risipind orice urmă de îndoială cu privire la integritatea persoanei mele, poate spre necazul unora dintre contracandidații mei”.

”Eram absolut sigură că așa va fi. Am spus de la început că acest conflict de interese nu există, că e vorba de o incoerență legislativă. Eu am respectat legislația în vigoare, așa cum am făcut și fac de altfel întotdeauna. Merită subliniat un detaliu important: poziția de membru în consiliul de administrație al unității de învățământ nu era remunerată”, Astrid Fodor, primarul interimar al Sibiului
 
”Chiar nu mi-am făcut griji. Eu am făcut parte din consiliul de administrație al unei grădinițe, fără a fi remunerat, și chiar nu m-am gândit că ar putea fi vorba de un conflict între această calitate și funcția de viceprimar. Situația a fost generată de faptul că legile s-au schimbat, iar acum odată ce ești ales viceprimar nu mai trebuie să renunți și la calitatea de consilier local”, Virgil Popa, viceprimarul Sibiului
Unde a văzut ANI incompatibilitate

Cu o săptămână înainte de Crăciunul anului trecut, ANI a dat publicității un comunicat prin care anunța că inspectorii Agenției au constatat starea de incompatibilitate în cazul lui Fodor și al lui Popa, deoarece, pe parcursul a aproape doi ani au deținut simultan funcția de viceprimar, dar și cea de membri ai unor consilii de administrație ale unor instituții de învățământ din oraș: două grădinițe și un liceu. Iar prezența celor doi era considerată în afara legii, având în vedere că ambii erau și viceprimari. Primarul interimar Astrid Fodor este considerată incompatibilă de către ANI deoarece în perioada septembrie 2012 – iulie 2014 ”a deținut simultan funcția de viceprimar al municipiului Sibiu și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Colegiului Național «Samuel von Brukenthal» Sibiu. ”De asemenea, viceprimarul municipiului Sibiu s-a aflat în stare de incompatibilitate și ca urmare a deținerii calității de membru în Consiliul de Administrație al Grădiniței de copii cu program prelungit nr. 37 Sibiu, în perioada 27 septembrie 2012 – 03 iulie 2014”, citează ANI din raportul de incompatibilitate redactat în cazul lui Astrid Fodor. În ceea ce-l privește pe Virgil Popa, situația este asemănătoare, susține cei de la ANI. ”S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 27 septembrie 2012 – 03 iulie 2014 întrucât a deținut simultan funcția de viceprimar al mun. Sibiu și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Grădiniței cu program prelungit nr. 19 Sibiu, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 161/2003”, se arată în comunicatul emis de ANI.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus