Vineri,
01.12.2023
Cer Senin
Acum
10°C

Societatea civilă din Sibiu: ”vă transmitem îngrijorarea noastră în ceea ce privește administrarea spațiilor verzi” | Actualizare

Societatea civilă din Sibiu: ”vă transmitem îngrijorarea noastră în ceea ce privește administrarea spațiilor verzi” | Actualizare

Într-o acțiune fără precedent deocamdată, nu mai puțin de nouă organizații non-guvernamentale locale au redactat o scrisoare deschisă pe tema spațiilor verzi din municipiul Sibiu.

Scrisoarea este adresată conducerii Primăriei municipiului Sibiu, a fost depusă în cursul zilei de ieri și include o listă amplă cu o parte din problemele constatate pe tema parcurilor și celorlalte spații verzi din oraș.

Cele nouă asociații care, prin intermediul conducerii lor, semnează apelul către administrația locală sunt Asociația Cu verdele-n SUS, Asociația Tură în natură Sibiu, Asociația ECO4EST, Asociația RE:mediu, Asociația PeDale, Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor SKV Secțiunea Sibiu, Asociația Animal Life, Asociația 2x2 și Clubul de Turism Montan Amicii Munților.

”Dorim să vă transmitem îngrijorarea noastră în ceea ce privește administrarea spațiilor verzi din Municipiul Sibiu. Susținem cu tărie nevoia unei implicări mai serioase a instituției pe care o reprezentați în crearea unui mediu sănătos și verde pentru cetățenii acestui oraș”, scrisoare deschisă către Primăria Sibiu
De la lege pornire

Semnatarii apelului către Primărie pornesc în demersul lor de la prevederile Planului Urbanistic General al Sibiului, adoptat în 2011, dar invocă și prevederile unei ordonanțe de Guvern (114/2007), care obligă administrațiile locale la adoptarea unor măsuri care să asigure o suprafață de spații verzi echivalentă a 26 de mp/locuitor. La Sibiu, potrivit organizațiilor care semnează apelul, în 2008 fiecare sibian avea ”parte” de echivalentul a 16,4 mp de spații verzi. Printre problemele care trebuie rezolvate cu prioritate, în opinia societății civile din Sibiu, se mai numără ”starea deficitară a spațiilor verzi existente, cu precădere în interiorul cartierelor de locuire colectivă”, ”nivelul de poluare local peste cotele admise”, ”deversările locale în apele care traversează orașul, cu precădere în Cibin, în dreptul cartierului Turnișor, dar și ”prezența unor depozite ilegale de deșeuri”. Scrisoarea publică subliniază că, în Sibiu, spațiile verzi sunt distribuite neomogen, iar administrația locală nu are rezerve de teren care să poată fi folosite pentru amenajarea de noi parcuri.

Două răspunsuri

Semnatarii scrisorii cer și răspunsul la două întrebări punctuale. Prima face referire la problemele invocate și cer administrației locale să comunice care au fost rezolvate, chiar și parțial, până în prezent. Cea de-a doua solicitare face referire la PUG: asociațiile semnatare cer Primăriei să comunice care sunt proiectele în derulare pentru rezolvarea problemelor asumate prin Planul Urbanistic General.

Lista deficiențelor

În încheierea scrisorii, asociațiile în discuție anexează și o listă cu exemple de ”administrare deficitară a zonelor verzi”. Printre aceste exemple se numără și situații punctuale, cum ar fi cele două biserici din Turnișor, construite una lângă alta pe spațiul verde, în condițiile în care cartierul nu are un parc, dar și situația parcului Sub Arini, distrus ”în pași mărunți”. Prin această scrisoare, semnatarii își declară opoziția și față de proiectul aqua-park-ului din Pădurea Dumbrava, care pădure – fiind parc natural – are un program de management ”insuficient elaborat pentru calitatea de arie protejată”, mai susțin semnatarii.

Actualizare 16:30. Primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor, a transmis redacției Turnul Sfatului o reacție ca urmare a scrisorii deschise.  "Am primit azi petiția formulată de câteva ONG-urile sibiene cu privire la îngrijirea spațiilor verzi din Sibiu. Mă bucur că ONG-urile locale au dat curs invitației mele de a se implica constructiv și de a propune soluții viabile pentru probleme importante ale orașului. Petiția a primit număr de înregistrare și va rămâne spre analiza noii conduceri a Primăriei Sibiu, validată după alegerile de duminică, 5 iunie", declară Astrid Fodor, primarul interimar al Sibiului.

 

Citește mai jos scrisoarea deschisă a celor nouă asociații din Sibiu

Către, Primăria Municipiului Sibiu, Doamna Astrid Fodor

Stimată doamnă,

Dorim să vă transmitem îngrijorarea noastră în ceea ce privește administrarea spațiilor verzi din Municipiul Sibiu. Susținem cu tărie nevoia unei implicări mai serioase a instituției pe care o reprezentați în crearea unui mediu sănătos și verde pentru cetățenii acestui oraș.

Problemele care trebuie adresate prioritar sunt: - Deficitul semnificativ de spații verzi în raport cu numărul de locuitori (16,4 mp/ locuitor, 2008), față de cuantumul stabilit prin OUG 114/2007 de 26 mp/ locuitor. - Starea deficitară a spațiilor verzi existente, cu precădere în interiorul cartierelor de locuire colectivă. - Nivelul de poluare local peste cotele admise. Exploatări și investiții care afectează calitatea mediului prin emisii și despăduriri. - Deversările locale în apele care traversează orașul, cu precădere în Cibin, în dreptul cartierului Turnișor. - Prezența unor depozite ilegale de deșeuri. - Lipsa unui regim adecvat de protecție pentru unele zone care prezintă habitate naturale valoroase. - Ocuparea spațiilor verzi publice prin construcții. - Lipsa rezervelor de teren aflate în proprietate publică pentru amenajarea de noi parcuri - Distribuția neomogenă a spațiilor verzi în oraș (concentrate în jurul și în prelungirea pădurii Dumbrava). - Regimul juridic incert pentru unele spații verzi (unele aflate în proces de retrocedare).

Acestea se regăsesc în PUG-ul Sibiului aprobat HCL 165 / 28.04.2011, la capitolul 2.10.5 "Protecția mediului. Zone verzi." din "Memoriul general".

Vă rugăm să ne comunicați următoarele: 1. Care din problemele de mai sus considerați că au fost rezolvate pana in prezent? (chiar și parțial dacă este cazul) 2. Ce proiecte există în desfășurare referitor la problemele asumate prin PUG?

 

Câteva exemple de administrare deficitară a zonelor verzi din orașul nostru:

Zonele verzi din cartiere - Distrugerea plantațiilor de aliniament prin toaletarea neadecvată a copacilor și tăierea lor. Cazuri: str. Avram Iancu, str. Hegel, Calea Dumbrăvii, zona Piața Cluj - strada Măgheranului. - Spațiile verzi din jurul blocurilor sunt în mare măsură neamenajate. - Biserica din Turnișor de pe strada Aleea Iasomiei care a fost construită pe un spațiu verde, iar în prezent sunt 2 biserici una lângă cealaltă pe acest spațiu public. Turnișorul este cartierul fără spații verzi! În loc să se amenajeze în ceasul al 13-lea măcar în jurul bisericii, pe terenul rămas liber, un parc, acesta este complet îngrădit și sunt plănuite construcții în acel perimetru. - Pe strada Viitorului se află spațiu verde neamenajat. Este amenajat doar un mic parculeț din toată suprafața care se află și el foarte aproape de ghena de gunoi de la blocuri. - Zona verde delimitată de strada 9 Mai și str. Constituției este neamenajată.

Parcuri - Amenajarea neadecvată a parcurilor sau dispariția totală a unora. - Parcul Gării, delimitat de străzile 9 Mai, Piața Gării, str. G-ral Magheru, str. Blănarilor, a fost distrus și s-au construit două clădiri: sediul BRD și un hotel (rămas în construcție de aproape 10 ani). - În zona verde din Piața Prahovei, delimitată de străzile Aron Pumnul și Matei Millo, au fost construite 4 blocuri. - În Parcul Cetății s-a diminuat suprafața parcului prin amenajarea unor parcări. - În Parcul Astra a fost construită o fântână cu o suprafață mare betonată. - În Parcul Reconstrucției, delimitat de str. Lungă, str. Reconstrucției, Str. Câmpului, a fost construit un hotel. - În Parcul de la Dioda - Calea Dumbrăvii, unde a fost construit un complex financiar, înainte se afla un parc cu un tobogan în formă de elefant. Toți copiii din blocurile care-l înconjurau beneficiau de parc. Locuitorii au protestat dar au fost ignorați.

Parcul Sub Arini - Distrugerea în pași mărunți a suprafeței existente a parcului. - Proiect skatepark strada Bahluiului cu asfaltare (zona declarată de construit printr-o decizie suspectă). - Pe strada Avrig a fost efectiv asfaltat parcul pe câteva sute de metri pătrați pentru a face o parcare unui bloc. - Există un proiect de teren de sport în fața stadionului în derulare, cu afectarea unor arbori. - Proiectul Bolta Rece, de asemenea cu afectarea unor arbori.

Malul Cibinului / Lunca Cibinului - Sălciile de-a lungul râului Cibin sunt distruse în fiecare an sub pretextul toaletării - Deversări ilegale în râu rareori pedepsite - Poluare în locul reconstrucției naturale și a amenajării malului

Parcul Natural Pădurea Dumbrava - Nerespectarea normelor de întreținere și protecție a ariei naturale protejate care corespunde categoriei IV UICN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii). Program de management insuficient elaborat pentru calitatea de arie protejată în ceea ce privește: regimul vizitatorilor zonei în corelație cu obiectivele de conservare a valorilor naturale ale zonei; gospodărirea și protecția vegetației forestiere. - Pădurea Dumbrava - proiect aqua park - total nepotrivit în această zonă, în mijlocul pădurii. - Proiect blocuri, în perimetrul fostei fabrici de covoare. - Hotel Hilton și casele din jur construite în contradicție cu nevoia prezervării mediului din aria protejată.

Prin scrisoarea de față ONG-urile semnatare își arată îngrijorarea cu privire la situația spațiilor verzi din Sibiu și vă rugăm să ne comunicați care sunt planurile și măsurile concrete asumate de Primăria Sibiu pentru soluționarea problemelor legate de spațiile verzi din orasul Sibiu.

Dorim ca răspunsul dumneavoastră precum și informațiile solicitate să ne fie transmise pe adresele de e-mail: verdelesus@gmail.com și info@turainnatura.ro.

Vă mulțumim!

Organizațiile semnatare:

Asociația Cu verdele-n SUS Președinte, Andrei Șoroagă

Asociația Tură în natură Sibiu Președinte, Mihai Proca

Asociația ECO4EST Vicepreședinte, Cristina Pînzar

Asociația RE:mediu Președinte, Daniel Țichindelean

Asociația PeDale Președinte, Ioan Bebeșelea

Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor SKV Secțiunea Sibiu Președinte, Marius Miclea

Asociația Animal Life Vicepreședinte, Andreea Roseti

Asociația 2x2 Președinte, Mihai Șerban

Clubul de Turism Montan Amicii Munților Vicepreședinte, Marian Bâtcău

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

18 comentarii

Gore

Acum 7 ani

Pe cand locuri speciale pentru gratare? Avem si noi familistii dreptul la relaxare in timpul liber.
Raspunde

pfff

Acum 7 ani

corect, dar pana la gratare nu o sa mai putem respira in orasul asta...
Raspunde

Raz

Acum 7 ani

Nu veti un raspuns logic, de bun simt si demn de de epoca in care traim decat dupa ce toti, dar absolut toti cei responsabili si vinovati de aspectele prezentate nu vor fi rasi din Primarie si de pe fata pamantului.
Raspunde

ovidiu

Acum 7 ani

Spatiile verzi din jurul blocurilor ar trebui sa fie responsabilitatea locatarilor. La mine la bloc de ani de zile locatarii fac curat si intretin zona verde. Ar trebui sa fie o obligatie pentru toti cetatenii asa cum indepartarea ghetii si a zapezii este pe timp de iarna.
Raspunde

sibian

Acum 7 ani

Majoritatea locurilor din fata si le-au insusit ilegal locatarii si le-au transformat in locuri de parcare. Ba chiar le-au si ingradit. Cele din spate sunt transformate in mici gradini de ceapa, rosii, etc Asa e cand taranul e la prima generatie la oras, inca ii e dor de agricultura..
Raspunde

parcul sub arini

Acum 7 ani

Pina acum, anul acsta iarba di parcul Sub Arini a fost cosita mai tot timpul, anul acesta rugam primaria sa vada cat de mare este , de ce isi fac treaba ca de fiecare data cei care administreaza acest parc minunat?
Raspunde

ra

Acum 7 ani

Plantati min 10000 de pomi in spatiile care exista si scapam de o problema. Cel mai important e sa lasam pomii da crească vara sa le tăiem vârful ca distrug cablurile. Toate cablurile in pământ si totul pleacă spre bine. Si încă ceva cu toate asociatiile voastre, ca si cei cu animalele , doar vorbiti degeaba. Unutiva fortele ai accesati bani europeni ca se poate. De vorbit poate oricine sa vorbească si sa critice, asa ca la munca daca vrem ceva frumos.cum face campanii de strângere a gunoaielor faceti roat de pomi si dati drumul la o campanie de plantare in oras cu primărie cu tot
Raspunde

Gheo

Acum 7 ani

@ra: ai miscat vreodata un deget in acest sens sau iti ocupi timpul liber doar cu comentarii?
Raspunde

Dumitru

Acum 7 ani

Imteresant subiectul. Va mai dau cateva example de spatii verzi distruse : 1. Cartier valea aurie. Pe locul parcului din fata scoli 25 s-a construit o asa zisa piata agroalimentara acum vreo 10 ani, in care nu s-a vandut nici o ceapa degerata , iar acum e in totala paragina. 2. Idem cu piata agroalimentara din cartierul strand. 3. Turnisor. Magazinele construite pe malul cibinului, peste drum de fabrica de chimicale mcdonalds. Etc.
Raspunde

locatar

Acum 7 ani

Calea Dumbravii si acolo macelul continua cu REABILITAREA, adica hai sa facem parcari sa aiba blocurile pe carel e vor face Gradinar si Carabulea pe locul fostelor centrale. .
Raspunde

bozian

Acum 7 ani

Eu as mai completa ce ati scris, cu zona de agrement :stadionul vointa strandul Aqua Magic. La 10 min de mers pe jos din centrul Sibiului in mijlocul zonei de sport si de miscare, troneaza resturile menajere (gunoaiele) din aceasta zona a cartierului Strand. Tiganii si tiganusii care sunt nelipsiti atat ziua cat si noaptea si-au facut zona de relaxare, zona "verde" vis a vis de gunoaie. Pa aceasta zona a crescut un nuc fara ca primaria sa aiba vreo treaba si la umbra sa in zilele calduroase de vara harnicii cautatori in gunoaie se odihnesc si isi fac nevoile impreuna cu puradeii lor. Oare in ce secol va avea si Sibiul un sistem civilizat de colectare a deseurilor asa cum se intampla in multe orase ale europei. pana atunci poate primaria, politia locala, agentia de mediu si altei intitutii abilitate vor lua masuri de a proteja locatarii de zgomot, mizerie si mirosuri care se raspandesc din greu acolo unde ar trebui sa fie aer curat pentru aceia dintre noi mai tineri sau mai putin tineri care vor sa faca sport (sa alerge, sa joace fotbal, sa inoate.
Raspunde

jonyjon

Acum 7 ani

Scrisoare care se leaga de o istorie veche de zeci de ani (pe bune, le e dor de elefantul de beton de la Dioda?), aparuta cu 2 zile inainte de alegeri. Bineinteles, nu are nici o legatura cu acestea, e doar ingrijorarea ONG-urilor... NOT!!! Pacat ca asociatiile astea, despre unele din care aveam o parere OK, au ales sa se implice in politica. Probabil aveau de platit polite in contul pistei de biciclete facute de CJ condus de penalul Nelu Cindrea. Blocuri in loc de fabrica in Padurea Dumbrava? Pai ce polueaza mai mult, o fabrica sau niste locuinte? Sau asteapta sa se darame fabrica si sa creasca copaci in loc? Marii sportivi nu mai sunt asa de sportivi cand e vorba de sporturi acvatice (Aquapark-ul), fotbal sau skateboard.
Raspunde

Andrei

Acum 7 ani

Sa intelegem ca tu esti de acord sa se construiasca in parcuri? Nu vezi nici o problema in faptul ca suprafata verde a orasului este tot mai mica?
Raspunde

...

Acum 7 ani

Ce treaba are cu politica??? La tine totul se reduce la politica si razbunare?
Raspunde

matei

Acum 7 ani

@ jonyjon In scrisoare apar doar citeva exemple ale problemei, insa Sibiul sufera de lipsa spatiilor verzi de mult si tot mai mult si e o tendinta vizibila diminuarea lor, fie ca se da aviz si se construieste un bloc, fie o biserica intre blocuri. Probabil ca ecologistii isi doreau un raspuns-promisiune in al 13-lea ceas, macar un angajament de la viitorul primar ca situatia se va remedia, ca spatiile verzi vor avea suprafete tot mai mari in Sibiu, dar nici macar atita nu au primit: personal eu voi alege candidatul care imi promite inverzirea Sibiului fiindca asta imi doresc: mai putina poluare si cresterea calitatii vietii, mai mult verde intr-un oras inseamna ca tu, administratia, chiar respecti si tii la locuitorii lui si la sanatatea lor ... astfel inteleg eu sa iubesc Sibiul si nu lipindu-mi pe masina kleberul iubaret primit cadou ieri in ziar :(
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus