Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

APC: Jumătate din sortimentele de jeleuri conţin coloranţi extraşi din gândaci

APC: Jumătate din sortimentele de jeleuri conţin coloranţi extraşi din gândaci

Asociaţia Pro Consumatori (APC) susţine că jeleurile existente în comerţ conţin substanţe care, în anumite cantităţi, pot deveni periculoase. Potrivit APC, 75 la sută dintre aceste dulciuri conţin proteină animală, iar jumătate dintre sortimente sunt colorate cu roşu coşenilă, obţinut dintr-o specie de gândaci, informează News.ro

Un studiu realizat de APC privind calitatea jeleurilor a arătat că jeleurile vândute pe piaţa din România conţin, într-o proporţie covârşitoare, substanţe care pot deveni periculoase în cantităţi mari. Realizatorii studiului notează că 9 din 10 produse conţin acid citric, trei din patru produse conţin proteină animală, unul din două este colorat cu roşu coşenilă obţinut dintr-o specie de gândaci, iar unul din patru produse conţine albastru briliant FCF (E133).

Echipa de cercetare de la APC coordonată de către conf. univ. dr. Costel Stanciu susţine că a achiziţionat 44 de sortimente de jeleuri disponibile în marile lanţuri de magazine.

"La 91 la sută dintre produsele analizate s-au identificat arome artificiale în compoziţia acestora. Numai la 4 la sută dintre produsele analizate s-au folosit arome identic naturale, iar la 5 la sută dintre produse s-au folosit substanţe de aromatizare, fără a se preciza natura acestora”, arată studiul APC.
Un alt pericol legat de compoziţia jeleurilor existente pe piaţă ar fi cantitatea ridicată de zaharuri. "La toate produsele analizate, cantitatea de zaharuri declarată de către producători depăşeşte 15 grame zahăr per 100 grame de produs, încălcându-se astfel recomandarea din Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor”, se mai arată în studiu.

Mai exact, cele 44 de sortimente de jeleuri analizate de specialişti au între 44 şi 85 de grame de zahăr în 100 de grame de produs, de cel puţin trei ori mai mult decât limita stabilită în ordinul Ministerului Sănătăţii.

Excesul de zahăr poate produce deficienţe de asimilarea calciului care ar putea duce la osteoporoză, imunitate scăzută, gastrită, tulburări de ciclu menstrual, astemie, sinuzită, rinită şi cancer - în special de colon, menţionează studiul, citat de agenția de presă news.ro

Multe dintre jeleurile roşii sunt colorate cu carmin care este extras din insecte, coşenile, specie de paraziţi ai cactuşilor, care trăieşte în America de Sud. Carminul nu este recomandat în alimentaţia copiilor pentru că poate produce hiperactivitate şi deficienţe de concentrare, dar şi astm, alergii şi rinite, mai susţine studiul APC.

foto Shutterstock

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

jonyjon

Acum 7 ani

Si daca bei prea multa apa poti sa mori. APC astia au descoperit apa calda: jeleurile sunt colorate si dulci, si consumate in exces pot face probleme.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus