Miercuri,
30.11.2022
Ceata
Acum
-3°C

Cum să-ți faci o vacanță (aproape) gratis în Transilvania

Cum să-ți faci o vacanță (aproape) gratis în Transilvania

Bugetul de vacanță este, de multe ori, cel care ne face să renunțăm de tot la un concediu departe de casă. Sau cel care ne împiedică să ne luăm și a doua vacanță anuală. Dar dacă ați putea să mergeți aproape gratis, în locuri desprinse din basm?

Transilvania este ținutul văilor adânci și al râurilor repezi, dar și al fortificațiilor în vârf de deal. Satele tradiționale păstrează farmecul anilor care au trecut peste ele fără să le altereze esențial. Dacă renunțați la pretențiile de 5 stele de pe plajele turcești, puteți avea o vacanță de neuitat, cu bani de buzunar.

Transportul

În funcție de cât de departe veniți sau de cât de sportiv sunteți, puteți ajunge în zonă cu mașina, cu trenul sau cu bicicleta. Transilvania oferă nenumărate rute pentru bicicletă, iar acesta este și cel mai ieftin mod de transport. Dacă ajungeți cu altceva și vă doriți să vedeți mai mult din zonă, un centru excelent dotat pentru închirieri de biciclete se află în Cristian. Prețurile vă ridică, însă bugetul: o bicicletă poate costa, pe zi, între 17 și 49 de euro. Gratis, desigur, dacă veniți cu bicicleta de acasă. Odată ajunși, aveți marcați peste 200 de kilometri de trasee de biciclete și de drumeție care străbat situl Natura 2000 Podișul Hârtibaciului-Târnava Mare din Transilvania. Traseele trec prin 26 de sate cu biserici fortificate și prin cetatea medievală Sighișoara și traversează arii naturale protejate de importanță europeană și națională.

Cazarea

Numeroase biserici fortificate din Transilvania au amenajat fostele case parohiale în spații de cazare. Să luăm exemplul bisericii din Cristian. Sunt peste 30 de locuri de cazare, cele mai multe amenajate cu mobilă masivă, în fosta casă parohială. Nimeni nu le percepe turiștilor niciun ban, singura recomandare este să lase o donație pentru biserică. Oamenii se pot însă caza și într-un ambient mai puțin convențional. Tanti Maria, care ține loc și de paznic, și de ghid, și de administrator, a fost cea care a venit cu ideea. “Ne-am gândit să facem un loc unde să se poată dormi în fân. Vin diferiți studenți, știm că viața studenților este un pic mai grea și atunci ei vin și se odihnesc aici”, spune Maria Mărășescu.

IMG_2786Prețul de intrare în fortificație se plătește, însă, de toți cei care trec porțile: 7 lei de persoană.

Masa

Dacă nu vreți să cheltuiți foarte mult nici pe mâncare, biserica fortificată este încă o dată alegerea ideală. Cele care au amenajate spații de cazare, au și bucătării comune, care pot fi folosite de oaspeți în mod gratuit. Aceștia trebuie, însă, să își gătească singuri.

IMG_2788Pentru cei mai cu dare de mână, în Turnul Slăninii din Cristian a fost amenajat un spațiu de degustare de produse tradiționale. Turiștilor li se oferă gratuit mostre de cârnați, slănină și chiar și afinată naturală. Dacă își doresc, însă, o masă sățioasă cu aceste produse, oaspeții trebuie să le cumpere.

Ghidajul

Și ghidajul este gratuit în bisericile fortificate, iar cei cu adevărat interesați, află povești care mai de care mai interesante. Chiar dacă nu este în top 5 cele mai vizitate biserici fortificate din Transilvania, cetatea din Cristian este una dintre cele mai spectaculoase și cele mai bine păstrate edificii medievale.

 

„Ne aflăm în sacristia bisericii din Cristian. Aici s-a întâmplat, în 1599, un lucru neplăcut pentru comunitatea de atunci. Mihai Viteazul a intrat, cu ostașii lui, în localitatea Cristian, dar el nu a fost primit în cetate de preotul de atunci. Și, a doua zi, preotul a fost pedepsit pentru acest lucru și a fost spânzurat în acest loc, în sacristie”, le povestește turiștilor preotul paroh, Diectrich Galter.

IMG_2782 Sunt, însă, și povești luminoase în biserica din Cristian. Lăcașul poartă hramul Sf. Servatius, un personaj puțin cunoscut, născut în Armenia și care se crede că a fost rudă de sânge cu Iisus Hristos. Orga din biserică este un monument în sine - instrumentul are aproape 4.000 de fluiere și a fost construit în urmă cu 250 de ani. Sunetul "reginei instrumentelor" încă mai umple pereții masivi ai bisericii evanghelice.

IMG_2777

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

5 comentarii

unknown

Acum 6 ani

poti sa dormi in gara gratis ...si mananci in Auchan salamu de la degustarea de produse ... LOL
Raspunde

Mihai

Acum 6 ani

La fel cum in titlu apare cuvantul aproape gratis asa ar trebui si aproape Transilvania ca de fapt nu se vorbeste de Transilvania ci de Cristian, iar de fapt Cristian este o parte f mica a Transilvaniei. Numeroase biserici fortificate din Transilvania au amenajat fostele case parohiale în spații de cazare, puteti sa mai dati niste exemple specifice ? :) Mersi fain
Raspunde

rosu

Acum 6 ani

@Mihai: http://www.siebenbuerger.de/zeitung/artikel/rumaenien/16612-aktuelle-liste-der-gaestehaeuser-in.html
Raspunde

Bogdan

Acum 6 ani

Nu le mai dati idei oltenilor. Dragi sudisti, nu-i adevarat ce scrie aici. Transilvania e taramul vampirilor. Pentru siguranta voastra - ramaneti la voi...
Raspunde

Alin

Acum 6 ani

....cam multa reclama...si minciuna....am fost in cetate ca si grup..si ni s a cerut 150 de lei 20 de persoane ..daca mai vroiam poze inca 100 de lei...cazarea nu se pune problemă ca nu se face acolo...ci la pensiuni unde sub 80 de lei camera nu găsești...deci nu mai induceți lumea in eroare....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus