Joi,
12.09.2024
Innorat
Acum
17°C

Afacerile străinilor la Sibiu: a apărut al doilea ”miliardar”

Afacerile străinilor la Sibiu: a apărut al doilea ”miliardar”

Dacă avem în vedere rezultatele financiare publicate de Ministerul Finanțelor pentru companiile din Zona Industrială Vest, atunci ultimul an încheiat ar trebui botezat ”anul Marquardt”. Pentru prima dată de la înființare, fabrica a depășit un miliard de lei, cifră de afaceri.

Al doilea cel mai mare angajator din Zona Industrială Vest - Marquardt Schaltsysteme SCS – a raportat pentru ultimul an financiar încheiat o cifră de afaceri de 1,138 de miliarde de lei, în creștere cu aproape 25% față de cea din 2014. Este pentru prima dată când producătorul de echipamente electronice depășește un miliard de lei cifră de afaceri, prag trecut până acum de doar alte patru firme din județul Sibiu: ”vecinii” de la Continental Automotive System, Polisano SRL și companiile cu capital majoritar de stat Romgaz și Transgaz.

Aproape și-a dublat numărul de angajați

Creșterea puternică a afacerilor Marquardt la Sibiu s-a simțit încă din 2014, când investitorii de origine germană anunțau creșteri de peste 40%. În ceea ce privește numărul de angajați, acesta a crescut cu mai bine de 39 de procente, ajungând la o medie de 2.457 de angajați în 2015 (față de o medie de 1.764 în 2014). Singura scădere a companiei care și-a început producția la Sibiu în 2006 este cea a profitului. Pentru 2015, Marquardt a raportat un profit de 11,3 milioane de lei, în scădere de cu aproape 73% față de 2014 (când profitul a fost de 42,4 milioane de lei).

Rezultatele celor de la Marquardt par cele mai bune din Zona Industrială Vest. Însă această afirmație este făcută în contextul în care Ministerul Finanțelor nu a publicat rezultatele financiare pentru Continental Automotive System Sibiu. Continental a depășit pragul de un miliard de lei cifră de afaceri încă din 2011, pentru 2014 (ultimul an pentru care mai apar informații financiare) rulajul fiind de peste 2,3 miliarde de lei.

Profitul scade

A treia – ca dimensiune – companie din Zona Industrială Vest a Sibiului rămâne Takata. Japonezii prezenți în 21 de țări cu 57 de fabrici producătoare de echipamente auto (la Sibiu se produc componente pentru airbaguri) au raportat pentru fabrica din ZIV o cifră de afaceri de 494,7 milioane de lei, în creștere cu zece procente față de cea din 2014. Numărul mediu al angajaților a ajuns la 2.621 (față de 2.244 în 2014), iar profitul raportat are o scădere de zece procente: de la 70,1 la 63,6 milioane de lei.

De altfel, scăderea profitului pare a fi devenit o regulă pentru marii investitori din Zona Industrială Vest. Kendrion Automotive (după cum a fost botezată acum Kuhnke) a înregistrat o scădere a profitului cu 40 de procente, Siemens (care operează sub numele Simea Sibiu SRL) a înregistrat o scădere de 50%, iar Brandl Ro – 58%.

SNR – cea mai mare creștere de angajați

Kendrion Automotive raportează scăderi nu doar pentru rezultatul financiar, ci și pentru cifra de afaceri: de la 209 milioane de lei, aceasta a ajuns la 174. La fel, numărul de angajați a scăzut cu aproape 22%, ajungând de la o medie de 538, la una de 422 de angajați.

În cazul celor de la Siemens, cu excepția profitului indicatorii indică o creștere: de patru procente la cifra de afaceri (până la 162,4 milioane de lei) și tot de patru procente și în cazul numărului de angajați (până la 898).

O ușoară scădere (sub două procente) a mediei angajaților a cunoscut și Brandl Ro, care a raportat pentru 2015 o medie de 564 de angajați. La fel, o scădere de aproape patru procente a cunoscut și la cifra de afaceri, în 2015 aceasta fiind de 138,6 milioane de lei.

În fine, investițiile realizate de SNR Rulmenți în ultimii ani s-au reflectat în 2015 în creșterea numărului de angajați, cea mai mare (procentual) din ZIV. SNR a lucrat în 2015 cu o medie de 802 angajați, față de 569 în 2014, ceea ce duce la o creștere de aproape 41%. O creștere de șase la sută (până la 95,8 milioane de lei) înregistrează SNR la cifra de afaceri, pe când rezultatul financiar este unul negativ: investitorii francezi au raportat pentru 2015 pierderi de șase milioane de lei (față de pierderi de 0,6 milioane de lei în 2014).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

Leu

Acum 8 ani

La ce salarii de mizeri dau e de asteptat sa apara miliardari. Toate, dar absolut toate investitiile straine, s-au facut datorita faptului ca la noi in Romania, nivelul salarial este jignitor de mic.
Raspunde

J.C.

Acum 8 ani

nimca ii bun?
Raspunde

doar un om ...

Acum 8 ani

...acest milion este reflectia muncii oamenilor platiti cu salarii penibile .In timp ce managerii "se dau"in 'mercedesuri" ,isi fac concediile in tari exotice si afiseaza o atitudine jenanta oamenii simpli muncesc in niste conditii demne de mila si sunt constransi sa-si tina gura pentru a nu strica imaginea deja putreda a acestei organizatii care pana in 2009 chiar a fost un model de management si conduita profesionala.Pacat de aceasta investitie si cel mai pacat de anii pierduti de multi profesionisti in aceasta companie.
Raspunde

LaFlemme

Acum 8 ani

Intrebare: acesti manageri oare nu s-au ridicat dintre angajati? Ca doar nu or veni de pe Luna.
Raspunde

justitiarul

Acum 8 ani

Investitorii straini dupa o tatonare de cativ ani si-au dat seama cu ajutorul unor firme bine platite de asistenta contabila si audit ca profitul nu are rost sa-l faci in Romania ca statul sa incaseze 16 % impozit ci fie in tara de origine fie in nu stiu ce paradis fiscal. Asa se explica scaderea profitului desi cifra de afaceri este in crestere. Este ANAF-ul impotent ?
Raspunde

Alt tanar

Acum 8 ani

Nu are treaba ANAF-ul cu ei...probabil ca sunt cei mai buni prieteni....
Raspunde

Unknown

Acum 8 ani

Pai da....dar de ce nu sunt toti manageri? Bataie de joc......toti meritam sa fim manageri. Dupa ce ca 2500 de oameni platesc taxe si impozite....ne permitem sa comentam. Sariile sunt proportionale cu nivelul de trai dintr.o tara...salarul monim...samd. Cat de dobotoc trebuie sa fi sa zici ca e sclavie. Fa-te nenica manager!... Sau stai somer!
Raspunde

misu

Acum 8 ani

esti beat ? habar n-ai ce vorbesti, dar te pune cineva sa vorbesti.
Raspunde

M

Acum 8 ani

Nu va convine mergeti in Teleorman,Dolj,Olt,Gorj,Vaslui,etc,etc ...valabil CȘM pt 80% din județele din tara care nu se pot autofinanța....acolo nimeni nu va deranjează cu joburi...eventual ceva pomeni de genul zahăr+ulei si Bonus -ajutor social de mizerie
Raspunde

zzz

Acum 8 ani

salarii de kkt = profit maxim colonie
Raspunde

Unknown

Acum 8 ani

Stai linistit ca pe salariile de kkt majoritatea locurilor sunt ocupate de sudisti. Da sa nu mai spui la nimeni ca va faceti de ras cand va urcati rupti in cur si flamanzi in bemveu
Raspunde

Unknown

Acum 8 ani

Bemveu cumparat de parintii care isi vind lugumele in piata cibin. Shhhhh
Raspunde

jazz

Acum 8 ani

La firmele acestea ar trebui insistat pentru sponsorizarea echipei de baschet a orașului.
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 8 ani

Bravo uai, ai discopirit apa calda ! Ai tu si seilalti critici de pi forum ideie, di iforturili se li fac baieta din condusere, au va plase dicat sa criticat ? Spri stiinta matali, asesti multinationali nu au bujetii pintru ase seva ! Ar hi tribuit sa va dia di gandit faptul ca sifrile di afaseri criesc si pruofiturili scad... Criez mata ca-n asieste conditii, hecsista disponibilitati pintru seia se sustai ?
Raspunde

Cata minte..

Acum 8 ani

La fel e in toate tarile..indiferent de nivelul de salar...voi ce vreti sa moara directorul de foame si muncitorii sa facă excursii???? Sunt fabrici si in spania franta sau alte țări si e la fel..fabrica face profit pe muncitori...si in franta platesc 30% statului particularii...tot au profit de miliarde! 160 de millionari au parasit franta...eu m-as bucura sa vină toți in romania sa investească! Nicăieri nu am vazut muncitorul sa trăiască mai bine ca si patronul...fiti toti patroni...investitori..
Raspunde

cristina

Acum 6 ani

hallooooo , la Kendrion o parte din activitatea si numarul de personal au fost transferate pe o alta firma , nou constituita cu activitate de la 01.01.2016. Asadar nu se poate spune ca a pierdut ceva la cifra de afaceri sau numarul de personal.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus