În orașele turistice există o regulă general valabilă cam oriunde în lume. Nu te duci să mănânci unde se înghesuie turiștii pentru că acolo e mai mult o mică fabrică de făcut bani: vine turistul, înghite ceva rapid și adio, a doua oară oricum nu mai trece pe aici.
Regula spune că e bine să te îndepărtezi puțin de capcanele pentru turiști, să ieși pe o stradă lăturalnică unde se găsesc restaurantele care se adresează clienților ce le vor trece pragul și a doua sau a treia oară. În Sibiu vorba s-a putea traduce prin restaurante de tipul Benjamin, Jules sau La Cuptor, în detrimentul unora precum celor de pe Bălcescu sau Piața Mare. Pentru exemplificare am mâncat săptămâna trecută la Grande Insieme.
Cea mai frumoasă parte a experienței o reprezintă poziționarea. Piața Mare, în mijlocul vadului de turiști, cu priveliște către primărie și Turnul Sfatului. Nota zece aici. În rest, multe mese mici și înghesuite, să încapă cât mai multă lume, o bucătărie undeva în spate, departe în curte și zero spațiu interior. Doar terasă. Restaurantul e axat pe pizza și paste, cu mici experimente exotice. Am căutat să le experimentăm pe toate, așa că am comandat o pizza Principessa cu sos dulce, o porție de penne arrabiata, o porție de creveți în sos de vin alb cu parmezan și focaccia, la indicația chelneriței.
Mâncarea a venit în maxim un sfert de oră, ocazie cu care am constatat că abia încap trei farfurii și câteva pahare pe masa de un metru pătrat. În Sibiu Pizza Insieme e destul de cunoscută, multă lume comandă acasă și poate tocmai de aceea pizza a fost probabil cea mai ok dintre toate preparatele. Deși, după cum puteți vedea în imagini, blatul a fost ars pe margini și în partea de jos, iar chelnerița a uitat de sos.
La penne am fost surprinși să vedem boabe de porumb în sosul de roșii, ceea ce ar face orice italian să ridice din sprâncene. Sosul a fost cât se poate de simplu, un fel de pastă de roșii fără nici un gust, peste care a presărat la final busuioc uscat, din acela la plic de la supermarket.
Am trecut și asta cu vederea, până am ajuns la creveți. Care au fost atât de fierți încât au devenit cauciucați. Cum să nu știi tu, ca bucătar care se presupune că gătești așa ceva în fiecare zi, cât să fierbi creveții ca să nu-i strici? Chiar și așa, ei au fost acoperiți de un fel de sos foarte zemos, aproape identic cu cel de la paste. Ce s-o mai lungim: e același sos, doar că bucătarul adaugă două, trei roșii cherry tăiate în patru, presară parmezan și nelipsitul busuioc uscat de la plic. N-am fi insistat atât pe creveți dacă o porție n-ar costa 48 de lei. De banii ăștia te aștepți ca măcar să fie comestibil. Sau să te saturi.
Pe toate cele prezentate mai sus, plus câte o băutură răcoritoare, am plătit aproape 130 de lei. Și da, ne-am simțit ca niște turiști de care cineva tocmai a profitat. ”Dacă nu v-a plăcut mâncarea trebuia să spuneți și nu plăteați”, ne-a spus chelnerița, când strângea farfuriile neterminate, după ce am plătit. Hit & run clasic.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: restaurant sibiu , Piata Mare , Turnul Sfatului , În Sibiu , turisti , Lucian Scumpu , mancare sibiu , Pentru Sibiu , Grande Insieme , În Sibiu Pizza Insieme , creveti , mancare proasta , La Cuptor , hit&run , pacalelala
Vizualizari: 6893
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Sibian
Acum 1 oră
Costea
Acum 2 ore
Idgf
Acum 2 ore
Cititor