Miercuri,
24.07.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Au lăsat Bucureștiul pentru a crește albine pe Valea Hărtibaciului. ”Nu m-aș întoarce niciodată”

Au lăsat Bucureștiul pentru a crește albine pe Valea Hărtibaciului. ”Nu m-aș întoarce niciodată”

Iulia Trif și Ciprian Bălan și-au petrecut cea mai mare parte a vieții lor în București. Până acum nouă ani, când au venit la un revelion în Marpod, invitați de niște prieteni din bloc. Le-a plăcut atât de mult încât după câteva luni își luau casă în comuna sibiană și se mutau aici.

Pe Iulia și Ciprian i-am cunoscut săptămâna trecută pe un câmp, între Bârghiș și Apoș. Erau peste 30 de grade Celsius și ei purtau niște costume speciale pentru a lucra cu albinele. Au 72 de stupi în producție, și câțiva pe acasă de rezervă. Simți că te sufoci în câmpul fără pic de umbră, plin de insecte și pleavă. Să crești albine nu e meserie ușoară. Deloc.

”La Marpod era o familie din bloc de la mine, care s-a mutat acum vreo 16 ani. Băiatul lor e de o vârstă cu noi și ne-a chemat la revelion. Ne-a plăcut foarte mult zona, am și văzut atunci o casă cu un anunț ”De vânzare”. Am stat și ne-am uitat amândoi la casă apoi am zis: ”Ai curaj?”. ”Da!”, mi-a răspuns ea. Eu eram pensionat pe caz de boală și m-am mutat destul de repede să mă ocup de albine. Cam peste un an a venit și Iulia, după ce a plecat de la lucru. Am ales să creștem albine pentru că părinții mei, la Teleorman, au albine de vreo 30 de ani. Când ne-am mutat din București am zis să încercăm și noi, oricum eram familiarizat, știam foarte multe despre cum se cresc”, povestește Ciprian.
20160801_105917

Valea Hârtibaciului este recunoscută în toată țara pentru creșterea albinelor. Este ferită de poluare și are o biodiversitate extraordinară. Prin urmare, Iulia și Ciprian rareori pleacă prin alte părți cu stupii. Au investit peste 15.000 de euro, până acum, și spun râzând amărui că sunt foarte dependenți de capriciile naturii.

”Clima s-a schimbat foarte mult în ultimii ani. În urmă cu cinci, șase ani, se putea produce în mod obișnuit o medie de 25 de kg de miere pe stup. Acum, anul acesta spre exemplu, a plouat de fiecare dată când nu trebuia, variațiile de temperatură sunt foarte mari și toate acestea fac florile să nu secrete polen. Anul acesta, toți cei cu experiență spun că este poate cel mai prost an din istorie. Noi preconizăm o producție de 20% din cât făceam odată”, explică Iulia.
20160801_115454_1470555183643

Sibienii cunosc multe stereotipuri despre bucureșteni, însă Iulia și Cprian au în caracter mai multe clișee din Transilvania.

Cei doi nu au alte job-uri, doar din apicultură trăiesc. Și o spun cu mâna pe inimă că nu stau în lux, însă nu pentru fandoseli au venit.

”Viața este grea pe Valea Hârtibaciului, vedeți ce căldură e acum aici, dar este și frumoasă. Nu m-aș întoarce niciodată la București. Vremurile s-au schimbat, realitatea este că acum poți să îți faci condițiile pe care le vrei. Avem canalizare, magazine la doi pași, Sibiul la o jumătate de oră, liniște, aer curat, natură, nu este lux, dar noi asta am vrut”, spun cei doi.
20160801_114202

Iulia și Ciprian produc polen, propolis și miere în diferite sortimente. Pe care le combină apoi în alte produse apicole. Mierea lor este de calitate superioară. Ei o vând cu 30 lei/kg mierea polifloră, 42 de lei/kg cea de salcâm, 8 lei/100 g de polen etc. Îi găsiți în Piața Huet, în diferite târguri, petreceri câmpenești prin Transilvania și dacă faceți comenzi directe. În Piața Transilvania au fost la primele ediții și au renunțat.

20160801_115003_1470555183872

”Inițiativa, la început, era foarte bună. Toți care mergeam să vindem ne cunoșteam între noi, eram numai producători, apoi s-a stricat. Au apărut din Vâlcea, Brașov, Olt, au venit cu produsele lor, nu s-a mai justificat. Noi acum vindem miere de calitate și nu o dăm en-gros. La început am vândut-o și în cantități mai mari, așa că vedeam pe cine lua mierea de la noi că o vinde apoi în Piața Transilvania, în Carrefour sau Auchan la un preț mult mai mare. Acum prefer să merg la brunch-uri și festivaluri decât s-o mai vând en-gros”, spune Iulia.
20160801_114433_1470555184019

Cei doi pun mare preț pe brandul lor și pe zona de producție. ”Am putea duce și noi albinele în sudul țării, să creștem producția și apoi să vindem ca miere făcută în Transilvania. Nu ne-ar opri nimeni, dar nu vrem să facem asta”.

Iulia și Ciprian își vor face concediul vara aceasta cu rulota, la pescuit, pe malul Oltului. Sunt pasionați de pescuit și natură și acesta este modul lor de a se deconecta de probleme și de a se relaxa. Departe de Capitală viața are alt ritm. Iar cei doi se simt bine în ritmul Văii Hârtibaciului.

20160801_105938

”Marea nu m-a atras niciodată, la munte unde să merg, nu pot spune că trăiesc la munte? Mergem în fiecare an pe Transfăgărășan, venim periodic la festivalurile din Sibiu…”, spune Ciprian.
”Apicultura trebuie să o faci din pasiune, este foarte dificil dacă o vezi doar ca pe o afacere. Nu îți asigură un venit mare și sigur. Ai nevoie de un capital pe care să te bazezi și este posibil să-l pierzi pe tot. Ca să faci apicultură ai nevoie de timp, pasiune și să gândești pe termen lung”, Ciprian Bălan.

20160801_105914

”Eu consider că practicarea apiculturii tradiționale aduce un spor la dezvoltarea și conservarea naturii în starea ei pură!", spune Iulia.
iulia trif

Pe Iulia Trif o puteți contacta aici.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

8 comentarii

Micu Marius

Acum 7 ani

Felicitari!
Raspunde

un sibian

Acum 7 ani

Felicitari! Pentru ca au avut curaj sa faca schimbarea! Preturile la miere sunt de Bucuresti...in Sibiu mierea e 25 ron / kg!!!
Raspunde

Anonymus

Acum 7 ani

felicitari pentru initiativa dar preturile sunt mult prea mari oricat ar zice ei de calitate... oricum o mare parte din apicultori nu mai sunt ce erau odata, mierea este plina de tot felul de siropuri si antibiotice pe care albinele de prelucreaza. putini sunt cei care mai vand mierea in stare pura fara sa aiba nici un adaus si sa fie cinstiti.
Raspunde

Anonim

Acum 7 ani

Felicitari. Totusi nu inteleg un lucru, domnul mai este inca pensionat de boala? In articol ni se descrie ca apicultura nu este o meserie usoara, stai la 30 grade cu un costum special in campul plin de umbra unde simti ca te sufoci si totusi domnul s-a mutat imdiat sa se ocupe de albine fiind pensionat pe caz de boala. Primim si bon la 30 lei/kg?
Raspunde

Gigi Nebunu'

Acum 7 ani

ce boala are asta ? e handicapat? ca din poze nu se vede? pensionat pe caz de boala la 30 de ani? vad ca e umflat, are boala berii si a micilor ca la Dragnea in teleorman? reclama mascata la 2 HANDICAPATI cum se numesc ei insasi. PS: aia 15000 de euro cine ia dat ? dragnea sau vivi ponta ?!
Raspunde

Geta

Acum 7 ani

Invidia si rautatea da in clocot pe aici.
Raspunde

Anonim

Acum 7 ani

Geta, sunt doar citate din articol - Un pensionar pe caz de boala lucreaza in camp fara umbra la 30 grade celsius o munca grea plus ca mai are si un costum special pe deasupra. Daca poate sa faca munca asta, de ce s-ar mai fi pensionat pe caz de boala anticipat?
Raspunde

florin

Acum 7 ani

Nu cumparati miere din piete e toata facatura eu am albine si mai toata miere se cristalizeaza an putin timp cel mai tarziu aia de salcam daca vedeti prin piata miere pe timp de iarna lichida toata e amestecata cu zahar
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus