Duminică,
23.06.2024
Cer Senin
Acum
23°C

Partidele care dirijează sănătatea. ”Pleacă ai noștri, vin ai noștri”

Partidele care dirijează sănătatea. ”Pleacă ai noștri, vin ai noștri”

Spitalul Clinic Județean a avut în ultimii 14 ani, șapte directori. Fie că au fost numiți pe o perioadă limitată, fie că au plecat, că s-au întors sau au fost numiți în urma unui concurs, cei șapte manageri ai Spitalului Clinic Județean au avut mai multe mandate, în funcție de cine a fost la guvernare. Făcând o comparație între mandatele managerilor Spitalului Județean cu premierul care a fost șeful Guvernului în perioada respectivă putem trage fără îndoială o concluzie: fiecare partid a avut oamenii lui. PSD-ul i-a avut pe Liviu Cotârlă, Radu Chicea și Vasile Spinean, Liberalii au avut-o pe Minerva Boitan, PDL-ul l-a avut pe Gabriel Budescu, iar FDGR l-a susținut pe Adrian Șanta.

”A fost concurs…”

Fost director al Direcției de Sănătate Publică Sibiu și fost director al Spitalului Clinic Județean Sibiu, Minerva Boitan susține că e normal ca un director de spital să fie numit politic, atâta timp cât partidul aflat la guvernare are nevoie de oameni care să-i aplice politicile. Fost și senator pe listele PNL, Minerva Boitan spune că majoritatea directorilor au fost numiți prin concurs. ”Indiferent de perioada care a fost posturile de director s-au ocupat prin concurs. (…) N-a fost interzis nimănui să se prezinte la concurs decât dacă n-a întrunit condițiile. Dacă ai spune că a fost o numire strict politică aici, se poate vorbi de o apreciere teoretică. Practic s-a putut prezenta oricine la concurs, în niște condiții ce țin de criterii. Pe de altă parte, un partid care ajunge la putere dorește să realizeze ceva. Și atunci se cere o relație pe verticală. O relație pe verticală însemnează că managerul are o relație cu partidul aflat la putere, iar relația pe verticală este mult mai facilă. Până la nivel de minister sau poate chiar de guvern. Pe noua lege a administrației spitalelor nu mai contează așa de mult această relație pe verticală pentru că patronii așa zis administrativi ai spitalelor au devenit consiliile județene sau consiliile locale, după caz”, susține Minerva Boitan.

Senatorul PNL Minerva Boitan sustine o conferinta de presa, joi, 3 februarie 2011, la sediul PNL din Sibiu. Fost director al Spitalului Judetean Sibiu, Minerva Boitan se declara impotriva inchiderii spitalelor din Agnita si Cisnadie si a comasarii a alte trei spitale din municipiul Sibiu.

Cu alte cuvinte, ministrul de la București are nevoie de o linie scurtă, eventual politică, cu directorul din Sibiu.

Totuși, după schimbarea legii sănătății, de când spitalele aparțin consiliilor locale sau de cele județene, politica numirilor pe linie organizatorică, persistă. ”Sunt expresia unui vot politic al populației. E foarte greu să excluzi în totalitate politicul. Dar dacă vrei să auzi părerea mea, contează foarte mult calitățile manageriale dovedite de o persoană, indiferent dacă aparține sau nu unui partid politic. Dacă vă uitați ce am avut eu în subordine la Direcția Sanitară sau la Spitalul Județean, veți vedea că eu nu am avut oameni ancorați politic în nici un fel. Pe niciunde. Și am făcut echipă foarte bună și la direcție și la spital”, a mai spus Boitan.

Chicea. Excepția de o lună

În lungul șir al directorului acceptați politic există în ultimii 14 ani și o fisură: Radu Chicea. În plin guvern Boc, adică PDL, Radu Chicea a fost numit manager interimar în 9 septembrie 2009. O lună mai târziu a fost demis din funcție. Eroare în sistem. Îl înlocuise tocmai pe Gabriel Budescu, omul de nădejde al democrat-liberalilor. Reacția lui s-a putut caracteriza prin șoc: "Acest ordin este ilegal, deoarece eu am un contract individual de muncă şi la data emiterii ordinului mă aflam în concediu de odihnă legal . Conform codului muncii trebuia să primesc un preaviz. Voi contesta ordinul ministrului şi îmi voi rezerva dreptul de a ataca această decizie în instanţă", a spus medicul Gabriel Budescu la aflarea veștii. Și totul s-a continuat într-o discuție pur politică. Ion Ariton, pe atunci președinte PDL Sibiu: "E evident că e o schimbare politică. Îi transmit pe această cale domnului Ioan Cindrea că a făcut o mare greşeală prin această schimbare, pe care nu cred că o mai poate repara”. Ioan Cindrea, președinte PSD Sibiu: "Chiar nu mă ocup de probleme de sănătate. Motivaţia reală a schimbării conducerii spitalului trebuie căutată în ordinul ministrului. Această schimbare nu are conotaţie politică, ci doar una legală. Dacă liderii PD-L se ocupă cu astfel de declaraţii, eu mă ocup de problemele oamenilor”.

chicea (3)

Cert este că după numai o lună omul PDL a revenit în post. "Încep de astăzi am primit numirea, pentru că spitalul trebuie condus de un profesionist. Eu zic că s-a pus în fapt o situaţie care nu trebuia deranjată”, a punctat doctorul Budescu. Totuși, Radu Chicea a revenit în funcție în iulie 2013, pe vremea când premier era Victor Ponta. Radu Chicea este membru PSD și a și fost timp de un mandat consilier județean, ales pe listele social-democraților.

La Consiliul Județean, aceeași problemă

Din ianuarie 2010 spitalele au trecut din subordinea Ministerului Sănătății, sub conducerea administrațiilor locale, iar Spitalul Clinic Județean a revenit Consiliului Județean. Președinte al CJ Sibiu era atunci Martin Bottesch (FDGR), iar în locul lui Gabriel Budescu (PDL), pe atunci manager interimar, a fost numit în funcție dr. Adrian Șanta. A rezistat în funcție doi ani, până când la conducerea Consiliului Județean a ajuns social-democratul Ioan Cindrea. Surpriză, în locul lui Șanta a fost numit… Liviu Cotârlă.

Anul acesta, alegerile locale au dat un alt președinte al Consiliului Județean și un alt partid care deține majoritatea, alături de FDGR. Daniela Cîmpean, președintele CJ Sibiu a anunțat în cadrul unei emisiuni Turnul Sfatului TV că postul noului manager al Spitalului Județean va fi scos la concurs la sfârșitul anului. ”Domnul Spinean are un manda, iart în decembrie expiră și mandatul domnului manager. Până atunci facem o analiză să vedem ce trebuie să facem mai departe la Spitalul Clinic Județean”, a anunțat Daniela Cîmpean.

Pentru cei care au parcurs acest articol, vor intui numele viitorului manager: Gabriel Budescu. Ei bine, sunt șanse mici, pentru că apoliticul fost manager, fost director al Direcției de Sănătate Publică și-a anunțat intenția de a candida la alegerile parlamentare pe listele PNL.

CASETĂ

"Nici în urmă cu 20 de ani nu erau bani suficienţi, dar pacienţii erau îngrijiţi corespunzător. Esenţială nu este lipsa banilor. Relaţia interumană este de cele mai multe ori mai importantă. În ziua de azi, nici personalul nu mai este pregătit corespunzător. Nu contează dacă sunt sau nu bani atunci când nu îi pune pacientului plosca sau nu-i face pansamentul sau nu-i dă un pahar de apă pentru că nu are chef, că e plătită prost. Noi când am făcut Medicina eram 18 pe un loc, nu făcea Medicina oricine. Acum se iau doctorii de pe stradă. Şi aici este problema", dr. Ioan Baier, în anul 2013.

CASETĂ

Lista managerilor Spitalului Clinic Județean Sibiu

Guvern PSD:

Dr. Cotârlă Liviu – 01.03.2002 – 2004 – Director general interimar

Dr. Cotârlă Liviu – 2004 -2005 Director general

Guvern PNL:

Dr. Boitan Minerva 2005-2009  - Manager

Guvern PDL:

Dr. Baier Ioan – Manager interimar 29.01.2009 -02.03.2009

Dr.  Budescu Gabriel - Manager interimar 02.03.2009 – 03.09.2009

Dr. Chicea Radu – 09.09.2009 – 20.10.2009

Dr.  Budescu Gabriel - Manager interimar 20.10.2009 – 02.08.2010

Dr.  Șanta Adrian - Manager interimar 02.08.2010 – 20.10.2010

Dr.  Șanta Adrian - Manager 20.10.2010 – 09.07.2012

Guvern PSD:

Dr. Cotârlă Liviu – Manager interimar 16.07.2012 – 14.01.2013

Dr. Cotârlă Liviu – Manager 14.01.2013 – 25.07.2013

Dr. Chicea Radu – Manager interimar 25.07.2013 – 02.12.2013

Dr. Vasile Spinean – 02.12.2013 – prezent

Lista premierilor

 Adrian Năstase (PSD) decembrie 2000 – decembrie 2004

Călin Popescu Tăriceanu (PNL) decembrie 2004 – decembrie 2008

Emil Boc (PD-L) decembrie 2008 – februarie 2012

Victor Ponta (PSD - PNL) mai 2012 – decembrie 2014

Victor Ponta (PSD) decembrie 2014 – noiembrie 2015

Dacian Cioloș (tehnocrat) noiembrie 2015 - prezent

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

geo

Acum 7 ani

Dr. Șanta e o persoană cam impulsivă...
Raspunde

estetica

Acum 7 ani

Ce-a îmbătrânit dna Boitan!
Raspunde

Micul Muci

Acum 7 ani

E tare articolul,dl Bratu! Nu sunt sigur daca a fost inteligenta cu premeditare la mijloc,da' e tare! Un fost senator,ne explica cum e cu concursurile din sistemul public:poate participa oricine dar....Deloc surprinzator,lucrurile sunt prezentate ca fiind absolut normale,cam ca icoanele deprimate,daca-mi intelegeti apropoul straveziu.
Raspunde

necajitul

Acum 7 ani

Alo, se aude?
Raspunde

SIGHIANU TURM

Acum 7 ani

Da las ca nici cu tehnocrații nu mie rușine. Ce nu mai au răbdare penelistii până în decembrie?
Raspunde

alzara

Acum 7 ani

Au depăşit pe N, Ceauşescu şi regimul său detestat prin numiri " politice "(mic grup de mari interese camuflate sub " inetes şi proiect politic ")
Raspunde

has

Acum 7 ani

amu ai nostri -s mai buni ,dar vine vremea cand ai lor sant buni
Raspunde

Fidola

Acum 7 ani

In absolut toate institutiile publice conducerea e numita politic. Asta e motivul pentru care la noi nu merge nimic bine.Pestele de le cap se-npute...
Raspunde

konrad

Acum 7 ani

Un om onorabil, un bun profesionist, nu se coboara asa de jos incat sa intre in politica; nu are nevoie de sprijin pentru ascensiune.
Raspunde

Cititescu

Acum 7 ani

Calitatea managerului nu depinde de culoarea lui politica. Daca un manager ese bun si acest lucru e unanim recunoscut, schimbarea lui doar din considerente politice denota idiotenia celor care-l schimba. OMUL SFINTESTE LOCUL, fie ca e vorba de conducerea unui spital sau conducerea unui partid!
Raspunde

SOCANT

Acum 7 ani

nu este bine ca sef de spital sa fie pus politic! FEMEILE SUNT SANSA CONDUCERII DE SPITALE........
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus